Ne imbolnavim si vecinii: Poluarea termocentralelor pe carbune trece peste hotare - Cat de grava e situatia

Marti, 05 Iulie 2016, ora 12:55
5654 citiri
Ne imbolnavim si vecinii: Poluarea termocentralelor pe carbune trece peste hotare - Cat de grava e situatia
Foto: Pixabay

Poluarea provocata de producatorii de energie pe baza de carbune si impactul asupra sanatatii populatiei nu tin cont de granite. Un nou raport arata ca Romania se afla pe locul 3 in UE la numarul de decese premature cauzate de termocentrale peste hotare.

Analiza se numeste "Norul negru al Europei: Cum isi imbolnavesc vecinii tarile producatoare de energie din carbune", informeaza comunicat remis Ziare.com de catre Greenpeace Romania.

Aceasta arata ca in 2013, la nivelul UE, emisiile acestor termocentrale au fost responsabile de peste 22.900 de morti premature, zeci de mii de persoane au fost afectate de boli de inima si plamani, si au cauzat costuri de sanatate de pana la 62,3 miliarde de euro.

Astfel, cele cinci tari ale caror termocentrale provoaca cele mai multe morti premature peste granite sunt:

  • Polonia (4,690),
  • Germania (2,490),
  • Romania (1,660),
  • Bulgaria (1,390),
  • Marea Britanie (1,350).

In plus, 5 din cele 11 termocentrale ale tarii noastre figureaza in top 30 termocentrale cu cel mai mare impact asupra sanatatii cetatenilor din statele vecine:

  • Oradea II (cu un numar de 240 de morti premature),
  • Rovinari (250),
  • Drobeta (430),
  • Mintia (340),
  • Govora (230).

Citeste si raportul Greenpeace despre centrala din Galati, care ineaca orasul in poluare timp de 40 de ani

Statele UE cele mai afectate de poluarea provenita de la termocentralele de carbune din tarile vecine, pe langa poluarea produsa de termocentralele proprii, sunt:

  • Germania (cu un numar total de 3,630 de morti premature),
  • Italia (1,610),
  • Franta (1,380),
  • Grecia (1,050),
  • Ungaria (700).

De asemenea, termocentralele pe carbune din Bulgaria, Polonia si alte sapte state au cauzat decesul prematur a 1.280 de romani.

Raportul Europe's Dark Cloud arata ca inchiderea chiar si a unei singure termocentrale ar aduce o imbunatatire substantiala a sanatatii locuitorilor din apropierea acesteia, dar si a celor din tarile vecine.

Spre exemplu, planul Marii Britanii de a inchide termocentralele pe carbune pana in 2025 ar putea salva 2,870 de vieti anual - mai bine de 1.300 dintre ele din Europa continentala, arata raportul citat. Daca Germania ar proceda la fel, atunci ar putea evita anual pana la 1.860 de morti premature in tara si aproape 2.500 peste granita.

"Raportul scoate in evidenta costurile de sanatate foarte mari care vin la pachet cu dependenta noastra de carbune si demitizeaza ideea ca energia provenita din carbune este ieftina. Cu siguranta nici o tara nu isi poate rezolva singura problema poluarii provenite din productia de energie. Speram ca UE si tarile membre sa inteleaga gravitatea problemei si sa actioneze ca atare", spune Anne Stauffer, director adjunct al HEAL.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#poluare carbune peste hotare, #poluare carbune efecte, #poluare carbune Romania , #carbune