Universitatea care va pregăti viitori medici din toamnă. ”Populaţia din estul României are un grad redus de acces la educaţia superioară comparativ cu restul”

Vineri, 02 August 2024, ora 19:03
2841 citiri
Universitatea care va pregăti viitori medici din toamnă. ”Populaţia din estul României are un grad redus de acces la educaţia superioară comparativ cu restul”
Studentă la cursuri FOTO Pixabay

Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava (USV) va avea un program de licenţă în medicină, pe baza unei hotărâri a Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de USV.

Potrivit sursei citate, decizia din 1 august a ARACIS acordă aviz favorabil pentru autorizarea de funcţionare provizorie a programului de licenţă în medicină propus de USV. Capacitatea de şcolarizare avizată este de 60 de studenţi pe an de studiu, studiile urmând să se desfăşoare pe o perioadă de şase ani.

"Informaţiile asociate programului au fost transmise către Ministerul Educaţiei în vederea actualizării Hotărârii de Guvern (HG) nr. 412/2024 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/ programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2024 - 2025, procesul de admitere urmând a fi organizat după data publicării HG în Monitorul Oficial", au precizat oficialii USV.

Programul de Medicină este propus de USV în contextul unui dezechilibru major existent în distribuţia regională a medicilor. România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, dintre care peste 50% (aproximativ 30.000) sunt concentraţi în municipiul Bucureşti şi cinci judeţe: Cluj, Iaşi, Timiş, Dolj şi Mureş. Restul, 36 de judeţe, au aproximativ 27.000 de medici.

"Din punctul de vedere al formării de medici, populaţia din estul României are un grad redus de acces la educaţia superioară comparativ cu populaţia din restul ţării, în regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est funcţionând, până la această dată, 3 universităţi cu programe de medicină (23% din totalul universităţilor cu program de medicină din ţară), cu o capacitate de şcolarizare de 1.455 de locuri (21% din capacitatea de şcolarizare în medicină a ţării), în timp ce populaţia şi suprafaţa celor 2 regiuni reprezintă 30% din populaţia totală, respectiv din suprafaţa totală a României", mai arată USV.

Oficialii universităţii sucevene susţin că acest demers va avea şi un impact la nivel naţional, având în vedere că România ocupă penultimul loc la numărul de locuitori ce revin unui cadru medico-sanitar în cadrul Uniunii Europene. În concluzie, înfiinţarea programului de Medicină la USV reprezintă o necesitate regională, dar şi naţională, de importanţă critică şi strategică.

Noul program de Medicină se va alătura celor 7 programe de studii coordonate în prezent de Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din USV, incluzând 4 programe în domeniul Sănătate (Asistenţă medicală generală, Nutriţie şi dietetică, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Tehnică dentară), 2 programe în domeniul Biologie (Biologie şi Biochimie) şi un program de masterat în domeniul Medicină (Nutriţie şi recuperare medicală).

Pentru programul de Medicină, Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice are deja angajate cadre didactice universitare, titulare în USV, pentru mai mult de 70% dintre disciplinele ce se vor activa treptat pe parcursul a 6 ani de la iniţierea studiilor, la care se adaugă cadre didactice universitare titulare în alte universităţi din ţară şi străinătate şi alţi specialişti în domeniu. Facultatea va continua totodată politica activă de atragere de noi cadre titulare, implementată cu succes în ultimii ani, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava.

Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice dispune de o infrastructură didactică preclinică, clinică şi de cercetare modernă, în conformitate cu standardele naţionale de acreditare ARACIS, precum şi cu cele internaţionale, recomandate de World Federation for Medical Education. Activitatea clinică şi de instruire a studenţilor se va desfăşura preponderent la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava, care cuprinde peste 30 de secţii, servicii şi laboratoare, precum şi în alte clinici şi spitale din oraş şi din judeţ.

Carduri educaționale blocate. Explicațiile stranii primite de părinți
Carduri educaționale blocate. Explicațiile stranii primite de părinți
Mai mulți părinți care dețin carduri educaționale reclamă faptul că n-au mai putut folosi banii necheltuiți, pe motiv că aceste carduri „au expirat". Este vorba de carduri care au...
De ce învățământul ar trebui să fie o prioritate națională. Mircea Geoană: „Noi mimăm reformele, educația e politizată"
De ce învățământul ar trebui să fie o prioritate națională. Mircea Geoană: „Noi mimăm reformele, educația e politizată"
Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO și candidat la președinția României, consideră că domeniul Educației ar trebui să fie o prioritate națională în România. Geoană...
#medicina, #program, #licenta, #Universitate, #educatie , #licenta
  1. Componența noii Comisii Europene arată creșterea influenței țărilor din Europa Centrală și de Est. „Oamenii se vor uita mult la vicepreședinții executivi”
  2. Programul „Masa sănătoasă” a redus aproape total absenteismul în școli. Zonele unde profesorii spun că au prezență de 100%
  3. Grupare specializată în furt de combustibil, destructurată de polițiști. Cum s-au „evaporat" 70 de tone de benzină în 8 luni de zile
  4. Kadîrov îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat „de la distanță" mașina Tesla Cybertruck. „Nu este frumos”
  5. Restricţii de trafic în Capitală. De când intră în vigoare și care sunt rutele alternative
  6. Alertă de sănătate. Șampoanele unor companii celebre, periculoase pentru oameni. Substanțele care ne pot afecta
  7. S-au furat sacii cu nisip aduși să oprească viitura. Situație fără precedent în Ungaria
  8. Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii. „Pentru mine a fost sfâşietor să văd distrugerea şi devastarea"
  9. Moscova amenință UE cu războiul nuclear. „Satan II are nevoie de doar 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi Strasbourg"
  10. Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivarea instanței