S-a lansat Bucarest Hebdo: "Ne-a socat uciderea ziaristilor francezi"

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 19:57
7614 citiri
S-a lansat Bucarest Hebdo: "Ne-a socat uciderea ziaristilor francezi"

Grupul de presa Bursa a lansat luni saptamanalul Bucarest Hebdo, prima editie fiind dedicata libertatii de exprimare si libertatii presei.

Saptamanalul apare in limba franceza atat pe print, cat si online, iar prima editie a fost tiparita in 1.500 de exemplare.

"Banuiesc ca vom mentine tirajul pentru un timp, pana sa ne descopere cititorii din aceasta nisa", a declarat, pentru Ziare.com, Florian Goldstein, presedintele grupului de presa Bursa.

El ne-a explicat si motivele pentru care s-a decis sa lanseze pe piata media Bucarest Hebdo, la scurt timp dupa atentatele de la Paris care au decimat redactia revistei de satira Charlie Hebdo.

"Ne-a socat uciderea ziaristilor francezi de la Charlie Hebdo, iar faptul ca au fost impuscati in timp ce isi tineau sedinta de redactie ne-a implicat. Pentru noi sedinta de redactie este un moment special, cand are loc o concentrare virtuala a ziarului de a doua zi. Oroarea nu se risipise a doua zi. Atunci am decis ca este momentul sa readucem la viata publicatia Bucarest Hebdo.

Titlul 'Bucarest Hebdo' este inregistrat la OSIM pe numele uneia dintre societatile conexe ale grupului de presa Bursa, operatiune agreata cu fostul proprietar, inca din toamna anului trecut", a spus Goldstein.

Presedintele Bursa a tinut insa sa precizeze ca saptamanalul nu este o replica a lui Charlie Hebdo, nefiind o publicatie de satira.

"Bucarest Hebdo nu este o replica a lui Charlie Hebdo, nu este revista satirica, ci de informare si opinie. La noi lucreaza graficieni proprii - doi tineri absolventi ai masterului de grafica de la Institutul Nicolae Grigorescu, dar mai putem apela si la colaborarea cu alti graficieni si, peste toate, mai sunt si eu care, la origine, sunt artist plastic. De altfel, desenul de pe coperta primei editii imi apartine", ne-a mai spus Goldstein.

Intrebat daca nu se teme ca vor exista voci care vor spune ca se incearca exploatarea unei tragedii, dar si reactii din partea comunitatii musulmane din Romania, Florian Goldstein s-a aratat increzator ca experienta jurnalistilor va garanta si succesul publicatiei.

"Indiferent de realitate exista voci. Le-am raspuns deja. Pe de alta parte, dispunem de o experienta de un sfert de secol de activitate editoriala. Astfel ca, de fapt, un business plan nu este decat o consemnare in scris a ceea ce stim, oricum. Va asigur ca in scurt timp vom dispune si de un business-plan scris. (...)

Da, sunt convins de succes: grupul Bursa practica un jurnalism de calitate, care ar avea succes si in limba Urdu ori Swahili. Nu exista mahomedan care sa agreeze ca asasinatul este o solutie. Ma astept ca ei sa aprobe reactia noastra si sa ne incurajeze, mai ales ca grupul nostru de presa este animat de pacifism. Asta se vede inca de la prima editie a lui Bucarest Hebdo".

Bucarest Hebdo va aparea in fiecare luni si este distribuit, prin retelele de difuzare a presei, in Bucuresti.

Foto: Florian Goldstein/Arhiva personala

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com