Medicii judecați după ce au lăsat intenționat să moară un copil născut la 24 de săptămâni. Mamei i s-a spus că băiețelul era mort

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 14:58
7450 citiri
Medicii judecați după ce au lăsat intenționat să moară un copil născut la 24 de săptămâni. Mamei i s-a spus că băiețelul era mort
Cristinel Tironică Onu, ginecolog şi Simona Nicoleta Brânzea, judecați pentru abuz în serviciu FOTO Adevărul

Cazul medicului ginecolog Florian Robe de la Maternitatea Polizu din Capitală, acuzat că ar fi lăsat copiii născuți prematur ”să moară sau îi omora chiar el pentru a nu mai ocupa un loc în incubator” nu este unic în România.

O situație similară a fost reclamată la Spitalul Municipal din Câmpina, iar doi medici, un ginecolog și un pediatru, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu.

Cristinel Tironică Onu, ginecolog, şi Simona Nicoleta Brânzea, pediatru, au fost reclamați că au lăsat să moară un copil născut prematur, la 24 de săptămâni, fără să-i acorde îngrijiri medicale.

Copilul, un băiețel, s-a născut în noaptea de 29 septembrie 2018, în jurul orelor trei dimineaţa, şi a supraveţuit până seara, în jurul orelor 20.00. Mamei i s-a spus că a născut un copil mort și chiar i s-a cerut acordul pentru incinerarea copilului, fără ca femeia să fie informată că în realitate bebelușul ei trăiește.

Medicii de gardă în acea noapte, Onu și Brânzea, nu au intervenit pentru a-i acorda copilului asistență medicală, chiar și în condițiile în care bebelușul cântărea 500 de grame cu slabe șanse să supraviețuiască. Acesta a fost pus într-un sac, iar unei asistente i s-a cerut să-l ducă la morga spitalului. Femeia a refuzat să respecte ordinul superiorilor când a văzut că bebelușul dă semne de viață.

A lăsat sacul pe un pat din salon și l-a acoperit cu un scutec. Totul a fost descoperit la schimbarea de gardă, când cealaltă echipă de medici a intrat la program. Bebelușul care încă prezenta semne vitale a fost preluat și dus într-un incubator, dar nu a mai supraviețuit decât câteva ore.

Conducerea spitalului a decis atunci să facă plângere penală, iar pe numele medicilor Cristinel Tironică Onu și Simona Nicoleta Brânzea a fost deschis dosar penal pentru abuz în serviciu.

Dosarul a fost trimis în instanță, la Judecătoria Câmpina, pe 24 iunie 2020, unde a rămas în procedură de cameră preliminară până în data de 19 aprilie 2022.

Primul termen pe fondul cauzei a fost stabilit în data de 25 octombrie 2022, la Judecătoria Câmpina.

Diferența dintre cele două cazuri, cel de la Câmpina și cel de la București, este că în ceea ce-l privește pe medicul Florian Robe, acuzațiile sunt de tentativă de omor calificat prin cruzimi, în timp ce medicii din Câmpina sunt acuzați de abuz în serviciu.

Robe este acuzat că ar fi lăsat copiii născuți prematur ”să moară sau îi omora chiar el pentru a nu mai ocupa un loc în incubator”, arată avocatul Cuculiș.

Ginecologul bucureștean a fost chemat vineri, 7 octombrie, la ora 10.00, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Potrivit avocatului Cuculiș, din declarațiile date de asistente și cadre medicale de la Maternitatea Polizu, ”aceasta era o practică”.

”Am reușit să documentez acest caz însă reiese din declarațiile date de martori că Polizu prin acest “Dr. Robe”, era un abator de copii prematuri, aruncați la propriu în coșul de gunoi, până mureau. Cele explicate mai sus și care sunt extrem de precise, au fost și filmate și pe baza filmărilor s-a refăcut filmul ororilor”, mai precizează avocatul.

El mai amintește că un bebeluș ”a scăpat cumva dintr-o pungă legată la gură ca să se asfixieze și să moară” și i s-ar fi făcut acte în fals ca să nu se afle de această ”practică”.

”Este începutul poveștii și probabil că vor ieși la iveală și alți părinți care nu știu ce s-a întâmplat cu copiii lor”, a concluzionat avocatul.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Românul achitat după ce și-a ucis mama. "Este imposibil să-i pretinzi inculpatului comportamentul unei persoane sănătoase" MOTIVARE
Românul achitat după ce și-a ucis mama. "Este imposibil să-i pretinzi inculpatului comportamentul unei persoane sănătoase" MOTIVARE
Un bucureștean în vârstă de 50 de ani, diagnosticat cu afecțiuni psihice, a fost achitat prin sentință definitivă în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru uciderea mamei...
Două familii de medici români, victimele unui accident grav la Dubai. Unul dintre doctori este în comă
Două familii de medici români, victimele unui accident grav la Dubai. Unul dintre doctori este în comă
Două familii de medici români, aflate în vacanță în Dubai, au suferit un accident rutier extrem de grav. Momente de cumpănă în familia doctorilor Cosmin și Andreea Ursăchescu. Conform...
#medici, #cruzime, #omor, #polizu, #maternitate, #spital, #ginecolog, #prematuri , #spital
Comentarii