Semnal de alarmă tras de preşedintele AMB: "Medicii din ambulator şi cei de familie vor fi obligaţi să oprească activitatea"

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 22:59
1886 citiri
Semnal de alarmă tras de preşedintele AMB: "Medicii din ambulator şi cei de familie vor fi obligaţi să oprească activitatea"
Fără bani, medicii din ambulator vor fi obligaţi să oprească activitatea FOTO Pixabay

Posibila modificare a punctului de consultaţie, de la 1 iulie, ar putea crea mari probleme în sistemul medical românesc. Doctorul Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator a tras un semnal de alarmă, miercuri seară, 17 aprilie, susținând că, dacă Ministerul de Finanţe nu găseşte bani, medicii din ambulator şi cei de familie vor fi obligaţi să oprească activitatea.

"Se pare că situaţia nu este roz. În 18 ianuarie, când am avut negocierile cu CNAS, s-a convenit o menţinere a valorii punctului până la data de 1 iulie, numai că această menţinere a punctului până la 1 iulie s-a făcut prin rostogolirea banilor din bugetele trimestrelor 3 şi 4, urmând ca de la 1 iulie să se facă o nouă socoteală şi se va ajunge la o nouă valoare a punctului", a declarat medicul Cosmin Alexandrescu la Medika TV.

Potrivit lui Alexandrescu, dacă Ministerul de Finanţe nu găseşte banii necesari, sistemul intră în colaps.

"Problema este că dacă Ministerul de Finanţe nu va reuşi să găsească sumele necesare pentru a acoperi deficitul actual din semestrul al doilea al anului, punctul se va prăbuşi. Iar dacă se va întâmpla acest lucru, probabil că vom fi obligaţi să oprim activitatea. Nu se va mai putea susţine", a mai declarat Alexandrescu.

Medicul consideră că în acest moment situaţia este gravă, mai ales că toate costurile au crescut.

"Situaţia este foarte gravă în acest moment pentru că pentru un medic specialist sau primar, mă refer la gradul profesional, din ambulatoriul de specialitate, dacă este la începutul carierei sau dacă lucrează într-o localitate cu populaţie mai mică, deci dacă nu are cum să îşi facă maximum de puncte posibil, este în momentul de faţă în situaţia de a aduce bani de acasă. Aceasta în condiţiile în care toate au crescut din punct de vedere a costurilor. Au crescut costurile, a crescut inflaţia, au crescut preţurile. Nu se mai poate susţine activitatea unui cabinet, în aceste condiţii. Să nu uităm, medicii specialişti nu lucrează doar cu creionul, marea majoritate a lor au nevoie de aparatură. Aparatura costă, consumabilele costă. Din ce? Nu avem cum să supravieţuim", a mai spus Alexandrescu care a adăugat că este într-un permanent dialog cu reprezentanţii CNAS pe această temă.

Quarterly Report - Editia 4

Guvernul se pregătește să aprobe "Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale"
Guvernul se pregătește să aprobe "Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale"
Guvernul va aproba joi, prin ordonanţă de urgenţă, Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale. "Beneficiarii programului sunt unităţile...
Cine ar câștiga alegerile pentru funcția de președinte în România, conform celui mai recent sondaj de opinie
Cine ar câștiga alegerile pentru funcția de președinte în România, conform celui mai recent sondaj de opinie
Aproape un sfert dintre alegători ar opta pentru Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidenţiale, 18.2% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 13.5% pentru George Simion (AUR), 12.5% pentru Diana...
#medici familie, #medici ambulator, #semnal alarma, #oprire activitate medici familie , #stiri sanatate