Carbunele redevine principala sursa de energie. Cum ramane cu mediul?

Joi, 09 Mai 2013, ora 20:26
6947 citiri
Carbunele redevine principala sursa de energie. Cum ramane cu mediul?
Foto: Arhiva

Efectele "exploziei" afacerilor cu gaze de sist din Statele Unite se resimt si in Europa, unde planurile pentru uzinele moderne pe baza de gaze naturale sunt amanate, deoarece nu pot face fata importurilor ieftine de carbune de pe piata americana.

Compania de stat norvegiana Statkraft a anuntat ca opreste o centrala pe gaze din Germania, din cauza concurentei americane, iar E.ON, din Germania, a anuntat ca ia in considerare sistarea mai multor centrale pe gaze din Slovacia.

Situatia se repeta in multe alte state europene, centralele pe carbuni ieftini fiind mai competitive la preturile actuale pentru electricitate. Astfel, centralele pe carbuni pot fi o solutie pe termen scurt pentru economiile aflate in dificultate, insa, pe termen lung, nu corespund cu tintele de reducere a gazelor cu efect de sera.

Din cauza boom-ului gazelor de sist din Statele Unite, companiile locale nu mai folosesc si carbune, acestia ajungand, la pret foarte mic, pe piata europeana. In 2012, exporturile de carbune din SUA spre Europa a crescut cu 23 la suta, ajungand la peste 60 de milioane de tone.

Cea mai mare parte este folosita pentru procutia de electricitate, in detrimentul gazelor. In Marea Britanie, de exemplu, proportia de electricitate generata de carbune a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii 17 ani, in 2012, in timp ce productia bazata pe gaze a scazut, relateaza The Wall Street Journal.

In plus, extinderea centralelor pe baza energiei regenerabile "taie" din orele de functionare ale centralelor pe gaz. Productia de energie solara si eoliana este mai mare la orele de varf ale consumului, o piata care ar trebui acoperita de centralele pe gaze.

"Companiile se chinuie sa scoata profit din centralele pe gaz, chiar si in cazul celor foarte moderne", a explicat Kash Burchett, analist la IHS Energy.

Reintoarcerea la carbune

In ultimele 12 luni, pretul carbunelui a scazut cu 19 procente. In schimb, pretul gazelor din Europa este fixat in raport cu petrolul si, in primul trimestru din acest an, pretul titeiului Brent (pe bursa din Londra) a scazut cu numai 5%, fata de perioada similara din 2012.

Astfel, dinamica din piata s-a schimbat. Compania de utilitati CEZ, din Cehia, a anuntat ca, probabil, va tine inchisa centrala pe gaze care ar fi trebuit sa inceapa productia in aceasta vara, deoarece ar fi neprofitabila din prima zi.

Societatea de utilitati SSE, din Marea Britanie, a anuntat ca va inchide o centrala pe gaze, va reduce capacitatea celei de-a doua si nu o va mai construi pe a treia in urmatorii ani, tot din motive economice.

Potrivit Eurelectric, asociatia producatorilor de electricitate din Europa, in 2010 - cele mai recente date disponibile - cele 27 de state membre generau 24% din electricitate din carbune si 23% din gaz, restul fiind un amestec de energie nucleara si regenerabila.

Carbunele ieftin nu este o veste proasta pentru toata lumea. RWE, cel mai mare producator de energie din Germania, care se bazeaza in masura de 62% pe carbune, si-a majorat productia cu 16 procente in 2012.

De altfel, intreaga economie beneficiaza de energia mai ieftina, insa protectia mediului este inca o prioritate politica.

UE are o tinta de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 20%, comparativ cu nivelul din 1990, si sa produca 20% din energie din surse regenerabile, pana in 2020.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#productie electricitate carbune, #energie carbune, #carbune ieftin SUA , #carbune