Câți bani au făcut producătorii români de medicamente de pe urma pandemiei. Profitul net raportat de Antibiotice

Marti, 29 Martie 2022, ora 03:38
4562 citiri
Câți bani au făcut producătorii români de medicamente de pe urma pandemiei. Profitul net raportat de Antibiotice
Fabrica Antibiotice Iași FOTO Bzi

Marii producători de medicamente prezenți în România au făcut profituri frumoase de pe urma celor doi ani ai pandemiei. Ziare.com vă prezintă detaliat încasările marilor producători de medicamente în anii 2020 și 2021.

Astfel, compania de stat Antibiotice Iaşi, deținută de Ministerul Sănătății, a înregistrat, în 2021, un profit net de 29,9 milioane de lei, în creştere cu 13%, comparativ cu anul anterior.

Veniturile rezultate din vânzarea produselor pe piaţa internă şi internaţională au crescut cu 8%, până la 366,2 milioane de lei, iar vânzările de medicamente marca Antibiotice în piaţa relevantă a produselor din portofoliul companiei s-au majorat cu 20,8%, de la 2,4 miliarde de lei în 2020 la 2,9 miliarde lei, anul trecut.

Antibiotice şi-a menţinut poziţia de lider cantitativ pe forma farmaceutică unguente (20,4%), supozitoare şi ovule (32,9%) şi pulberi injectabile (63%), precum şi cea de lider pe segmentul medicamentelor generice cu prescripţie şi OTC comercializate în spitale, cu o cotă de piaţă de 14,5%.

Exportul a reprezentat 39% din cifra de afaceri a companiei, înregistrând o valoare de 143,3 milioane de lei.

Antibiotice produce peste 150 de medicamente, din 11 clase terapeutice, şi deţine statutul de lider mondial în producţia substanţei active Nistatină, produsele sale fiind exportate în peste 70 de ţări.

Producătorul de medicamente Biofarm a înregistrat o cifră de afaceri de 239 milioane lei în anul 2021, în creştere cu 10% comparativ cu anul 2020, în timp ce profitul net a crescut cu 11%, la 60 milioane lei. Pentru acest an, compania estimează o cifră de afaceri în creștere cu 16%, comparativ cu anul anterior.

Din punct de vedere sell-out (vânzările din farmacii către pacienţi), Biofarm a încheiat, anul trecut, pe poziţia a doua în termeni de volum, respectiv pe poziţia a patra în termeni de valoare în categoria CHC (Consumer Health Care).

Biofarm are un portofoliu de produse care acoperă 65 de arii terapeutice.

În prezent, Biofarm este cel mai important producător român de capsule gelatinoase moi, între primii trei producători români de soluții și suspensii pentru administrare orală și unul dintre cei mai mari fabricanți de comprimate și drajeuri din România. Produsele Biofarm ajung, în prezent, în 12 țări din întreaga lume, iar în viitor, conform planurilor de dezvoltare pe termen lung a business-ului Biofarm, acestea se vor regăsi pe rafturile farmaciilor din mai multe țări din Europa de Sud Est, Asia Centrală și de Sud Est, Africa și zona Arabă.

Portofoliul Biofarm acoperă cele mai importante arii terapeutice din divizia Consumer Healthcare – digestiv & metabolic, respirator & ORL, cardiovascular & circulator, sistem nervos, multivitamine, cu peste 20 de branduri reprezentative.

La rândul său, Zentiva România a realizat în 2021 cifră de afaceri de 694,77 milioane lei, cu 24,52% mai mari decât cea de 557,96 milioane lei din anul 2020.

Profitul net a crescut în anul 2021 cu13%, la 94,38 milioane lei, de la 83,36 milioane lei în 2020.

La data de 31 decembrie 2021, activele totale erau de 1,05 miliarde lei, în creștere cu 2,03% față de cele de 1,03 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut.

Portofoliul de produse al Zentiva SA include 150 de produse de uz uman, în forme solide (comprimate, capsule, peleţi) şi soluţii injectabile.

Zentiva SA este unul dintre principalii producători locali de medicamente.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#medicamente, #pandemie, #incasari, #profit antibiotice 2021, #pharma pandemie, #profit farma pandemie , #macroeconomie