Medicul de gardă Amza David, cel care a preluat cazul băiatului de 16 ani mort în Spitalul Județean Gorj la câteva ore după ce a fost adus, explică, într-o postare pe Facebook, cum a abordat situația, subliniind lipsurile cu care se confruntă unitatea în materie de medici.
Chirurgul mai spune că lista cu medicii pe care nu-i are spitalul devine îngrijorător de lungă.
„Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexă (diferite boli) se prezintă la UPU. Ești solicitat la consult și îl efectuezi imediat. Constatați că acesta este insuficient investigat și soliciți un tomograf. Se pune diagnosticul unei afecțiuni ce necesită intervenție chirurgicală (...). Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac și respirator, nu îi este pusă viața în pericol. Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă. Soliciți transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legătura și SE APROBĂ transferul. Acum încep problemele: NU ESTE AMBULANȚĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflăm că vine de la Craiova echipaj corespunzător. Nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu, nu avem medic de neurochirurgie pentru urgențe, nu avem medic de chirurgie plastică, nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă, nu avem medic de chirurgie toracică, toți cei enumerați mai sus fiind necesari în urgență (ce facem fără ei în cazul unui accident?), iar lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă", scrie medicul Amza David pe pagina sa de Facebook.
El continuă spunând că transferul pacientului la Craiova este întârziat cu peste trei ore, iar acesta face complicații datorate „unei patologii mai complexe (alte boli pe care copilul le are)”.
„Sosește ambulanța de la Craiova, dar este prea târziu. Copilul este netransportabil și în curând decedează. Ca medic, cu ani de experiență, cu mii de cazuri, ajung în situația să mă întreb: să îl operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate și că nu l-am trimis la spital cu medici de chirurgie infantilă? Să solicit transferul pacientului către spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc șansele la viață? Am ales a doua variantă. Ca medic cu ani de experiență, cu ani în care m-am dedicat complet meseriei, mă întreb: mie mi se datorează situația Serviciului de Ambulanță Gorj? Mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest spital? Mă întreb, după ani de experiență și mii de cazuri, mie mi se datorează această lungă listă cu „nu avem?", se întreabă medicul pe Facebook.
Un adolescent în vârstă de 16 ani a murit, marți, la câteva ore după ce a fost dus la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, reprezentanții unității medicale anunțând Poliția.
Surse judiciare spun că băiatul suferea de peritonită.
Peritonita este o inflamație a peritoneului, o membrană subțire care acoperă peretele abdominal și organele interne. Printre simptomele asociate acestei boli se numără umflarea și sensibilitatea la nivelul abdomenului, alături de durere, febră și pierdere în greutate, conform ro.wikipedia.org.
Polițiștii fac verificări pentru stabilirea împrejurărilor decesului tânărului.
La rândul său, managerul SJU a dispus realizarea unei anchete disciplinare, în acest caz fiind sesizate și Direcția de Sănătate Publică (DSP), Colegiul Medicilor Gorj și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).