Doctorii din Prahova care au lăsat fără ajutor un copil născut prematur vor fi judecați pentru omor. Bebelușul era să fie aruncat la gunoi deși respira

Joi, 01 Iunie 2023, ora 04:00
5322 citiri
Doctorii din Prahova care au lăsat fără ajutor un copil născut prematur vor fi judecați pentru omor. Bebelușul era să fie aruncat la gunoi deși respira
Doi medici din Prahova vor fi judecați pentru omor FOTO Adevărul

Medicii Cristinel Tironică Onu, ginecolog, şi Simona Nicoleta Brânzea, pediatru, foști angajați ai Spitalului Municipal din Câmpina, trimiși în judecată după ce au lăsat să moară un copil născut prematur vor fi judecați pentru omor.

Inițial cei doi doctori au fost deferiți justiției pentru abuz în serviciu, o infracțiune pentru care pedeapsa este mult mai blândă.

Judecătoria Câmpina a decis, miercuri 31 mai 2023, să schimbe încadrarea juridică în cazul medicului Onu Cristinel Tironică și Simona Nicoleta Brânzea din abuz în serviciu în omor, faptă pentru care pedeapsa poate ajunge la 20 de ani de închisoare. Doctorii au fost trimiși în judecată după ce o femeie a acuzat că copilul ei născut prematur a fost lăsat să moară pe un pat de spital, acoperit cu un scutec, fără să primească ajutor medical.

”Dispune schimbarea încadrării juridice faţă de inculpatul ONU CRISTINEL TIRONICĂ din infracţiunea de abuz în serviciu, în infracţiunea de omor, şi faţă de inculpata BRÂNZEA NICOLETA SIMONA din infracţiunea de abuz în serviciu, în infracţiunea de omor. Constată că în raport de noua încadrare juridică, Judecătoria Câmpina nu este competentă material să judece prezenta cauză.

Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Prahova”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Cristinel Tironică Onu, ginecolog, şi Simona Nicoleta Brânzea, pediatru, au fost reclamați că au lăsat să moară un copil născut prematur, la 24 de săptămâni, fără să-i acorde îngrijiri medicale.

Copilul, un băiețel, s-a născut în noaptea de 29 septembrie 2018, în jurul orelor trei dimineaţa, şi a supravieţuit până a doua zi seara, în jurul orelor 20.00. Mamei i s-a spus că a născut un copil mort și chiar i s-a cerut acordul pentru incinerarea copilului, fără ca femeia să fie informată că, în realitate, bebelușul ei trăiește.

Medicii de gardă în acea noapte, Onu și Brânzea, nu au intervenit pentru a-i acorda copilului asistență medicală, chiar și în condițiile în care bebelușul cântărea 500 de grame cu slabe șanse să supraviețuiască.

Acesta a fost pus într-un sac, iar unei asistente i s-a cerut să-l ducă la morga spitalului.

Femeia a refuzat să respecte ordinul superiorilor când a văzut că bebelușul dă semne de viață.

A lăsat sacul pe un pat din salon și l-a acoperit cu un scutec.

Totul a fost descoperit la schimbarea de gardă, când cealaltă echipă de medici a intrat la program. Bebelușul care încă prezenta semne vitale a fost preluat și dus într-un incubator, dar a mai supraviețuit doar câteva ore.

Conducerea spitalului a decis atunci să facă plângere penală, iar pe numele medicilor Cristinel Tironică Onu și Simona Nicoleta Brânzea a fost deschis dosar penal pentru abuz în serviciu.

Un caz similar a fost descoperit în toamna anului trecut la maternitatea Polizu din Capitală, unde autoritățile îl cercetează pe medicul Florian Robe. Acest medic este acuzat că ar fi lăsat copiii născuți prematur ”să moară sau îi omora chiar el pentru a nu mai ocupa un loc în incubator”, arată avocatul Adrian Cuculiș.

Eveniment Quarterly Report

Medicii care își fac datoria și sunt agresați la locul de muncă pot apela gratuit la consiliere juridică
Medicii care își fac datoria și sunt agresați la locul de muncă pot apela gratuit la consiliere juridică
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) anunţă că va oferi consiliere juridică gratuită tuturor cazurilor care se confirmă, în care medici, membri ai CMMB, care îşi fac datoria...
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
#medici, #omor, #spital campina , #stiri sociale