Romanii nu mai au incredere in presa - raport FreeEx

Luni, 03 Mai 2010, ora 14:56
1515 citiri
Romanii nu mai au incredere in presa - raport FreeEx

Increderea in presa si in publicatii a scazut dramatic in anul 2009, ceea ce a dus la discreditarea acesteia, evidentiaza Raportul "FreeEx - Libertatea de exprimare, libertatea presei si accesul la informatii in Romania", pentru anul 2009, prezentat, luni, in deschiderea Conventia Organizatiilor de Media (COM).

Manifestarea cu tema "Tendinte actuale si provocari 'la zi' in mass-media din Romania" s-a deschis, de Ziua Internationala a Libertatii de Expresie, la Hotelul Residence Domenii Plaza din Capitala.

In raportul prezentat de Liana Ganea, coordonator de program in cadrul Agentiei de Monitorizare a Presei, se remarca inmultirea derapajelor etice in contextul crizei economice si al campaniei electorale.

Potrivit documentului, in numeroase situatii presa a fost folosita ca instrument in lupta politica, cu putina rezistenta din interiorul redactiilor, inregistrandu-se o criza fara precedent de imagine a presei in ceea ce priveste calitatea continutului si increderea publicului, presa fiind polarizata politic in campania electorala, iar cele doua tabere s-au acuzat reciproc de incalcari ale eticii.

Raportul constata ca au continuat agresiunile impotriva jurnalistilor, reprezentantii autoritatilor asistand in multe cazuri pasiv la aceste atacuri.

In acelasi timp procesele impotriva agresorilor avanseaza lent, multi jurnalisti renuntand la plangeri invocand birocratia si mersul lent al justitiei.

De asemenea, pedepsele penale pentru defaimare se aplica inca jurnalistilor, se mentioneaza in raport, precizandu-se insa ca statul roman a pierdut mai multe procese la CEDO in cazuri care au implicat libertatea de exprimare a jurnalistilor.

Citeste si:
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Sursa: AGERPRES