Un ”evazionist” din Ministerul Educației: recunoaște că a dat meditații fără să plătească impozit. "Am făcut-o cu apropiați, cunoștințe, de ani buni"

Vineri, 08 Iulie 2022, ora 10:40
3266 citiri
Un ”evazionist” din Ministerul Educației: recunoaște că a dat meditații fără să plătească impozit. "Am făcut-o cu apropiați, cunoștințe, de ani buni"
Sorin Ion FOTO ISJ Iași

Secretarul de stat Sorin Ion a recunoscut joi, 7 iulie, că a făcut meditații, dar nu a plătit impozit la stat, la Profit News.

Sorin Ion este profesor de matematică.

Moderator: Ați dat vreodată meditații?

Sorin Ion: Da.

Moderator: Ați plătit impozit la stat? Sincer.

Sorin Ion: Sincer, nu, dar eu n-am făcut din meditații vreodată o a doua meserie. Și, în general, am făcut-o cu apropiați, cunoștințe, de ani buni – zero.

"Fiecare cetățean trebuie să-și asume datoriile lui față de statul român"

Moderator: Și cum vedeți acum această decizie, acest avânt al președintelui ANAF de a verifica dacă profesorii plătesc impozit din meditații, pentru că legea există?

Sorin Ion: Nu trebuie să ne prefacem că nu există și o problemă. Meditațiile există pe piață, au existat dintotdeauna și vor mai exista. Pe de altă parte, dacă simplificăm problema, fiecare cetățean trebuie să-și asume datoriile lui față de statul român. Prin urmare, mi se pare natural, ca atunci când prestezi o activitate, să plătești impozit. (…)

Fenomenul meditațiilor nefiscalizate

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a vorbit în luna mai despre fenomenul meditațiilor nefiscalizate.

Heiuș a declarat că nu vor fi controale în curând la profesorii care dau meditaţii elevilor, dar i-a îndemnat pe aceştia să îşi înfiinţeze PFA pentru a intra în legalitate. Heiuş a anunţat şi unele proiecte-pilot pentru persoane fizice care obţin venituri din alte activităţi.

Declarațiile ministrului Educației despre meditații

La finalul perioadei de examene pentru elevii care au terminat școala generală și cei care au dat Bacalureatul, ministrul Educației a făcut noi declarații dezarmante pentru părinții fără posibilități financiare.

Sorin Cîmpeanu este de părere că școala nu asigură nici măcar nota 7 fără meditații, după cum a declarat în emisiunea „Omul potrivit”, de la Digi FM.

"Școala trebuie să asigure un nivel de minimum nota 7, cu ceea ce înveți în școală, fără teme și fără meditații.

Din păcate, școala nu asigură acest nivel minim 7 dacă nu chiar 8 pentru un elev care învață doar la școală.

Despre meditații pot să vă spun următorul lucru. În orice stat al acestei lumi este normal pentru un părinte să-și dorească să investească în educația propriului copil, să investească pentru performanță, pentru nota 10. Nu ar trebui să se întâmple acest lucru pentru note medii de 7, de exemplu".

Și profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației Fostul ministru a declarat recent că ”rezultatele reflectă efortul făcut de părinți de a asigura meditații”.

”Acolo unde părinții au avut resurse să susțină meditațiile, s-au obținut rezultate mai bune, vezi de pildă București, Cluj, județele din vestul țării, Prahova, județele bogate.

Acolo însă unde nu au existat resurse sau au existat resurse mai puține pentru meditații, de pildă în Covasna, Harghita, județele din Câmpia Bărăganului, rezultatele au fost mai slabe. Și mai simplu spus: acolo unde sunt bani, sunt meditații, sunt rezultate mai bune. Acolo unde e sărăcie sunt meditații mai puține și rezultate mai slabe. Din păcate, banii fac diferența”, a spus Mircea Miclea.

Citește și:
De ce funcția de secretar de stat este cea mai vânată în România. Salariu uriaș, multiple avantaje, cerințe minime
De ce funcția de secretar de stat este cea mai vânată în România. Salariu uriaș, multiple avantaje, cerințe minime
România este raiul secretarilor de stat, o funcție pentru care nu se cer nici măcar studii superioare. Singurele condiții care trebuie îndeplinite pentru a ocupa acest post sunt minime și...
ANAF pierde procesul cu o firmă românească amendată pentru încălcarea sancţiunilor economice decise de UE împotriva regimului de la Kremlin
ANAF pierde procesul cu o firmă românească amendată pentru încălcarea sancţiunilor economice decise de UE împotriva regimului de la Kremlin
Direcţia Generală Antifraudă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a pierdut în primă instanţă procesul cu o firmă românească pe care a amendat-o pentru că a transportat...
#meditatii, #impozite, #profesori, #secretar de stat, #Ministerul Educatiei, #ANAF , #stiri invatamant