De ce a scăpat de pușcărie ginecoloaga șpăgară de la Spitalul „Sf.Pantelimon”. Medicul a încercat să-i influențeze pe martori

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 03:00
8074 citiri
De ce a scăpat de pușcărie ginecoloaga șpăgară de la Spitalul „Sf.Pantelimon”. Medicul a încercat să-i influențeze pe martori
Medicul ginecolog Carmen Mihaela Robotin a fost condamnată cu suspendare, deși le-a cerut martorilor să mintă la Parchet. FOTO / Facebook

Medicul ginecolog Carmen Mihaela Robotin de la Spitalul „Sf.Pantelimon” din București va ajunge la Curtea de Apel pe data de 22 noiembrie, când va avea loc primul termen în apel în procesul de luare de mită.

Pe data de 18 august, judecătorii de la Tribunalul București au condamnat-o la 2 ani și 6 lui de închisoare cu suspendare, deoarece medicul a recunoscut faptele în timpul procesului.

„În analizarea gradului de pericol social al faptelor comise, nu trebuie omisă nici amploarea pe care acest fenomen (luarea de mită în exercitarea profesiei de medic) a luat-o în ultima perioadă (chiar în contextul unei creșteri substanțiale a salariilor, mai ales a medicilor), care reprezintă un adevărat flagel al societăţii româneşti contemporane şi totodată o cauză importantă a situaţiei economice actuale, astfel încât pedepsele care vor fi aplicate inculpatului trebuie să reflecte necesitatea de descurajare a unor astfel de acţiuni în viitor, adică să asigure atât prevenţia generală, cât şi prevenţia specială. Astfel, fenomenul corupției este considerat a fi una dintre cele mai grave amenințări cu privire la instituțiile statului de drept, democrație, drepturile omului, echitatea și justiția socială, cu efecte negative asupra activității autorităților și instituțiilor publice și asupra funcționării economiei de piață. Corupția se constituie într-un obstacol al dezvoltării economice a statului și compromite stabilitatea instituțiilor democratice și fundamentul moral al societății”, notează judecătorul de la Tribunalul București în motivarea deciziei de condamnare.

Motivarea instanței: „Aplicarea unei pedepse puțin peste minim e necesară”

Instanța a avut în vedere la pronunțarea deciziei perioada îndelungată de timp de la momentul săvârșirii infracțiunii, precum și circumstanțele personale ale inculpatei.

„În raport de conduita procesuală a inculpatei care a recunoscut în integralitate faptele reținute în sarcina sa, instanța va orienta pedeapsa între limitele de 2 ani închisoare și 6 ani și 8 luni închisoare. (…) Referitor la conduita după săvârşirea infracţiunii, instanţa reţine că aceasta nu a recunoscut inițial săvârșirea infracțiunii și a încercat influențarea martorilor care erau chemați la audieri de către procuror, însă ulterior, în cursul cercetării judecătorești a recunoscut aceste fapte. (…) Punând în balanță toate aspectele deja menționate, instanţa consideră că prin lezarea valorilor sociale importante, având în vedere şi considerentele anterior menţionate, aplicarea unei pedepse îndreptate puțin peste minim este necesară, mai ales în vederea prevenirii comiterii altor infracţiuni. Totodată, instanţa are în vedere caracterul punitiv al pedepselor”, notează judecătorul în documentul citat.

Cum cerea mită medicul de la pacient: „Cum vrei tu, cum îți face plăcere ție!”

În cuprinsul motivării instanței de fond se află și interceptările telefonice și ambientale, din care rezultă felul cum obișnuia să ia mită doctorul ginecolog. Medicul Carmen Mihaela Robotin nu cerea niciodată șpagă, dar știa să-i determine pe pacienți vină ei cu inițiativa de a scoate banii.

Aparținător pacient: Hai, spuneți, ă...

Carmen Mihaela Robotin: Cum vrei tu, cum îți face plăcere ție...cum te simți tu bine...

Aparținător pacient: Nu, nu, spuneți dvs...deci vă rog din suflet!

Carmen Mihaela Robotin: Habar nu am...

Aparținător pacient: Vă rog!...

Carmen Mihaela Robotin: Nu știu, nu știu, nu știu...

Aparținător pacient: Spuneți, vă rog! (bărbatul ridică tonalitatea vocii)

Carmen Mihaela Robotin: Pssst... (medicul Carmen Mihaela Robotin își duce un deget al mâinii stângi la buze care semnifică interlocutorului ei ca să vorbească mai încet)… cum vrei tu, cum îți face ție plăcere, cum te simți tu bine...

Aparținător pacient: O mie! Ia numărați-i!

„Când martorul a adus în discuţie că doreşte să îi remită o sumă de bani, inculpata a redus tonalitatea și nu a refuzat primirea vreunui folos material, spunând „cum vrei tu, cum îţi face ţie plăcere, cum te simţi tu bine”, lăsând la latitudinea martorului să aleagă cuantumul sumei. Prin atitudinea sa nu a respins prompt oferta făcută de (martor – n.r.), iar după ce acesta i-a remis suma de bani, inculpata a acceptat-o și și-a însuşit-o, introducând-o în buzunarul halatului pe care îl purta”, explică procurorii rezultatul interceptării.

Doctorița, către pacientă: „Nu sunt ca ăștia care nu știu nici unde-i p...!”

Într-o altă înregistrare, dr. Carmen Mihaela Robotin poartă un dialog cu o pacientă din care rezultă că medicul îi bate apropo-uri că o să mai aibă nevoie de ea.

Carmen Mihaela Robotin: Tu știi că io întotdeauna când am promis m-am ținut de cuvânt, da, io întotdeauna când ți-am zis... Așa facem și o să fie bine, m-am ținut de cuvânt.

Pacientă: Da și io ți-am promis, când voi veni ca să-mi scoți firele...dacă nu-ți place să-mi faci ce vrei… (…)

Carmen Mihaela Robotin: Tu știi, treaba ta, da!

Pacientă: Deci io nu te mint...Mă pot jura pă copii și știi că la țigani e...

Carmen Mihaela Robotin: Da, deci tu știi și e treaba ta, da! Tu știi că ai avut nevoie de mine și o să ai nevoie de mine...

Pacientă: Normal...

Carmen Mihaela Robotin: Toată viața ta, da și tu și fata ta și tot, da, știi...că io când ți-am zis o vorbă așa a fost, io când ți-am spus un lucru așa a fost, nu sunt ca ăștia care nu știu nici unde-i p... (cuvânt obscen), da!

Pacientă: Și io ți-am promis ceva...deci io nu zic că vin la copil, că-mi pot înjura pă copii...ai bani la tine...să mor io dacă te mint!

Carmen Mihaela Robotin: Da...da...că ce?

Pacientă: Dacă am bani...dacă știe că io câți bani îi iau...

Carmen Mihaela Robotin: Am înțeles...da, da...

Cum a încercat medicul să-i influențeze pe martori

Când procurorii au început să-i cheme la Parchet pe pacienții și aparținătorii lor care i-au dat mită medicului ginecolog, unul dintre aceștia a sunat-o și a pus-o în temă cu mersul anchetei:

Fostă pacientă: L-a întrebat (n.r. – procurorul pe soț) că...dacă soția lui a născut anu` trecut la Pantelimon. Vi s-au cerut bani acolo? Și el a zis...nu...Am dat io, c-am vrut...i-am dat d-nei doctor, parcă mi-a zis...I-am dat ca să-i dea anestezistei...Nu mi-a cerut nimeni bani...Asta-i tot...Și a fost ok?...Da, a fost ok.

Carmen Mihaela Robotin: Îhî...

Fostă pacientă: Și zic...io n-am înțeles oricum prea multe, oricum aștept să vină acasă să văd ce zice mai exact și vă trimit pozele despre...am impresia că e și un număr de dosar pă una din chitanțe (…)

Ulterior, după audierea soțului, în fața anchetaorilor a fost chemată și fosta pacientă. După ce acesta i-a relatat medicului că urmează să fie audiată, dr. Carmen Mihaela Robotin i-a cerut să mintă în declaraţie și să nege că i-a dat bani.

Fostă pacientă: Automat, adică o să...ă...Trebuie să răspund și eu la fel ca și el (n.r. – soțul)

Carmen Mihaela Robotin: Da, la ce întrebări îți pune, exact...da și întrebările…

Fostă pacientă: Da, clar!… Și asta o să-i zic...

Carmen Mihaela Robotin: Răspunsul este NU, clar! Așa și la cabinet, bineînțeles că se plătește consultația și ecografia, logic!

Fostă pacientă: Da, clar!

Carmen Mihaela Robotin: Da, așa…Și...restul…la orice întrebare îți pune legat de partea aia…NU!

Fostă pacientă: Nu, automat că vezi și...O să mențin la fel, că eu am vrut să dau de plăcere, nimeni nu mi-a cerut...

Carmen Mihaela Robotin: NU mă, NU, NU, NU, NU, NU!

Pe data de 19.11.2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a trimis-o în judecată pe medicul ginecolog Carmen Mihaela Robotin de la Spitalul „Sf.Pandelimon” din București pentru luare de mită în formă continuată, fapte comise în 2018.

Procurorii au documentat cinci astfel de cazuri de dare de mită, doctorița Robotin primind în cinci rânduri 1.000 de lei, 900 de lei, 700 de lei și 800 de lei de la rudele pacientelor sale, în special pentru „a grăbi” tratamentul și/sau externarea pacientului.

Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache, este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită de la managerul Spitalului...
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Chen Xuyuan, fostul preşedinte al Federaţiei Chineze de Fotbal între 2019 şi 2023, care a recunoscut că a luat mită, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în cadrul amplei campanii...
#medic, #ginecolog, #luare de mita, #Spitalul Sfantul Pantelimon, #condamnare, #Tribunalul Bucuresti , #justitie
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Ea a influentat cum ziceti voi. La dr Beuran fapta nu exista. DNA
Poza movici
movici
rank 5