„Mi-a murit băiatul, de ce mi-ai luat atâția bani?”. Medicul șpăgar care refuză să restituie mita luată pentru pacienții decedați

Autor: N.G.
Joi, 24 Martie 2022, ora 04:10
15287 citiri
„Mi-a murit băiatul, de ce mi-ai luat atâția bani?”. Medicul șpăgar care refuză să restituie mita luată pentru pacienții decedați
Medicul Eugen Valentin Bitere

Medicul chirurg Eugen Valentin Bitere a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani. Curtea de Apel Iași a menținut pe 18 martie 2022 hotărârea Tribunalului Iași.

Medicul, angajat al Institutului de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. I.M. Georgescu” din Iaşi, a fost judecat după ce a luat mită diverse sume de bani, timp de 11 ori în perioada octombrie 2016 – iunie 2017, la diferite intervale de timp, pentru a-i opera pe pacienți. Într-un caz, pacientul a decedat după operație, dar medicul a refuzat să returneze banii primiți mită.

Chiar dacă i s-a interzis să profeseze ca medic timp de 1 an de la data rămânerii definitive a hotărârii, pedeapsa accesorie a fost suspendată pe perioada termenului de încercare de 3 ani. Cu alte cuvinte, medicul poate profesa în continuare. În acest timp, Eugen Valentin Bitere este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile.

Acesta a fost obligat să plătească o sumă uriașă în contul cheltuielilor judiciare avansate de stat, respectiv 100.000 de lei. De asemenea, va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune, ”adaptat personalităţii sale, dar şi nevoii sale de înţelegere a consecinţelor comportamentului său, de asumare a consecinţelor şi de corectare a conduitei”.

Cerea 1.500 de euro de la fiecare pacient

Anterior, instanța de fond a respins măsura confiscării extinse asupra operelor de artă indisponibilizate în iulie 2017 din locuința medicului, în valoare de 335.986 lei, care i-au fost restituite. S-a mai dispus menţinerea măsurii asiguratorie asupra sumelor de bani ridicate de la domiciliul acestuia, cu ocazia punerii în executare a mandatului de percheziţie domiciliară, respectiv a sumelor de 23.500 euro, 1.250 dolari şi 3.800 lei până la limita sumelor totale de 17.500 lei şi 2.500 euro, ce fac obiectul mitei, respectiv a confiscării speciale.

Inculpatul a exercitat o parte dintre aceste prerogative cu care a fost învestit de către autorităţile statului în vederea realizării de foloase pentru sine, în sensul că obişnuia să pretindă suma de 1500 de euro pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, din cercetări rezultând că această sumă era pretinsă anterior îndeplinirii actului medical, dar primită după efectuarea lui.

Inculpatul pretindea suma în euro, stabilind cuantumul maxim, 1.500 euro, şi lăsa la aprecierea pacienţilor să dea cât consideră acestia, dar dacă suma era considerată prea mică, se arăta nemulţumit pentru a-i determina pe aceştia să se aproprie cu mita cât mai aproape de suma pretinsă. Astfel, în vederea/după îndeplinirea sau chiar în timpul exercitării acestor prerogative, inculpatul solicita si primea de la pacienţi sau rudele acestora sume importante de bani”, se menționează în rechizitoriul Parchetului.

”Dacă nu l-ai omorât pentru ce a trebuit să iei atâţia bani?”

Unul dintre pacienții pe care i-a operat a decedat la câteva luni, iar mama acestuia l-a sunat pe medic, în 24 aprilie 2017, pentru a-i cere înapoi suma de 4.000 de lei pe care a plătit-o pentru operație. ”I-a reproşat faptul că i-a luat foarte mulţi bani pentru a-i opera fiul şi cu toate acestea nu a făcut nimic pentru a-i salva copilul care a decedat. Inculpatul nu a negat faptul că a primit suma de bani şi a încercat să se disculpe, în sensul că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l salva şi i-a sugerat martorei să trimită o fiică de-a sa pentru a-i restitui banii. Acest lucru nu s-a întâmplat, respectiv martora (...) nu şi-a primit banii înapoi pe care-i dăduse pentru operaţie”, se mai susține în dosar.

Anchetatorii au interceptat șiconvorbiri telefonice între mama pacientului decedat și medic:

BEV: - Alo! Alo!

SE: - Da, să deie Dumnezeu şi Maica Domnului să nu intri în pământ până n-ai avea durerea mea!

BEV: - Da cine-i? Cu cine vorbesc doamnă?

SE: - Da!

BEV: - Alo! Doamnă, vreau să-mi spuneţi cine sunteţi dv.? Eu sunt doctorul Bitere, cred că aveţi măcar curajul să spune-ți ce vă nemulţumeşte?

SE: - Mă nemulţumeşte...

BEV: - Cine sunteţi în primul rând dv. doamnă? Ca să ştiu cu cine vorbesc, că aşa e corect, să ne prezentăm!

SE: - Aşa, sunt (...)!

BEV: - Da...

SE: - Am 86 de ani...

BEV: - Da...

SE: - Aşa, şi mi-ai operat băiatul! Şi a trebuit să umblu tot Bacăul ca să împrumut bani ca să dau la operaţie, că am zis că scăp băiatul! Dar nu l-am scăpat!

BEV: - Doamnă, dacă e băiatul de trei zeci... ăla tânar, Dumnezeu să-l ierte, ştiu despre cine e vorba şi-mi pare rău! Dar cred că e cel mai corect înainte de a mă blestema să vorbiţi cu mine, să veniţi, să trimiteţi pe cineva să discutăm. Nu aţi sunat niciodată!

SE: - Doamne, durerea care o am...!

BEV: - Eu vă cred! Doamnă, eu vă cred! Vă cred, nu l-am omorât eu! Deci, în primul rând nu faceţi, nu faceţi declaraţii de genul că l-am omorât eu! Vă înţeleg durerea şi încă o dată îmi pare nespus rău!

SE: - Dacă nu l-ai omorât... dacă nu l-ai omorât pentru ce a trebuit să iei atâţia bani? Pentru ce? Că eu m-am dus tot Bacăul şi am împrumutat, că eu trăiesc din pensia mea! Am plătit din pensia mea!

BEV: - Doamnă, trimiteţi, aveţi o fată, trimiteţi-o...

Avertisment pentru rudele pacienților

În următoarele ocazii când a avut de efectuat o intervenție dificilă, medicul i-a avertizat pe aparținători asupra riscurilor intervenției ce urmă să o facă și asupra faptului că dacă va interveni decesul pacientului, să nu vină să-i ceară banii, deoarece el trebuie să dea bani și colegilor săi și nu poate să meargă la fiecare în parte și să le ceară să restituie banii. Unii dintre pacienți au făcut credite la bănci pentru a putea să plătească operațiile care trebuiau realizate gratuit, având în vedere că erau asigurați în sistemul public de sănătate.

Anchetatorii au reușit să probeze un număr de 11 de fapte de luare de mită, fiind realizate inetrceptări telefonice, în mediul ambiant și chiar în biroul medicului. Acesta a încercat să obțină anularea tuturor măsurilor de supraveghere tehnică, dar ambele instanțe au considerat că probele au fost administrate legal.

”(...) Inculpatul, ca şi ceilalţi membri ai corpului medical, au creat o adevărată cutumă, în sensul pretinderii unei sume fixe, de 1500 de euro, în vederea efectuării intervenţiilor chirurgicale recomandate, care, deseori făceau diferenţa între şansa de a trăi sau nu, cutumă care se instalează într-un interval de timp îndelungat, pentru ca pacienții să o conștientizeze şi să o transmită celor care urmează.

(...) Se impune a sublinia şi starea financiară precară sau foarte precară a persoanelor cărora li s-a solicitat şi care au dat astfel de sume de bani, la cerere sau ca urmare a faptului că s-au simţit obligate să respecte această cutumă. Deseori, aceste persoane, sau parte dintre ele, au fost nevoite să apeleze la împrumuturi de la persoane fizice sau de la instituții bancare pentru a se conforma cutumei, fapt care le agrava starea de vulnerabilitate şi de sărăcie”, se precizează în hotărârea instanței.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
Corupție la nivel înalt. Fostul președinte al unei federații sportive internaționale a fost condamnat la trei ani și o lună de închisoare
Corupție la nivel înalt. Fostul președinte al unei federații sportive internaționale a fost condamnat la trei ani și o lună de închisoare
Norvegianul Anders Besseberg, fost preşedinte al Uniunii Internaţionale de Biatlon (IBU) între 1992 şi 2018, a fost condamnat, vineri, de justiţia din ţara sa la trei ani şi o lună de...
#medic, #Iasi, #bitere, #mita, #condamnare, #inchisoare, #bani , #justitie