Medicii legiști, reacție la propunerile Colegiului Medicilor, după morțile suspecte de la Pantelimon. „Malpraxisul se stabileşte de către specialişti”

Duminica, 11 August 2024, ora 16:48
3120 citiri
Medicii legiști, reacție la propunerile Colegiului Medicilor, după morțile suspecte de la Pantelimon. „Malpraxisul se stabileşte de către specialişti”
Sindicaliștii din sănătate reacționează la scandalul de la Spitalul Pantelimon FOTO: Pixabay

Reţeaua de Medicină Legală a reacţionat duminică, 11 august, după ce Colegiul Medicilor din România a cerut introducerea opiniei unui expert medical independent în anchetele de malpraxis.

Aceștia au transmis că malpraxisul medical se stabileşte în cadrul unor comisii formate doar din specialişti. În plus, decizia comisiei care stabileşte malpraxisul medical nu este în niciun fel analiză medico-legală. De asemenea, legiştii reacţionează la propunerea de a exista un corp expertal al medicilor, explicând că singurii medici care au capacitate expertală judiciară dobândită prin pregătire specifică în acest sens în cadrul rezidenţiatului, sunt medicii legişti şi medicii de expertiza capacităţii de muncă.

Reţeaua de Medicină Legală a transmis, duminică, mai multe precizări, după ce vineri, Colegiul Medicilor din România a transmis că, în noua lege a malpraxisului, ar trebui introdusă opinia unui expert medical independent, ca fiind obligatorie şi nu opţională, în cadrul unei anchete.

[Referitor la afirmaţia din presă conform căreia anchetele de malpraxis ar trebui să conţină obligatoriu, nu opţional, opinia unui expert medical independent, dorim să îi reamintim domnului doctor (având în vedere numeroasele discuţii şi dezbateri anterior avute) faptul că malpraxisul medical se stabileşte în conformitate cu prevederile Legii 95/2006, în cadrul unei comisii din cadrul Direcţiilor de sănătate publică, comisii a căror decizie se bazează CHIAR PE opinii de specialitate medicală (solicitate de către această comisie, unor medici înscrişi pe liste dedicate acestui scop – de a emite puncte de vedere profesionale în specialitatea în care activează). Decizia comisiei care stabileşte malpraxisul medical nu este în niciun fel analiză medico-legală[, a transmis Reţeaua de Medicină Legală.

De asemenea, legiştii comentează afirmaţia conform căreia este nevoie de un corp expertal al medicilor.

”Conform legislaţiei în vigoare, singurii medici care au capacitate expertală judiciară dobândită prin pregătire specifică în acest sens în cadrul rezidenţiatului, sunt medicii legişti şi medicii de expertiza capacităţii de muncă. Activitatea expertală este diferită de cea medicală, necesitând o evaluare complexă, atât medicală, cât şi juridică, care se învaţă în ani de zile, în cadrul rezidenţiatului (având drept scop tocmai acumularea noţiunilor de interferenţă cu Dreptul pentru a putea oferi justiţiei instrumentele de lucru adecvate acesteia). Medicii de alte specialităţi pot participa la efectuarea unor expertize, în calitate de specialişti, atât la solicitarea unei comisii medico-legale, cât şi a organelor de justiţie, dar ei nu au calitate expertală, ci sunt chemaţi ca referenţi de specialitate cu rolul de a clarifica unele aspecte medicale ale cazului, care, într-adevăr, pot fi uneori accesibile în înţelegerea deplină a semnificaţiei doar unui profesionist în acea nişă”, a mai transmis sursa citată.

Medicii legişti afirmă că ei nu emit opinii medicale, ci elaborează expertize medico-legale bazate de probe care depăşesc ca spectru sfera documentaţiei medicale, fiind apanajul unei anchete, dar şi al solicitărilor proprii medicinei legale de suplimentare a datelor necesare.

”Acestea constau în examinări medico-legale, în evaluarea documentelor medicale, realizarea de analize de laborator, alte tipuri de examinări criminalistice, material probator pus la dispoziţie de organele de anchetă/judecată etc. Probele se analizează în funcţie de cunoştinţele ştiinţifice medicale generale şi de cele particulare cazului, dar şi raportat la cele juridice, nefiind bazate exclusiv pe datele medicale. Trebuie avut în vedere faptul că o expertiză medico-legală răspunde unor întrebări dispuse de către organul de justiţie, care pentru a-şi forma o opinie proprie, sublimează neclarităţile pe care le are prin elaborarea unor obiective ţintite, adresate punctual şi explicit expertului – medic-legist. Din acest motiv pot exista discordanţe, uneori extrem de evidente, între modul în care un caz este evaluat de un medic legist versus un medic de altă specialitate, plecând de la însuşi scopul distinct pe care îl au cele două tipuri de evaluări. Rolul medicilor legişti în cadrul expertizelor privind deficitele în acordarea îngrijirilor medicale este de a „interpreta” datele medicale şi biologice ale pacientului unic, în contextul judiciar / criminalistic complet al cazului, astfel încât ele să poată avea valoare probatorie în justiţie, şi nu doar de a stabili conexiuni fiziopatologice, teoretice – generalizante”, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, reţeaua de medicină legală îşi exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu specialişti din alte domenii medicale în activitatea expertală, inclusiv prin realizarea unor protocoale instituţionale.

”În acest sens, Consiliul Superior de Medicină Legală propune public Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Colegiului Farmaciştilor, dar şi altor organizaţii profesionale încheierea unor protocoale de colaborare, care să faciliteze participarea specialiştilor în cadrul comisiilor medico-legale pe baze transparente. Menţionăm că şi în momentul de faţă, opiniile specialiştilor din diverse specialităţi medicale sunt deseori solicitate şi incluse în expertizele medico-legale, şi sunt luate în considerare în formularea concluziilor medico-legale, atât timp cât sunt concordante cu celelalte informaţii din dosarul cauzei avute la dispoziţie şi au rezonabilitatea ştiinţifică necesară aplicabilă cazului particular evaluat. Accentuăm însă faptul că aceste colaborări au fost, în mare parte, întrerupte în ultimii ani, exact datorită refuzului Colegiului Medicilor de a sprijini Reţeaua de Medicină Legală cu opinii de specialitate, din dorinţa, public exprimată, de a avea un corp expertal propriu. Acest lucru a făcut ca multe expertize, care au avut nevoie de opinii de specialitate, să fi fost temporizate, până când acestea au putut fi obţinute. Alteori, acestea nu au putut fi obţinute ca urmare a refuzului referenţilor de specialitate (motivat pe marea responsabilitate juridică pe care o implică, pe lipsa unei reale motivări etc.), iar medicii legişti nu au putut răspunde complet la obiectivelor dispuse, tocmai din dorinţa de a nu emite doar „opinii”, ci răspunsuri pertinente, bazate pe dovezi”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Reţeaua de Medicină Legală.

De asemenea, legiştii afirmă că, potrivit Codului de procedură penală şi ale celui de procedură civilă, ”organul de justiţie poate apela, separat de solicitarea unei expertize medico-legale, la obţinerea unor puncte de vedere (declaraţii de martor-expert) din partea unor profesionişti în specialitatea medicală specifică unui anume caz”.

”Înţelegem faptul că se doreşte din partea Colegiului Medicilor din România o schimbare radicală de paradigmă legislativă, mult mai largă, inclusiv decriminalizarea penală a actului medical cu statut de impunitate a corpului medical. Reţeaua de Medicină Legală susţine această atitudine pentru greşelile medicale produse din culpă şi îşi manifestă întreaga disponibilitate de a ajuta la găsirea celor mai bune căi de a rezolva aceste probleme, având în vedere atât binele pacienţilor, cât şi al medicilor”, a mai transmis sursa citată.

Legiştii reiterează disponibilitatea de a readuce colaborarea celor două instituţii la un nivel de eficienţă şi funcţionalitate, benefice actului de justiţie şi justiţiabililor.

Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că în noua lege a malpraxisului ar trebui introdusă opinia unui expert medical independent, ca fiind obligatorie şi nu opţională, în cadrul unei anchete. O astfel de propunere a fost înaintată Parlamentului României încă din toamna anului trecut, a subliniat, vineri, CMR.

Morți suspecte la Spitalul Sf. Pantelimon
Judecătorii care le-au eliberat pe doctorițele de la ATI Pantelimon spun că faptele, dacă s-au petrecut, ar fi fost fără "intenție"
11.09.2024 17:20 - Judecătorii care le-au eliberat pe doctorițele de la ATI Pantelimon spun că faptele, dacă s-au petrecut, ar fi fost fără "intenție"
Cele două doctorițe de la secția ATI a Spitalului Pantelimon au fost eliberate de către Completul de Drepturi şi Libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorii și-au motivat...
Fostul manager al Spitalului Pantelimon: ”Nu există reglementări clare privind paliaţia sau protocoale" end-of-life treatment"”
07.09.2024 22:24 - Fostul manager al Spitalului Pantelimon: ”Nu există reglementări clare privind paliaţia sau protocoale" end-of-life treatment"”
Fostul manager al Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din București, dr. Bogdan Socea, afirmă că în România nu există reglementări legislative esenţiale pentru sistemul de sănătate,...
Dezbaterea pe care vrea s-o lanseze public ministrul Sănătății, după scandalul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon
22.08.2024 22:33 - Dezbaterea pe care vrea s-o lanseze public ministrul Sănătății, după scandalul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că la începutul lunii septembrie va lansa o dezbatere publică pe tema transferului pacienților de la ATI într-o zonă de îngrijire...
Scandalul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon va dubla costurile din sănătate, susține un expert: "Vom începe să suprainvestigăm pacienții"
21.08.2024 23:31 - Scandalul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon va dubla costurile din sănătate, susține un expert: "Vom începe să suprainvestigăm pacienții"
Costurile din sănătate se vor dubla după scandalul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon, avertizează mai mulți medici din România și doctori care lucrează în străinătate. Ei...
Ce a făcut una dintre doctorițele de la ATI Pantelimon la o zi după eliberare. Când ar putea reveni la muncă
21.08.2024 16:48 - Ce a făcut una dintre doctorițele de la ATI Pantelimon la o zi după eliberare. Când ar putea reveni la muncă
Una dintre doctorițele de la secția ATI a Spitalului Sfântului Pantelimon eliberate din arest preventiv marți, 20 august, a decis să intre în concediu pentru o perioadă de peste o lună....
Ciolacu, despre scandalul de la Spitalul Pantelimon: „Datoria mea, ca premier, este să fiu alături de medici. Cine a greşit, indiferent de nume, să plătească”
21.08.2024 12:24 - Ciolacu, despre scandalul de la Spitalul Pantelimon: „Datoria mea, ca premier, este să fiu alături de medici. Cine a greşit, indiferent de nume, să plătească”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a remarcat miercuri, 21 august, la începutul şedinţei de Guvern că ancheta care vizează Spitalul ”Sf. Pantelimon” a produs emoţie, transformată în dispută...
Cum i-au convins doctorițele de la Spitalul Pantelimon pe judecători să le elibereze fără restricții. Declarațiile din fața instanței
20.08.2024 22:55 - Cum i-au convins doctorițele de la Spitalul Pantelimon pe judecători să le elibereze fără restricții. Declarațiile din fața instanței
Răsturnare de situație în scandalul celor două doctorițe anesteziste de la Spitalul Sf. Pantelimon, acuzate de omor. Marți, 20 august, au plecat acasă după aproape două săptămâni...
Ce spune Alexandru Rafila despre întoarcerea la muncă a celor două doctorițe de la secția ATI a Spitalului Pantelimon, eliberate din arest
20.08.2024 21:28 - Ce spune Alexandru Rafila despre întoarcerea la muncă a celor două doctorițe de la secția ATI a Spitalului Pantelimon, eliberate din arest
Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon acuzate de omor și eliberate din arest marți, 20 august, nu se vor întoarce la muncă, crede ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a...
Scandalurile care au marcat Sănătatea în ultimii patru ani. Cine sunt miniștrii cercetați pentru corupție: „Demisiile nu pun capăt problemelor” ANALIZĂ
20.08.2024 21:19 - Scandalurile care au marcat Sănătatea în ultimii patru ani. Cine sunt miniștrii cercetați pentru corupție: „Demisiile nu pun capăt problemelor” ANALIZĂ
Cazul doctorițelor de la Spitalul „Pantelimon”, arestate preventiv pentru omor calificat și tentativă de omor calificat și eliberate marți, 20 august, amplifică scandalurile din sistemul...
Morțile suspecte de la Spitalul Pantelimon. Decizie de ultimă oră în cazul doctorițelor arestate pentru omor
20.08.2024 17:32 - Morțile suspecte de la Spitalul Pantelimon. Decizie de ultimă oră în cazul doctorițelor arestate pentru omor
Doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuș, de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon din București, arestate preventiv sub acuzația de omor calificat, au solicitat...
Doi foști ministri susțin că ordinul invocat de Rafila pentru a nu face public rezultatul controlului de la Sfântul Patelimon nu există
20.08.2024 10:06 - Doi foști ministri susțin că ordinul invocat de Rafila pentru a nu face public rezultatul controlului de la Sfântul Patelimon nu există
Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declanșat o polemică în legătură cu activitățile Corpului de Control trimis la Spitalul Sf. Pantelimon în aprilie, după ce a afirmat...
Doctorițele de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon cer să fie eliberate. Sunt arestate preventiv sub acuzația de omor calificat
20.08.2024 07:20 - Doctorițele de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon cer să fie eliberate. Sunt arestate preventiv sub acuzația de omor calificat
Doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuș, de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, arestate preventiv sub acuzația de omor calificat, solicită în instanță...
Rafila cere un audit internațional independent în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Ce spune despre demisia sa VIDEO
19.08.2024 17:36 - Rafila cere un audit internațional independent în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Ce spune despre demisia sa VIDEO
După discuția avută cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria pe tema scandalului morților suspecte de la Spitalul Pantelimon, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat luni,...
Plângere penală împotriva Ministrului Sănătății. Alexandru Rafila, acuzat de mușamalizarea morților suspecte de la Spitalul Pantelimon
19.08.2024 17:09 - Plângere penală împotriva Ministrului Sănătății. Alexandru Rafila, acuzat de mușamalizarea morților suspecte de la Spitalul Pantelimon
Plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii depusă, luni, 19 iulie, la Parchetul General, de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. Acesta îl acuză pe Alexandru Rafila de abuz în...
Șefa secției ATI de la Spitalul „Pantelimon” a demisionat. Ce motive a invocat
19.08.2024 15:47 - Șefa secției ATI de la Spitalul „Pantelimon” a demisionat. Ce motive a invocat
Florina Pompilian, șefa Secţiei ATI de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” din București, unde se desfăşoară cercetări în urma unor decese suspecte, a demisionat, invocând ”motive...
Dosarul „morților suspecte de la Pantelimon”. Războiul între Colegiul Medicilor și legiști. „S-au dat verdicte pripite”
19.08.2024 14:30 - Dosarul „morților suspecte de la Pantelimon”. Războiul între Colegiul Medicilor și legiști. „S-au dat verdicte pripite”
Cazul doctorițelor de la Spitalul „Pantelimon”, arestate pentru presupusa faptă de omor calificat, încă mai naște controverse. Colegiul Medicilor sunt foc și pară pe colegii lor de la...
De unde a luat medicul militar anestezicul pentru a și-l injecta până la inconștiență. Ultimele date din dosarul iubitului „Doamnei cu coasa” de la spitalul Pantelimon
19.08.2024 12:04 - De unde a luat medicul militar anestezicul pentru a și-l injecta până la inconștiență. Ultimele date din dosarul iubitului „Doamnei cu coasa” de la spitalul Pantelimon
Ancheta în dosarul morților suspecte de la Spitalul „Pantelimon” din Capitală continuă. În timp ce procurorii percheziționează informatic dispozitivele uneia dintre doctorițele arestate...
Alexandru Rafila, chemat de Marcel Ciolacu la Guvern după scandalul Pantelimon SURSE
19.08.2024 11:45 - Alexandru Rafila, chemat de Marcel Ciolacu la Guvern după scandalul Pantelimon SURSE
Alexandru Rafila a fost chemat de premierul Marcel Ciolacu, luni, 19 august, la Guvern, în scandalul Pantelimon, conform surselor citate de G4Media. Săptămâna trecută, corpul de control al...
Una dintre doctorițele acuzate în dosarul morților de la Spitalul Pantelimon, dusă la Parchet pentru o percheziție informatică
19.08.2024 11:12 - Una dintre doctorițele acuzate în dosarul morților de la Spitalul Pantelimon, dusă la Parchet pentru o percheziție informatică
Doctoriţa Maria Miron de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon a fost dusă luni dimineaţa, 19 august, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru a asista...
Cazul medicului găsit inconștient într-o toaletă publică, preluat de procurorii militari. Ce vor anchetatorii să afle despre presupusul iubit al „doamnei cu coasa” de la Spitalul Pantelimon
18.08.2024 14:42 - Cazul medicului găsit inconștient într-o toaletă publică, preluat de procurorii militari. Ce vor anchetatorii să afle despre presupusul iubit al „doamnei cu coasa” de la Spitalul Pantelimon
Cazul medicului de la Spitalul Militar, Cristian Laurenţiu Pleşa, presupusul iubit al uneia dintre doctorițele arestate în dosarul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon din București,...
#medici legisti, #Colegiul Medicilor, #malpraxis, #morti suspecte spital pantelimon , #medici
  1. Melania Trump explică de ce a pozat nud. „Ar trebui să ne onorăm corpurile”
  2. Trump le cere republicanilor să lase fără bani administrația Biden, deoarece democrații înregistrează „zeci de mii” de alegători ilegali
  3. Israelul anunță o „nouă fază” a războiului care se va concentra asupra Libanului, după exploziile ucigașe
  4. SUA mută soldați și lansatoare de rachete în Alaska, pe fondul creșterii activității militare rusești în zonă
  5. Institutul Regional de cardiologie din Iaşi a primit avizul de oportunitate. Cât timp va dura construirea lui
  6. Componența noii Comisii Europene arată creșterea influenței țărilor din Europa Centrală și de Est. „Oamenii se vor uita mult la vicepreședinții executivi”
  7. Programul „Masa sănătoasă” a redus aproape total absenteismul în școli. Zonele unde profesorii spun că au prezență de 100%
  8. Grupare specializată în furt de combustibil, destructurată de polițiști. Cum s-au „evaporat" 70 de tone de benzină în 8 luni de zile
  9. Kadîrov îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat „de la distanță" mașina Tesla Cybertruck. „Nu este frumos”
  10. Restricţii de trafic în Capitală. De când intră în vigoare și care sunt rutele alternative