Studenți care au dat șpagă pentru a promova examenele, scoși nevinovați de instanță: ”Au fost constrânși”

Luni, 05 Iunie 2023, ora 03:40
4739 citiri
Studenți care au dat șpagă pentru a promova examenele, scoși nevinovați de instanță: ”Au fost constrânși”
Șpaga pentru note de trecere la Facultatea de Medicină Veterinară FOTO / Pixabay.com

Studenții de la Facultatea de Medicină Veterinară din București, care au dat șpagă pentru a promova examenele, au fost achitați printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București.

În primă instanță, cei 14 studenți, în prezent medici veterinari, fuseseră condamnați la închisoare cu suspendare, interzicerea unor drepturi și muncă în folosul comunității, fiind găsiți vinovați pentru cumpărare de influență.

14 studenți care au absolvit Universitatea de Medicină Veterinară din București, plătind ”deranjul” a doi profesori pentru notă de trecere la examen au fost deferiți justiției în iunie 2020, sub acuzația de cumpărare de influență, la patru ani de la săvârșirea faptei.

Pe 31 mai 2023, instanța a decis că aceștia nu pot fi incriminați de vreo faptă de corupție întrucât a fost evident că au fost constrânși să dea bani pentru a promova examenele la două materii.

Practica era împământenită în universitate, iar cei doi profesori, Ovidiu și Constantin Savu, tată și fiu, erau cunoscuți în campusul universitar pentru pretențiile lor din timpul sesiunilor de examinare sau în timpul examenului de licență.

Chiar și studenții bursieri, cu note de zece la restul materiilor, nu reușeau să ia notă mai mare de 4, dacă nu cotizau la ”protocol”. De teamă să nu repete anul universitar sau, mai rău, să nu poată intra în licență studenții au acceptat compromisul și au dat banii care ulterior au fost înmânați celui care îi strângea în numele familiei Savu.

Ovidiu Savu a fost prins în flagrant în timp ce primea ”protocolul”, 10.500 de lei, pentru ca la perchezițiile de la domiciliul acestuia, procurorii să găsească o sumă de bani și mai mare, presupus câștigat prin practici similare. Se întâmpla în 2016, iar cei doi profesorii au fost anchetați într-un dosar separat de cel al studenților ”cotizanți”.

Mizeria de la ”Veterinară”

Mizeria din la ”Veterinară” a ieșit la iveală în timpul sesiunii de vară din 2016. Una dintre studentele restanțiere a fost contactată de Facebook de către profesorul la care avea restanță și chemată în cabinetul acestuia pentru lămurirea situației. Profesorul i-a explicat că poate trece examenul cu brio doar dacă va plăti o sumă de bani (350 de lei) propunându-i totodată să adune bani de la ceilalți colegi ai ei aflați într-o situație similară pentru ca ”totul să fie bine”. Studenții erau în ultimul an de facultate (anul VI), astfel că orice examen de an picat însemna imposibilitatea de a fi prezent la examenul de licență.

În campus era de notorietate faptul că la cei doi profesori nu poți obține o notă de trecere, dacă nu plătești suma de bani solicitată, indiferent cât de mult ai fi învățat. Au fost studenți integraliști, cu medii de zece și bursă care s-au trezit ”picați” cu nota 4 la disciplina Știința alimentară sau la Controlul şi expertiza produselor alimentare, deși lucrarea lor ar fi fost de nota 7 sau 8.

Aceștia au explicat atunci când au ajuns în fața instanței, că profesorii respectivi nu le-a spus niciodată motivul pentru care au fost notați cu 4 și nici ce criterii de evaluare au fost aplicate, deși așa ar fi fost firesc.

Nu cumperi manualul, nu intri în examen

Alți studenți care au fost audiați în dosar au precizat că nici măcar nu au fost primiți în examen pentru că nu cumpăraseră manualele indicate la început de an de către profesori, aceasta fiind o altă practică de notorietate în facultate: ”nu cumperi manualul, nu ești primit în examen”.

Răzvrătiții, lămuriți în toaletă

Au fost și studenți care s-au răzvrătit și au refuzat să plătească suma de bani cerută de colega desemnată de profesor să strângă ”protocolul”, invocând faptul că sunt foarte bine pregătiți, că au învățat materia și pot depăși acest obstacol prin forțe proprii. N-au scăpat nici ei fără să de bani.

Au fost chemați separat în toaleta facultății unde li s-a explicat că, dacă ei nu vor plăti, ceilalți colegi vor fi nevoiți să adune diferența de bani, profesorul având lista cu restanțieri și suma de bani totală care trebuia strânsă. ”Ca să fie bine” și să nu deranjeze mersul lucrurilor deja stabilite, au scos banii și au plătit.

Unul dintre răzvrătiți a ales însă să meargă la rectorul universității și să semnaleze situația. După acest episod, a intervenit poliția și apoi DNA.

Pasivitatea persoanelor cu funcții de conducere nu poate fi ignorată

În motivare, judecătorii Curții de Apel București au ținut să menționeze că studenții care au ajuns să fie judecați pentru corupție ”erau supuși unei forme de constrângere, care consta în condiționarea promovării examenelor de remiterea unor sume de bani.

Astfel, probele administrate în cauză demonstrează că inculpații nu au dat acești bani pentru că nu aveau disponibilitatea de a învăța pentru examene și ar fi dorit să promoveze fără a depune niciun efort, ci pentru că profesorii aveau o modalitate de evaluare care pur și simplu nu ținea cont de nivelul de pregătire al studenților, iar practica acestora era de notorietate la nivelul facultății”.

De altfel, susțin judecătorii în motivare, nu poate fi ignorată nici ”pasivitatea persoanelor cu funcții de conducere în cadrul facultății, fiind foarte greu de crezut că acestea nu aveau cunoștință de activitățile ilicite desfășurate pe o perioadă îndelungată în legătură cu examenele la disciplinele celor doi profesori, iar această stare de pasivitate a încurajat proliferarea și într-o oarecare măsură chiar banalizarea acestor practici, care ajunseseră să fie văzute ca o cutumă”, se arată în motivare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât costă să devii dezvoltator de jocuri în România. Primul program de facultate va atrage studenți la East European Comic Con
Cât costă să devii dezvoltator de jocuri în România. Primul program de facultate va atrage studenți la East European Comic Con
Primul program de studii superioare din România pentru dezvoltarea jocurilor începe în luna septembrie. Sub egida Echo School, în colaborare cu Universitatea Abertay din Scoția, liceenii...
Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație din Columbia a fost asasinat într-un magazin. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din magazin se poate observa cum Jaime Vasquez, în...
#medicina, #veterinara, #mita, #profesori universitari, #coruptie, #studenti , #DNA