Necesitate sau moft: Motivul pentru care profesorilor le va fi interzis prin lege să facă meditații cu elevii de la clasă

Joi, 19 Mai 2022, ora 05:03
4211 citiri
Necesitate sau moft: Motivul pentru care profesorilor le va fi interzis prin lege să facă meditații cu elevii de la clasă
Profesorii nu vor avea voie să dea meditații elevilor din clasă FOTO / Unsplash

Profesorilor le va fi interzis prin lege să facă meditații cu elevii de la clasă. A fost anunțul ministrului Educației Sorin Cîmpeanu. Prevederea ar putea intra în vigoare încă din anul școlar 2022-2023.

Sorin Cîmpeanu a declarat că nu este corect ca acel profesor care face meditații cu elevul acasă, să îl noteze mai apoi și în sala de clasă.

În momentul de față profesorilor nu le este interzis prin lege să facă meditații cu elevii de la clasă.

Marian Staș, expert în educație, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com unde greșesc profesorii. Realitatea tragică este că sunt unii profesori care refuză să îi învețe ceea ce trebuie pe copii la clasă tocmai din dorința de a le da meditații, mai exact, de a le lua banii părinților.

Meditațiile, o poveste consistentă

"Piața meditațiilor din România este estimată la 3 miliarde de lei anual. Este o poveste extrem de consistentă. Nu întâmplător există demersul pentru fiscalizarea veniturilor profesorilor care dau meditații. Dacă au ajuns în atenția ANAF-ului înseamnă că amploarea fenomenului este extrem de mare.

Este necesar demersul inițiat de ministrul Sorin Cîmpeanu. În momentul de față, profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, să facă meditații cu elevii de la clasă. Acum, demersul este ridicat la rang de lege. Și probabil va fi inclus în legea Educației", spune expertul în educație.

Un conflict uriaș de interese

"Există un conflict de interese. Pentru că tu, profesor, ceri și bani și lucrezi și cu copiii de la clasa ta. În general, acestea sunt problemele de sub preș despre care nu prea vrem să vorbim. Sunt și zeci de mii de profesori care intră cu zece minute mai târziu în sala de clasă și termină ora cu 10 minute mai devreme. Asta în loc să folosească întreaga oră.

Alții își rezolvă alte probleme personale în timpul orei. Alții notează greșit și dau 10 când ar trebui să dea 4. Dau 4 când ar trebui să dea 8, tocmai pentru ca elevul respectiv să vină să lucreze cu el în particular. Se întâmplă tot felul de lucruri de genul acesta care macină toată demnitatea unui profesor", adaugă Marian Staș.

Analfabetismul începe să se simtă încă din clasa a II-a

"Primul raport de literație din România ne arată că 42% dintre elevi se plasează în zona „nefuncțional”. Aceasta este zona de analfabetism/incapacitate. Grozăvia este că analfabetismul începe să se simtă din clasa a a II-a, a III-a.

Asta înseamnă iresponsabilitate și din partea profesorilor, care nu fac ce ar trebui să facă. La clasele mici, 90% din responsabilitate le revine profesorilor. Pot fi două cauze: fie sunt incompetenți, fie nu vor. Adică știu ce au de făcut, dar nu fac așa cum trebuie, din motivele menționate mai sus", explică specialistul în educație.

Moda meditațiilor

"E și asta o treabă. Dacă nu faci meditații, nu ești acolo unde trebuie. La Evaluarea Națională e o colecție de subiecte care poate fi rezolvată de la 7, 8 în sus de copii care nu fac meditații.

La BAC poate e puțin mai diferit. Acolo subiectele de matematică sunt mai serioase și implică poate o pregătire în plus.

Cei care fac meditații din clasele I-IV, asta este o poveste de "noaptea minții". Nu e în regulă de la o vârstă atât de mică", concluzionează Marian Staș.

Patru elevi de la o școală din Timiș s-au filmat prizând paracetamol. Videoclipul a fost urcat pe rețelele de socializare VIDEO
Patru elevi de la o școală din Timiș s-au filmat prizând paracetamol. Videoclipul a fost urcat pe rețelele de socializare VIDEO
Patru elevi s-au filmat în timp ce prizau un praf alb cu un pai de hârtie în baia unui liceu din Timiș. Aceștia au urcat înregistrarea pe o rețea de socializare. Conform polițiștilor,...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#meditatii interzise lege, #profesori meditatii elevi proprii, #elevi scoala , #elevi