Varianta Omicron a început ”să atace” medicii. Managerul Spitalului Sfânta Parascheva din Iași: ”Din punctul meu de vedere este un motiv de îngrijorare”

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 16:07
3124 citiri
Varianta Omicron a început ”să atace” medicii. Managerul Spitalului Sfânta Parascheva din Iași: ”Din punctul meu de vedere este un motiv de îngrijorare”
Medicii sunt expuși riscului de infecție FOTO: Pixabay.com

Numărul mare de infectări din ultima perioadă nu-i ocolește nici pe angajații din spitale. Numai în ultima zi au fost înregistrate peste 60 de cazuri în rândul personalului medical.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății, de la începutul pandemiei au fost confirmate 15.102 de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 în rândul personalului medical. Iar în ultimele 14 zile au fost raportate 405 de astfel de cazuri. De asemenea, în ultimele 24 de ore, au fost confirmați pozitivi, 61 de angajați din sistemul medical.

Medici și asistenți, suspiciune înaltă de infecție cu Omicron

Doctorul Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva de la Iași a explicat pentru Ziare.com cum ajung medicii să devină pacienți din cauza Omicron.

”Este una dintre probleme. Din punctul meu de vedere este un motiv de îngrijorare. Eu mă așteptam să ajungem și în această fază, urmărim evoluția din Africa de Sud, unde constant, peste 20% din cadrele medicale erau infectate.

Și la noi, în acest moment începe să se contureze acest aspect ceea ce, din punctul meu de vedere este un lucru îngrijorător.

Vaccinul ajută foarte mult astfel încât persoanele vaccinate fac forme ușoare, dacă au două doze, iar dacă au și doza booster de multe ori sunt asimptomatice și sunt confirmate la un moment dat ca fiind pozitive în cadrul unor anchete epidemiologice.

Iar în acest caz nu se pot prezenta la spital pentru că sunt vectori ai agentului patogen.

În general, infectările personalului din spitale apar în afara unității medicale, în comunitate. În spital, din punctul meu de vedere este cel mai sigur loc pentru că se respectă cu strictețe măsurile de prevenție. În spital se poartă combinezon, se poartă mască tot timpul, se respectă distanțarea, nu intră în contact contact direct, nu stau la masă împreună.

Rata de vaccinare a personalului din Spitalul ”Sfânta Parascheva” este de 80-85%”, potrivit managerului Florin Roșu.

Zeci de pacienți cu suspiciune de Omicron au venit la Spitalul Sfânta Parascheva, în ultima zi

”Din nefericire observăm, de la zi la zi, o creștere semnificativă a numărului persoanelor care se prezintă în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași”, a mai spus medicul, precizând că pacienții prezintă, în marea lor majoritate, simptomatologie specifică infectării cu tulpina Omicron.

”Aceasta se manifestă ca un guturai, ca o răceală obișnuită. Pacientul prezintă cefalee, rinoree și durere în gât. Sunt persoane care pot să prezinte și febră dar nu este un simptom general întâlnit. Ea îmbracă simptomatologia unei viroze de sezon însă este foarte important ca la apariția primelor simptome pacienții să nu temporizeze prezența la spital”, a explicat Dr. Florin Roșu.

Potrivit managerului Spitalului Sfânta Parascheva, ”peste 60 de pacienți s-au prezentat la Spitalul Sfânta Parascheva de la Iași, în 24 de ore și peste 98% din ei au suspiciune de infecție cu tulpina Omicron a coronavirusului”.

Însă se așteaptă la cifre mult mai mari în zilele următoare.

”Fără doar și poate, numărul de infectări va crește din cauza faptului că tulpina Omciron are un grad de infectare foarte mare. Însă, din fericire, formele de boală, în marea lor majoritate și în special la pacienții vaccinați, sunt ușoare, îmbracă simptomatologia unei viroze respiratorii de sezon. În momentul în care crește numărul de pacienți, presiunea pe sistemul medical, în special pe corpul medical, va fi foarte mare.

Din toți pacienții care se prezintă în triaj, în vederea consultului, aproximativ 10% au nevoie și de internare. Dar, cu toate acestea, pacienții trebuie oricum consultați. Din acest motiv au fost înființate centrele de evaluare. Iar din punctul meu de vedere acest lucru este bun și pentru psihicul pacientului pentru că nu trebuie să fie internat în spital dacă nu prezintă forme grave.

Spitalul Sfânta Parascheva preia cele mai grave cazuri din toată zona Moldovei, atât cele medii și grave cât și cele de terapie intensivă”.

În cât timp s-ar putea suplimenta numărul de paturi ATI-COVID la Iași

În acest moment, numărul persoanelor internate la ATI nu este încă foarte mare. Însă, având în vedere că vor fi tot mai multe infecții, vor exista și forme grave de boală. Astfel, se pune problema dacă numărul paturilor ATI ar putea fi suplimentat rapid astfel încât să facă față noului val.

”În momentul de față avem 8 paturi ATI, 9 paturi non-ATI pentru că lucrăm în momentul de față în sistem hibrid, îngrijim și pacienți COVID și pacienți non-COVID, în condiții de siguranță maximă pentru pacienți, spitalul fiind construit în sistem pavilionar. Am realizat corect circuitele epidemiologice corect din toate punctele de vedere.

Dacă ar fi nevoie ca în următoarele zile numărul paturilor ATI să fie suplimentate cu încă 10, acest lucru se poate face rapid pentru că acest număr este deja la dispoziție în cadrul spitalelor suport din zonă.

Dacă este nevoie, în cel mult 24 de ore, putem să suplimentăm până la 65 de paturi în tot ceea ce reprezintă spitalele de boli infecțioase”, a precizat Dr. Florin Roșu.

În data de 20 ianuarie 2022, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național existau 1.651 paturi de ATI destinate pacienților COVID-19, dintre care, 392 în București. La nivelul întregii țări sunt ocupate 547 paturi ATI COVID-19.

Cum se tratează varianta Omicron

”În general tratamentul este doar simptomatic în ceea ce privește Omicron, iar în cazurile medii și severe este cel care se folosește pentru infecția cu varianta Delta.

Atâta timp cât se manifestă cu forme ușoare, se tratează simptomatic. Dacă ai febră, iei un antitermic, dacă te doare gâtul iei paracetamol și un medicament pentru gât.

Dar dacă pacientul are febră refractară care nu cedează la antitermice, prezintă fatigabilitate (moleșeală), atunci necesită antivirale. Inițiem tratamentul în funcție de gradul de severitate și de statusul vaccinal. Avem favipiravir, remdesivir, cel puțin în momentul de față și urmează să fie avizate antiviralele specifice pentru COVID-19”, a mai spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Sfânta Parascheva din Iași.

Joi, 20 ianuarie, la nivel național au fost raportate peste 19.000 de cazuri noi de COVID-19, record absolut înregistrat în țara noastră de la începutul pandemiei până în prezent.

Până la 16 ianuarie 2022, potrivit Institulului Național de Sănătate Publică, în România au fost confirmate de laboratoare 617 cazuri de infecție cu varianta Omicron.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#medici omicron, #medici covid, #spitalul Sfanta parascheva Iasi, #Dr Florin Rosu , #spital