Greenpeace avertizeaza ca masurile lui Tudose si Dragnea sunt dezastruoase si pentru mediu, si pentru democratie

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 20:15
4329 citiri
Greenpeace avertizeaza ca masurile lui Tudose si Dragnea sunt dezastruoase si pentru mediu, si pentru democratie
Foto: Arhiva/YouTube

Complexul Energetic Hunedoara (CEH), care este "la un pas de faliment, inecat in datorii", nu mai poate fi eficientizat, iar banii pe care premierul Mihai Tudose a anuntat ca intentioneaza sa-i investeasca in minerit "ar putea fi folositi pentru diversificarea economica a Vaii Jiului", au transmis, vineri, reprezentantii Greenpeace Romania.

Reprezentantii Greenpeace Romania au transmis, vineri, un comunicat de presa, in care comenteaza anuntul premierului Mihai Tudose si al liderului PSD Liviu Dragnea potrivit caruia se va demara un program de investitii la CEH.

"Cei doi au oferit asigurari ca activitatea Complexului va continua, in calitate de pilon de baza in sistemul energetic national, desi situatia din teren este una dezastruoasa din perspectiva sanatatii populatiei, de mediu, a sigurantei minerilor, a eficientei instalatiilor si a performantelor economice", se arata in comunicat.

Conform Greenpeace, ambele termocentrale ce folosesc huila din Valea Jiului "functioneaza in afara legii, fara autorizatie integrata de mediu si fara perspective reale de a obtine autorizatia, cu emisii si de zece ori peste limita, la anumiti parametri".

"Dincolo de efectele negative asupra sanatatii, climei si mediului, ele incalca atat legislatia nationala, cat si legislatia europeana privind emisiile. Conform directivelor europene, la a caror adoptare Romania a participat in calitate de Stat Membru, termocentralele Mintia si Paroseni ar trebui sa fi fost demult inchise.

In contextul geopolitic actual, pentru societatea romaneasca este important sa se pozitioneze de partea europeana, iar asta presupune pe de-o parte respectarea legislatiei, iar pe de alta parte distantarea de grupul Visegrad, condus de Polonia si Ungaria - principalele contestatare ale viziunii europene", mai spun activistii Greenpeace.

Acestia afirma ca "sustinerea neechivoca aratata de premier pentru un operator economic ce incalca cu buna stiinta legislatia europeana este un semnal negativ, nu doar pentru partea de mediu, ci si ca pozitionare in cadrul european".

"Modul agresiv de impunere etalat de premier prefigureaza riscuri si in alte zone importante pentru democratia nationala si europeana", se mai arata in comunicat.

Potrivit documentului, declaratiile de la Hunedoara "contrazic agresiv realitatea din teren, iar aceasta manifestare de populism este cu atat mai grava cu cat ea vine din partea primului-ministru al Romaniei".

Grennpeace afirma ca cele doua termocentrale hunedorene folosesc carbune din import, intr-o masura semnificativa, iar conditiile de lucru pentru minerii din subteran "au generat mai multe accidente de munca, inclusiv pe cele din luna octombrie, ce nu mai pot fi considerate exceptii".

Potrivit Greenpeace, CEH - detinatorul termocentralelor si minelor de huila - este, de ani buni, "la un pas de faliment, inecat in datorii, iar activele sale sunt invechite si ineficiente".

"In acest context, este necesara asumarea la nivel de guvern a unui plan pentru inlocuirea energiei pe baza de huila, intr-un timp cat mai scurt. Seful guvernului si liderul PSD au mentionat investitii pentru retehnologizarea termocentralelor hunedorene, insa aceste masuri nu vor face decat sa prelungeasca o agonie cu costuri mari pentru societate. Deoarece la CEH nu mai poate fi vorba de eficientizare, banii ar putea fi folositi pentru diversificarea economica a Vaii Jiului", se mai arata in comunicatul Greenpeace.

Premierul Mihai Tudose a spus, joi, la Mintia, ca Guvernul isi propune sa investeasca in minerit in cadrul unei strategii pentru sistemul energetic national, sustinand ca Termocentrala de la Mintia si Complexul Energetic Hunedoara sunt obiective strategice pentru sistemul energetic national, iar cei din Ministerul Energiei care nu inteleg ce inseamna "va trebui sa isi caute loc de munca".

El a mai spus ca si datoriile pe care le are Complexul Energetic Hunedoara vor face parte din strategia pentru sistemul energetic national, iar acesta va face parte dintr-un plan de reorganizare.

Citeste si Greenpeace Romania: Aproape jumatate dintre cele 28 de termocentrale pe carbune functioneaza in afara legii

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#Greenpeace Complex Energetic Hunedoara, #bani Complex Energetic Hunedoara, #Tudose investitii Complexul Energetic Hunedoara, #Complexul Energetic Hunedoara poluare , #carbune