TVR, noua conducere - Dezbateri despre legionarii buni si cei rai la votul din Parlament

Marti, 22 Martie 2016, ora 15:41
4196 citiri
TVR, noua conducere - Dezbateri despre legionarii buni si cei rai la votul din Parlament
Foto: Ziare.com

Plenul reunit al Senatului si al Camerei Deputatilor a validat, marti, cu 312 voturi pentru si 21 impotriva, cei 13 membri ai Consiliului de Administratie al TVR. Acestia urmeaza sa desemneze, tot marti, un presedinte-director general al televiziunii publice.

Noul Consiliu de Administratie este format din Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stanciulescu, Radu Carp, Debreczeni Hajnal, Ruxandra Garofeanu, Valeriu Hadji, Raico Cornea, Christel Topescu, George Orbean, Teodor Gabriel Giurgiu, Monica Ghiurco, informeaza News.ro.

Cei 13 membri titulari il vor desemna pe unul dintre ei ca presedinte-director general, cu un mandat de patru ani.

George Orbean a fost ales in functia de presedinte-director general al televiziunii publice, cu un mandat de patru ani. Ulterior dupa nominalizarea facuta de CA, Orbean a fost audiat in comisiile parlamentare de cultura, arte si mass-media, care au dat un aviz negativ candidaturii sale, cu 18 voturi "impotriva" si 15 "pentru".

Candidatura sa urmeaza sa fie supusa aprobarii plenului reunit al Parlamentului in cadrul sedintei de miercuri, ce va incepe la 10.30.

Scandal in Parlament - pro si contra legionari

Votul a fost precedat de o disputa legata de candidatura Oanei Stanciulescu, acuzata de catre deputatul minoritatii evreiesti, Aurel Vainer, ca s-a opus legii prin care este interzisa omagierea personalitatilor miscarii legionare.

Insolventa aduce cenzura in TVR? "Ar insemna o intoarcere la comunism!"

"Atunci cand PNL a sustinut legea pentru combaterea nationalismului, doamna Oana Stanciulescu, ziarista recunoscuta, s-a implicat fundamental in acest proces de a combate legea care a fost propusa de PNL. Vreau sa punctez in mod special atitudinea pro aducere pe primul plan a miscarii legionare, e vorba de poetul Radu Gyr, pion la miscarii legionare", a declarat Vainer.

Iohannis o vrea pe sotia lui Cristian Topescu in Consiliul de Administratie al TVR. Pe cine propune Ciolos

Reprezentantul minoritatilor a tinut sa precizeze ca nu poate fi de acord ca in CA al TVR, care are atatea lucruri importante de facut pentru progresul democratiei, sa existe, sa functioneze "un membru cu astfel de viziuni".

"Ma opun in mod expres nominalizarii si voi vota impotriva", a declarat in plen deputatul Aurel Vainer.

Dezbaterile s-au prelungit in urma unei interventii a senatoarei ALDE Cristiana Anghel.

"Cu tot respectul pentru evrei, daca citim istoria, vom vedea ca in istoria miscarii legionare au fost doua perioade, una Zelea Codreanu, si a doua, Sima. Iorga a fost omorat de Sima, ca reactie la omorarea lui Codreanu.

(..) Miscarea legionara romaneasca impreuna cu cea din Bulgaria sunt singurele miscari care nu au fost condamnate la Nurnberg pentru crime de razboi. Nu se poate sa ne ingropam toata cultura romaneasca din perioada respectiva", a declarat Anghel.

Cristiana Anghel i-a luat apararea Oanei Stanciulescu, precizand ca "nu trebuia condamnata".

UNPR va avea un om in conducerea TVR: Un nume la care nu te-ai astepta

Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad a anuntat ca UDMR va parasi sala, daca astfel de declaratii pro-legionare continua.

"Daca noi constatam ca aceasta sedinta se transforma intr-o sedinta de a reabilitatare a legionarismului in Romania, atunci grupul UDMR paraseste sala, pana reveniti la ordinea zilei", a spus Marton Arpad.

Si Marko Bela si-a exprimat nemultumirea.

"Eu sunt aici de 26 de ani, nu am apucat o luare de cuvant in care sa se apere miscarea legionara. Sa ne trezim in 2016 ca in mod direct sa apere cineva Miscarea Legionara, nu pot concepe acest lucru. Vom parasi sedinta daca cei care au sarit in apararea miscarii legionare... Sa vina doamna care a fost acuzata de antisemitism sa isi ceara scuze si sa isi clarifice pozitia. Altfel, parasim sala", a spus Marko Bela.

Cristiana Anghel a revenit la microfon si a precizat ca discursul sau era in favoarea libertatii de a gandi.

"Poate ar fi bine sa vina timpul sa se spuna lucrurilor pe nume. Horthy are statuie in Ardeal, Antonescu nu are. Deci nu vorbesc, avem generalii care au omorat sute de romani, si care au statui in tara romaneasca. Nu am luat apararea Miscarii legionare, ci libertatii de a gandi. Chiar asa suntem calcati in picioare, cei care gandim romaneste? Pot sa gandesc si sa aleg intre bine si rau", a spus Anghel.

In urma dezbaterilor din plen, reprezentantii UDMR au parasit sala.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#membri CA TVR validati Parlament, #membri Consiliu Administratie TVR , #TVR