Mai mult de jumătate dintre medicii din România sunt concentrați în Capitală și în doar 5 județe, avertizează Colegiul Medicilor. Și anumite specialități atrag puțini doritori, astfel că distribuția inegală contribuie la criza din sistemul sanitar al României.
Bucureștiul și doar 5 alte județe beneficiază de un număr rezonabil de medici, în timp ce la polul opus există 26 de județe cu doar 1-2 medici la mia de locuitori. Situația a mai fost semnalată de Colegiului Medicilor din România, dar nu s-a schimbat cu nimic.
Cei mai mulți medici sunt concentrați în centrele universitare, astfel că mai mult de jumătate din medicii din România lucrează în București, Cluj, Dolj, Iași, Mureș și Timiș.
„La modul general, medicii pe care îi avem în România ar trebui să fie suficienți să acoperim nevoia de servicii medicale pe care pacienții o resimt. Problema cea mai importantă o reprezintă o distribuție inegală, o dată la nivel teritorial, a doua oară la nivel de anumite specialități (...) Celelalte 36 de județe, practic, beneficiază de serviciile a celeilalte jumătăți de medici, însă populația României este mult mai mare în aceste județe”, a subliniat Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului Medicilor din România, citat de Digi24.ro.
La categoria specializări, cei mai puțini candidați sunt la Anestezie, Terapie Intensivă, Medicină de Urgență și Medicină de familie. Motivele pentru care medicii le evită sunt legate de malpraxis și răspunderea disciplinară/penală.
„În sănătate, întâlnim „două Românii”, care fac să existe o discrepanță semnificativă în ceea ce privește accesul la servicii medicale. Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici pentru a acoperi necesitățile populației, iar pe de altă parte, există 26 de județe în care sunt doar 1-2 medici, la o mie de locuitori. Această diferență uriașă pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor, din aceste zone defavorizate”, a avertizat Colegiul Medicilor din România încă de la începutul anului.