Carbunele, sursa de energie a viitorului

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 09:28
7275 citiri
Carbunele, sursa de energie a viitorului
Foto: Arhiva

Opiniile legate despre ce resursa va reprezenta viitorul energiei sunt impartite intre cea regenerabila, cea nucleara sau gazele naturale. Insa datele marilor companii de profil au dezvaluit cu totul altceva.

CEO-ul companiei Peabody, Greg Boyce, sustine ca viitorul energiei se bazeaza pe carbune, deoarece acesta este combustibilul care a inregistrat cele mai mari cresteri, in ultima perioada, potrivit Business Insider.

De asemenea, studiul Statistical Energy realizat de British Petroleum, arata ca, in China, carbunele va ramane combustibilul comercial pentru totdeauna, chiar daca se estimeaza o scadere a cotei de piata, de la 70%, cat este in prezent, la circa 50%, pana in 2030.

Potrivit sursei citate, situatia nu va fi cauzata de concurenta adusa de celelalte resurse energetice, ci pur si simplu de faptul ca avansul masiv al consumului de carbune din ultima perioada va incetini usor.

Acelasi lucru se intampla si in India, unde carbunele va ramane principala sursa a cresterilor din energie, avand in vedere ca se estimeaza un avans al consumului de pana la 48%, in urmatorii 20 de ani.

De altfel, consumul de carbune la nivel global va inregistra o majorare cu 39%, in urmatorii 10 ani, depasind orice alt combustibil generator de energie electrica.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie si cum sta Romania

Carbunele este cea mai ieftina surse enegetica, costul fiind de aproximativ 3 dolari/MMbtu (echivalentul a 293,1 KWh) si va mai scadea. Comparativ, gazul natural costa circa 10 dolari/mmbtu in Europa si 15 dolari/ mmbtu in Asia.

In Romania, pretul huilei importate a fost de 85 lei/gicalaorie (1 gigacalorie = 1,162 MWh), iar cel al gazelor naturale importate, de 157,30 lei/MWh.

Conform unui raport al British Petroleum, Romania detinea, la finele anului trecut, rezerve de carbune de 291 milioane tone, suficiente pentru cel putin 100 de ani.

Productia de carbune net a Romaniei s-a cifrat, anul trecut, la 6,748 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 14,4% (849.000 tep) mai mare fata de cea din 2010. De asemenea, in tara noastra, 60% din energia electrica este produsa de aceasta resursa.

In 2011, Romania a importat 600.000 tep carbune net, cu 55.000 tep (10,1%) mai mult comparativ cu cantitatea importata in anul precedent, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#carbune sursa energie viitor, #surse energie viitor, #surse energie alternativa , #carbune