Eroarea medicală care a provocat moartea unui om. De ce au decis judecătorii că daunele morale de 150.000 de euro sunt prea mari

Sambata, 30 Iulie 2022, ora 03:25
6649 citiri
Eroarea medicală care a provocat moartea unui om. De ce au decis judecătorii că daunele morale de 150.000 de euro sunt prea mari
O asistentă medicală a fost condamnată la doi ani cu suspendare pentru o eroare medicală FOTO Pixabay

O fostă asistentă medicală de la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București a fost condamnată definitv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă după ce a provocat moartea unui om făcând o transfuzie de sânge greșită. Daunele morale de 150.000 de euro stabilite de prima instanță au fost reduse drastic în apel.

Curtea de Apel București a pronunțat sentința finală într-un dosar de ucidere din culpă în care a fost trimisă în judecată o asistentă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, acuzată că a provocat decesul unui pacient realizându-i o transfuzie de sânge greșită.

Incidentul a avut loc în aprilie 2017. Un pacient ajuns la spital cu afecțiunii hepatice și pentru leziunea pe care o suferise în urma unei precipitări în interiorul locuinței a fost internat, fiind supravegheat de soția sa. La un moment dat, în salon a intrat asistenta pentru a-i efectua pacientului o transfuzie sanguină.

Soția i-a spus asistentei că medicul curant nu i-a recomandat bărbatului transfuzii, dar asistenta, fără a verifica identitatea pacientului și corespondența gupei sanguine, a procedat la montarea și transfuzarea unei unități de masă eritrocitară”.

La scurt timp după realizarea procedurii asistenta a ieșit din salon, iar în mai puțin de cinci minute pacientului i s-a făcut rău și a murit.

Explicațiile asistentei

În urma incidentului a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar asistenta a fost trimisă în judecată. În cadrul anchetei și la proces, asistenta a declarat că „la un moment dat, a intrat în rezerva în care se afla pacientul, prilej cu care a constatat că acesta era singurul pacient prezent care era însoțit de un aparținător”.

Fără să verifice identitatea acestuia, a procedat la montarea și pornirea procesului de transfuzare, ocazie cu care a constatat că branula nu funcționa corespunzător, fapt ce a determinat-o să se deplaseze în biroul asistentelor aflat vis-a-vis de rezerva în care se afla pacientul. După aproximativ 3-5 minute, în biroul său au intrat soția pacientului și o infirmieră, care au anunțat-o că bărbatul nu se simte bine. Când a mers în salon, asistenta „a remarcat prezența celui de al doilea pacient, realizând că acestuia din urmă trebuia să îi fie făcută respectiva transfuzie”.

Recunoscând fapta, asistenta a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Judecătoria Sectorului 2, unde s-a judecat fapta în primă instanță au obligat asistenta, societatea de asigurări Euroins și spitalul să îi achite soției pacientului decedat daune morale de 150.000 de euro și fiului bărbatului mord din cauza erorii medicale daune morale de 50.000 de euro.

„Instanța constată că părțile civile sunt rudele apropiate ale victimei, respectiv soția și fiul, iar aceștia au suferit un grav prejudiciu moral, constând în suferința psihică deosebită creată prin pierderea unei ființe dragi, fiind cunoscută legătura afectivă între membrii familiei și dovedită în cauza de față prin declarațiile părților civile audiate în cursul urmăririi penale, dar și declarațiilor martorilor audiați în cursul judecății”, se arată în sentința Judecătoriei Sectorului 2.

Daunele morale, înjumătățite de Curtea de Apel

Judecătorii Curții de Apel București, unde sentința a fost atacată cu apel, au menținut condamnarea primită de asistentă în primă instanță, dar a redus drastic daunele morale acordate părților civile. Astfel, pentru soția pacientului decedat daunele morale au fost reduse de la 100.000 la 40.000 de euro, iar în cazul fiului daunele morale au fost reduse de la 50.000 la 25.000 de euro.

„Cuantumul acestor daune nu poate depăși o sumă rezonabilă, iar decesul unei persoane nu poate constitui o sursă de îmbogățire pentru persoanele apropiate acesteia, în condițiile în care prejudiciile morale, cu caracter nepatrimonial, nu pot fi reparate strict prin echivalentul în bani. (…)instanța de apel apreciază că sumele acordate de prima instanță cu titlul de daune morale către părțile civile sunt într-un cuantum nejustificat, urmând a le reduce”, se arată în sentința Curții de Apel București, care este definitivă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Zeci de botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe, în intervalul 1-15 aprilie. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati", 26 de...
#medic, #spital, #pacient, #transfuzie, #eroare medicala, #malpraxis , #justitie
Comentarii
Poza olimpiu
olimpiu
rank 5
Atat valorează viata unui om pentru cei cu pensii speciale.
Poza Karlos
Karlos
rank 1