Raport OSF: TVR - sub influenta politica, televiziunile private - tabloidizate

Joi, 19 Martie 2009, ora 21:55
1698 citiri
Raport OSF: TVR - sub influenta politica, televiziunile private - tabloidizate

Repolitizarea serviciilor publice in audio-vizual este cel mai clar ilustrata de cazurile Romaniei, Poloniei si Slovaciei, a constatat un raport al Open Society Foundation, prezentat, miercuri, la Bruxelles, relateaza EUObserver.

Citand un raport al comisiei parlamentare, documentul prezentat la Bruxelles spune ca posturile romanesti SRTV si SRR nu asigura pluralismul politic si social, nici exprimarea libera a ideilor si opiniilor, in conditiile in care directorul general al organismului de conducere este Alexandru Sassu, politician ce tine de social-democrati, parteneri in ampla coalitie la putere.

In pofida ingerintei politice din televiziunea publica romana, raportul fundatiei spune ca macar ea "ofera relatari mai bune", in timp ce televiziunile private "au un caracter tabloid", fiind focalizate pe scandal si senzational.

Audiovizualul din Europa, mai ales in Est, dar si in Italia, trec printr-o "contrareforma", care reprezinta un pas inapoi spre controlul politic, dupa ce imediat dupa perioada Razboiului Rece, liderii isi redusesera gradul de acaparare a televiziunilor si posturilor de radio, avertizeaza raportul.

Intr-un studiu prezentat la Bruxelles miercuri, Open Society Foundation a dezvaluit ca multe televiziuni si posturi de radio au intrat in criza economica avand fonduri absolut insuficiente si neputand ca indeplineasca cerintele de serviciu public, in timp ce elitele politice revin la practica de numire a unor aliati in posturi-cheie.

"Profesionistii sunt inlocuiti de mediocritati loiale" politicienilor, potrivit studiului, care adauga faptul ca politizarea si lipsa fondurilor submineaza calitatea continutului si jurnalismul critic.

"Realitatile locale dispar din nou, pierdute in excesele formatelor de reality, pierdute in programe siropoase care distrag atentia, pierdute in stiri care niciodata nu investigheaza si niciodata nu iau pozitie, in controlul politic determinat de clisee legate de interesul personal", potrivit raportului.

Contrareforma favorizata de Comisia Europeana

"O puteti numi un fel de contrareforma", a spus Mark Thompson de la Open Society Foundation Media Programme, care a prezentat raportul. "De ce sa se abtina sa exercite control politic asupra acestor institutii atat de importante, cand nu exista penalitati?", a intrebat el.

Comisia Europeana este acum criticata ca nu a obligat noile state membre sa-si respecte promisiunile privitoare la libertatea presei, facute inainte de aderare.

"Comisia a esuat in a obliga noile membre sa respecte promisiunile legate de media, facute ca o conditie de aderare. Mai este timp ca UE sa invete ca in runda viitoare - Croatia, Macedonia si alte candidate - trebuie sa fie trase la raspundere mai riguros" in acest domeniu, a subliniat raportul.

"La inceputul anilor 2000, cand statele din centrul si estul Europei depuneau eforturi pentru aderarea la UE, elitele dadeau semne de disponibilitate in a se abtine de la influentarea atat de deschisa a televiziunilor si posturilor de radio publice.

Astazi, incercarile se fac pe fata pentru refacerea controlului, mai ales prin numirea unor aliati in organismele de conducere".

Repolitizarea media, cel mai mult in Polonia, Romania si Slovacia

Repolitizarea serviciilor de media este cea mai clara in Polonia, Romania si Slovacia, potrivit raportului, dar evidenta si in Lituania si alte state.

Descriind televiziunea poloneza Telewizja Polska drept "un nucleu de lupte politice interne in ultimii zece ani", raportul spune ca membrii organismului de conducere al acestei televiziuni provin din partide si nu au experienta in jurnalism. Printre persoanele numite in functii de conducere figureaza proprietarul unui hipodrom, care a fost un asociat al primarului Varsoviei si medicul naturist al mamei fostului premier polonez.

In Cehia, politicienii spun ca organismul de conducere din CT ar trebui numit si controlat de partidele din Parlament, in timp ce raportul acuza guvernul slovac de ingerinta atat in numirea directorului general al televiziunii, cat si in structurile de conducere ale acesteia.

Independenta editoriala din sectorul privat nu este nici ea intr-o situatie mai buna. In Polonia, "proprietarii unui organism privat de media se comporta la fel cu politicienii, folosindu-si bunurile ca o arma pentru a-si atinge interesele de afaceri".

In Macedonia, "transmisiunile continua sa fie tratate de proprietarii privati ca un instrument pentru atingerea intereselor personale si de afaceri", proprietarii folosind operatiunile de media si pentru a-si ajuta contactele politice.

Italia, bila neagra

Insa estul Europei - atat state membre cat si nemembre - nu este singura zona aspru criticata in raport. Situatia din Italia este si ea condamnata. Premierul Silvio Berlusconi, care are deja 90% din audiovizualul comercial, este principala influenta si in cadrul RAI, televiziunea publica. In al treilea mandat de premier, "numirea organismului de conducere a urmat o logica politica, ce a avut ca rezultat faptul ca deciziile strategice au reflectat afilierea politica".

Aidan White, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, a spus ca institutiile europene trebuie sa devina mai serioase in legatura cu "criza din media". "Viitorul mass-media trebuie sa fie in centrul agendei noii Comisii, in centrul agendei noului Parlament", a subliniat el.

"Este necesara o strategie europeana pentru media", a spus White, precizand ca ar dori ca o comisie speciala sa revizuiasca peisajul mass-media din Europa, "sa analizeze chestiunile de continut, politizarea, relatiile cu publicul si chestiunea finantarii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#raport media OSF, #politizare televiziune TVR, #tabloidizare televiziune privata , #TVR