Seful TVR, despre cazul Culcer: Am aplicat legea, nu am cedat la "presiuni politice"

Joi, 02 Februarie 2012, ora 20:18
1556 citiri
Seful TVR, despre cazul Culcer: Am aplicat legea, nu am cedat la "presiuni politice"

Presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu, spune ca, in cazul incetarii contractului Rodicai Culcer la sefia stirilor televiziunii publice, a fost obligat sa aplice legea, fiind vorba astfel despre o presiune juridica, si nu de "cedarea la presiuni politice".

Lazescu mai afirma ca, desi se delimiteaza de hotararea Consiliului de Administratie al TVR privind incetarea contractului, este nevoit sa o puna in aplicare, conform legii.

"Consider ca este o practica periculoasa ca un consiliu de administratie, indiferent de culoarea lui politica, sa forteze in aceasta maniera schimbarea unor persoane care fac parte din structura de management editorial al televiziunii publice", spune seful TVR, despre hotararea CA.

In acelasi context, Lazescu spune ca problema interimatului directorului Directiei Emisiuni Informative si Sport (DEIS), creata prin pensionarea Rodicai Culcer in iunie 2010, s-ar fi transat oricum in urmatoarele saptamani, printr-o solutie fireasca, legitima, corecta din punct de vedere juridic: organizarea unui concurs de ocupare a postului.

"Chiar la sedinta CA din 31 ianuarie 2012 am prezentat membrilor Consiliului propunerea de organizare a concursului de ocupare a postului. Cu toate acestea, CA al TVR a decis totusi sa voteze, pentru a doua oara - si in ciuda opiniilor juridice care le-au fost puse la dispozitie - incetarea contractului de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport (DEIS) al doamnei Rodica Culcer (...)

In ceea ce priveste efectele acestei decizii in plan editorial, am incredere ca echipa de la Stiri, condusa in calitate de interimar - pana la finalizarea concursului de ocupare a postului - de Anca Lazarescu, director al Departamentului Emisiuni Informative, incepand cu data de 7 decembrie 2010, va asigura echilibrul si independenta editoriala a emisiunilor informative ale televiziunii publice.

Am convingerea, deci, ca decizia CA nu va avea nicio influenta editoriala. Ii invit pe telespectatori sa-si formeze propria opinie, urmarindu-ne in continuare", precizeaza seful televiziunii publice.

CA al TVR a hotarat in doua randuri incetarea contractului de director interimar al DEIS al Rodicai Culcer, in 18 ianuarie si 31 ianuarie 2012.

Rodica Culcer a anuntat pe blogul sau ca a demisionat din calitatea de realizator al postului public si spune a fost epurata politic, iar spiritul lui Stalin bantuie prin "ungherele" televiziunii nationale.

Intr-o postare intitulata "Good-bye, Stalin!", o trimitere la celebrul film german "Good bye Lenin", jurnalista noteaza: "Am schimbat 'adrisantul' din titlul consacrat, pentru ca Stalin, nu Lenin, este spiritus rector care bantuie astazi prin ungherele TVR. La el te gandesti in primul rand cand asisti la o executie politica, sau faci obiectul ei".

Culcer spune ca nu ruperea contractului ei de catre CA, ci acceptarea acestui lucru de catre presedintele TVR, care recent spusese despre aceasta decizie, luata in urma cu doua saptamani, ca este la limita legii.

"In sfarsit, nu aceasta este stirea ci urmatoarea: deoarece presedintele-director general al SRTV a decis sa puna imediat in aplicare o decizie a Consiliului de Administratie despre care el insusi a scris ca 'nu se incadreaza in prevederile legale'; deoarece aceasta decizie este o cedare in fata presiunilor politice din partea USL, exercitate direct de liderii politici, de reprezentantii lor in CA, de toate organizatiile media stapanite de Dan Voiculescu, de 'sindicatele' afiliate domnului Voiculescu si de diferite persoane cu dosare penale si pretentii de revolutionari - am decis sa demisionez din TVR, parasind si postul de realizator", anunta ea.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Culcer TVR, #Alexandru Lazescu TVR , #TVR