Jurnalistii protesteaza fata de intentia de eliminare a taxei tv

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 11:06
1750 citiri
Jurnalistii protesteaza fata de intentia de eliminare a taxei tv
Foto: Arhiva

Jurnalistii protesteaza fata de intentia parlamentarilor de a elimina obligativitatea taxei pentru televiziunea publica. Proiectul de lege a fost aprobat tacit de deputati si urmeaza sa fie dezbatut la Senat, care este camera decizionala.

Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch si Federatia Romana a Jurnalistilor Mediasind protesteaza fata de adoptarea de catre Camera Deputatilor a propunerii legislative prin care se elimina obligativitatea taxei pentru serviciile televiziunii publice si solicita Senatului, in calitate de camera decizionala, sa respinga proiectul de lege, dupa cum se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Termenul de 45 de zile in care Camera Deputatilor putea sa se pronunte asupra initiativei a expirat pe 5 februarie, asa ca proiectul a fost adoptat tacit la Camera Deputatilor. Acum, acesta va ajunge la Senat, unde coalitia de guvernare are o majoritate de doar un vot in plus, fata de Opozitie.

Proiectul apartine unui grup de parlamentari PSD care viza modificarea art. 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.

Jurnalistii se opun si "sunt de parere ca aceasta intiativa legislativa pune in pericol existenta de facto a televiziunii publice si prin aceasta afecteaza grav dreptul constitutional la informare al oricarui cetatean".

Guvernul se opune eliminarii taxei

Guvernul a emis un punct de vedere asupra proiectului de lege, sustinand ca statul are obligatia de a asigura dreptul la informare a cetatenilor, iar eliminarea taxei ar insemna lipsirea statului de banii necesari pentru intretinerea TVR.

In plus, acestia cred ca motivele invocate de initiatorii proiectului de lege nu se sustin si arata ca, fara taxa, TVR nu si-ar putea sustine activitatea.

"SRTV depinde de veniturile din taxa TV pentru productia programelor sale. De altfel, si in cazul Societatii Romane de Radio functioneaza acelasi mecanism, pe care initiatorii il mentin in textul legii, fara a-l considera dubla taxare.

Initiatorii sustin totodata ca numarul posesorilor de receptoare de televiziune s-a 'redus considerabil' ca urmare a proliferarii distribuirii pe Internet a programelor statiilor de televiziune.

Datele privind consumul de televiziune contrazic aceasta afirmatie. Conform studiului EUMAP privind televiziunea in Romania[1], numarul telespectatorilor a crescut de la 17,8 milioane in 2008 la 18,6 milioane in 2009 si la 19,4 milioane in primul semestru al anului 2010. Solicitam pe aceasta cale initiatorilor proiectului de lege sa puna la dispozitia publicului studiile care au stat la baza elaborarii Expunerii de motive.

Jurnalistii reamintesc si faptul ca Romania are angajamente internationale in privinta sprijinirii serviciilor publice audiovizuale si a garantarii independentei lor, inclusiv la nivel financiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#taxa TVR, #eliminare taxa TVR, #jurnalisti taxa TVR , #TVR