Județul unde medicii de familie au primit delegare să prescrie rețete pentru bolnavii de cancer

Joi, 23 Mai 2024, ora 09:50
1441 citiri
Județul unde medicii de familie au primit delegare să prescrie rețete pentru bolnavii de cancer
USR propune o platformă prin care medicii de familie să poată emite reţete electronice FOTO Unsplash

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a încheiat un acord cu medicii de familie prin intermediul căruia pot prescrie reţete medicale pentru bolnavii de cancer, pe fondul deficitului de medici specialişti.

La nivelul judeţului Buzău sunt încheiate contracte cu 231 de medici de specialitate însă CAS atrage atenţia cu privire la un deficit generalizat pentru toate specialităţile clinice, necesarul de specialişti ridicându-se la aproximativ 400 de medici.

"Specialităţile deficitare stabilite de către Comisia mixta paritară (CAS, Direcţia de Sănătate Publică si Colegiul Medicilor) sunt următoarele: alergologie şi imunologie, ATI, boli infecţioase, cardiologie, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiacă, chirurgie generală, chirurgie buco-maxilo-facială, chirurgie pediatrică, chirurgie plastică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, dermatovenerologie, diabet, endocrinologie, gastroeneterologie, gastroenterologie pediatrică, genetică medicală, geriatrie şi gerontologie, hematologie, medicină internă, nefrologie, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurochirurgie, neurologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, oncologie şi hematologie pediatrică, OG, oftalmologie, ORL, ortopedie, ortopedie pediatrică, pneumologie, pneumologie pediatrică, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radiologie, reumatologie, urologie, îngrijiri paliative, planificare familială, medicină fizică şi reabilitare", informează CAS.

Una dintre specialităţile deficitare este Oncologia. La nivelul judeţului există doar trei medici specialişti care oferă tratament unui număr de peste 1000 de pacienţi.

"Sunt 66 de contracte cu 231 de medici de specialitate dar avem un necesar de 393 de medici de specialitate. La Oncologie, de la data de 1 mai dl.doctor Vasilescu s-a pensionat, nu a mai continuat de la data de 1 mai relaţia cu CAS, au rămas aproape 1000 de oameni în tratament undeva în aer", a precizat directorul CAS Buzău, Simona Anghel.

Ţinând cont de numărul mic de medici specialişti, raportat la pacienţii bolnavi de cancer, CAS a încheiat un acord cu medicii de familie pentru a putea să prescrie reţete medicale, procedură care în mod normal este realizată doar de către medicii oncologi.

"Am dat la toţi medicii de familie o hotărâre, un acord de la CAS să prescrie în baza scrisorilor medicale acele medicamente împotriva durerilor. Sunt foarte mulţi bolnavi pe Oncologie care sunt salariaţi şi au nevoie de concedii medicale iar concediile medicale medicii de familie nu le pot prescrie pentru 30 de zile, ci numai pentru 7 zile. Aici este o mare problemă", a adăugat directorul CAS.

Totodată Comisia mixtă paritară a stabilit un număr de 11 cabinete medicale din zonele rurale sau zonele urbane cu populaţie de până la 10.000 locuitori cu sporuri de zonă cuprinse între 41% si 60%. Potrivit CAS, în cabinetele respective îşi desfăşoară activitatea 15 medici de specialitate.

România va avea o Zi de Curățenie Națională. Senatul a aprobat proiectul inițiat de UDMR
România va avea o Zi de Curățenie Națională. Senatul a aprobat proiectul inițiat de UDMR
Senatul a adoptat, marţi, 25 iunie, în calitate de prim for sesizat, un proiect care propune instituirea Zilei de Curăţenie Naţională, în cea de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie....
Ludovic Orban anunță strategia Forța Dreptei prin care PSD nu câștigă alegerile prezidențiale
Ludovic Orban anunță strategia Forța Dreptei prin care PSD nu câștigă alegerile prezidențiale
Forţa Dreptei va continuă „bătălia” pentru ca alegerile prezidenţiale să nu fie câştigate de către un candidat PSD, a susținut, marţi, preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban....
#medic familie, #judet, #retete, #bolnavi cancer , #cancer
  1. Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman? Când poate provoca canicula decesul
  2. STUDIU! Femeile, mai vulnerabile decât bărbații la caniculă
  3. Ce pariuri vei putea plasa peste 30 de ani?
  4. Totul despre baloane și cum să le umflați corect
  5. Ce poți face vara aceasta cu o pergolă retractabilă
  6. Cel mai mare vultur din lume se întoarce în Europa, după 50 de ani de la dispariția sa aproape completă
  7. Cum să te răcorești pe caniculă, în timpul sarcinii
  8. Cel mai înalt câine din lume a murit la scurt timp după ce și-a primit titlul. „A fost cel mai bun uriaș” FOTO
  9. Probleme la intrarea în Turcia pentru românii care folosesc buletinul. De ce a fost întors din drum un turist
  10. Una dintre destinațiile de top din Europa interzice închirierea apartamentelor către turiști, din cauza exploziei tarifelor la chirii