Cum a obținut dreptul de a lucra până la 70 de ani un neurochirurg din București. Medicul a fost pensionat cu forța la 67 de ani

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 23:03
10921 citiri
Cum a obținut dreptul de a lucra până la 70 de ani un neurochirurg din București. Medicul a fost pensionat cu forța la 67 de ani

Tribunalul București a pronunțat o sentință care obligă Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București să îi prelungească contractul de muncă până la împlinirea vârstei de 70 de ani unui medic neurochirurg căruia i s-a refuzat prelungirea contractului după vârsta de 67 de ani.

Printr-un proces deschis la Tribunalul București, medicul neurochirurg Florin Ștefănescu a dat în judecată Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București, reclamând faptul că spitalul i-a respins cererea prin care a cerut să fie lăsat să lucreze și după împlinirea vârstei de 67 de ani, vârsta legală de pensionare în cazul său.

Medicul a arătat că din anul 2000 este doctor în Medicină, iar în anul 2005 s-a angajat la Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București pe postul de medic primar neurochirurg.

În 2019, la 65 de ani, pe numele medicului a fost emisă decizia de pensionare, dar pentru că legea îi permitea a rămas să mai lucreze în spital până la vârsta de 67 de ani. În septembrie 2021, la vârsta de 67 de ani, dată fiind calitatea sa de doctor în medicină, neurochirurgul a cerut să îi fie prelungit contractual de muncă până la 70, dar a fost refuzat, iar începând cu 8 noiembrie 2021 a fost concediat.

Florin Ștefănescu a dat spitalul în judecată arătând că „dispozițiile art. 391 alin. 3 din Legea nr. 95/2006 reglementează situația medicului care deține titlul științific de doctor în științe medicale care formulează o cerere de continuare a activității medicale în spital, peste vârsta legală de pensionare de 67 de ani (vârsta legală în cazul medicilor), respectiv până la 70 de ani”.

Practic, în proces, medicul a arătat că, fiind doctor în medicină, poate lucra până la 70 de ani.

În procesul de la Tribunalul București, Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București s-a apărat susținând că „reclamantul consideră că menținerea în activitate a medicilor după vârsta de 67 de ani se realizează fără acordul angajatorului, în timp ce pârâta (n.r. spitalul) apreciază că norma specială impune o astfel de condiție”.

Reprezentanții unității medicale au mai arătat că instanța trebuie să stabilească dacă angajatorul, are obligația sau posibilitatea de a menține în funcție un salariat doctor în medicină după împlinirea vârstei de 67 de ani.

Judecătorul i-a dat dreptate medicului

Tribunalul București a înclinat balanța în favoarea neurochirurgului, arătând că „medicii care sunt doctori în științe medicale şi nu au împlinit vârsta de 70 de ani îşi continuă activitatea până la împlinirea acestei vârste fără a fi condiţionaţi de voinţa unităţii angajatoare şi fără a fi necesară parcurgerea etapelor administrative obligatorii pentru cei care nu au această calitate”.

„Este adevărat că, natura juridică a contractului individual de muncă este aceea de act juridic bilateral, consensual, pentru a cărui naștere este necesar consimțământul ambelor părți. Însă, nașterea unui raport juridic nu este sinonimă cu continuarea sau desfășurarea acestuia.

Contractul individual de muncă dintre părțile din prezenta cauză are la bază consimțământul ambelor părți, aspect necontestat. Însă, pentru continuarea acestuia, legiuitorul este în drept să prevadă posibilitatea continuării raportului juridic și după îndeplinirea condițiilor de pensionare în situația în care angajatul dorește acest lucru, cu atât mai mult cu cât este vorba de un angajat din sectorul public. Astfel, prevederile legale interpretate nu vizează medicii angajați în sistemul medical privat, ci exclusiv pe medicii angajați în sistemul public de sănătate”, se mai arată în sentința Tribunalului București, care nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Prin aceeași sentință, spitalul este obligat să îl reîncadreze pe medicul neurochirurg și să îi plătească salariile pentru perioada în care a fost ținut „pe tușă”.

Citeste si:
Moartea lui Emi Pian, fostul lider al Duduienilor, naște controverse juridice: Cuțitul e obiect tăietor sau contondent?
Moartea lui Emi Pian, fostul lider al Duduienilor, naște controverse juridice: Cuțitul e obiect tăietor sau contondent?
Procesul ucigașului lui Florin Mototolea zis „Emi Pian” s-a complicat cu o veritabilă problemă de drept: e sau nu tentativă de omor dacă lovești adversarul cu partea netăioasă a lamei...
Margherita din Clejani, condamnată definitiv după ce a condus drogată. Ce pedeapsă a primit
Margherita din Clejani, condamnată definitiv după ce a condus drogată. Ce pedeapsă a primit
Margherita din Clejani a fost condamnată definitiv miercuri, 29 iunie, de către Curtea de Apel din București, după ce a fost prinsă la volan sub influența drogurilor. „Desfiinţează,...