Ministrul Energiei e contrazis de cifre: Avem stocuri mult mai mari de carbune. Dar exista o explicatie

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 14:33
6049 citiri
Ministrul Energiei e contrazis de cifre: Avem stocuri mult mai mari de carbune. Dar exista o explicatie

Un raport al Complexului Energetic Oltenia arata ca societatea avea in stocuri 816.300 tone carbune, la data de 12 ianuarie, ora 7:00, mult peste nivelul indicat joi de ministrul Energiei, Toma Petcu, in cadrul sedintei de guvern, de doar 357.000 de tone.

Potrivit raportului CE Oltenia, in depozitele termo erau, in momentul intocmirii raportului, 366.000 tone, la directia miniera erau alte 401.900 tone, iar alte 48.400 tone carbune se aflau in navetele aflate in traseu.

"Diminuarea stocului la termocentrale provine din intarzieri in activitatea de descarcare generata de conditiile meteo nefavorabile, temperaturile scazute avand ca efect inghetarea carbunelui in vagoane, timpii de descarcare prelungindu-se cu perioada necesara pentru trecerea garniturilor de tren prin instalatiile de dezghet", arata raportul producatorului de energie.

CE Oltenia functiona, la momentul redactarii raportului, la capacitate maxima, cu zece grupuri energetice, din care cate trei in functiune la Rovinari si Turceni si cate doua la Isalnita si Craiova II.

Alte doua grupuri de la Sucursala Electrocentrale Turceni urmau sa devina disponibile pana vineri la ora 24:00.

Activitatea de incarcare, transport si descarcare a carbunelui "s-a realizat in conditii de iarna", inregistrandu-se intarzieri din cauza ruperii sinelor, defectarii unei bande sau din cauza timpilor mari de descarcare, intrucat carbunele trebuia dezghetat, arata raportul.

Cum se apara Ministerul Energiei

In replica, Ministerul Energiei a venit cu precizari, in care arata ca stocurile prezentate au fost in conformitate cu cele raportate de Transelectrica in cadrul Comandamentului energetic de iarna de joi, unde s-a vorbit "doar de cantitatile de carbune existente deja in depozitele din centrale si care pot fi utilizate imediat".

"In legatura cu analiza prezentata ieri, in cadrul sedintei de guvern, de catre ministrul Energiei, Toma Petcu, privind stocurile de carbune existente in Complexul Energetic Oltenia, facem urmatoarele precizari: Stocurile prezentate au fost in conformitate cu cele raportate de Transelectrica in cadrul Comandamentului energetic de iarna, derulat ieri, 12 ianuarie 2017.

Mentionam ca in cadrul Comandamentul analiza Dispecerului Energetic National se raporteaza doar la cantitatile de carbune existente deja in depozitele din centrale si care pot fi utilizate imediat", arata Ministerul Energiei.

Potrivit ministerului, stocurile aflate in cariere nu sunt imediat disponibile, intrucat "transportul in conditii de iarna dificila poate conduce la intarzieri si sincope" si nu sunt luate in calcul de Transelectrica in situatii exceptionale.

"Ca atare, Sistemul Electroenergetic National se poate baza cu certitudine pentru o functionare fara intrerupere doar pe stocurile de circa 350.000 de tone de carbune existente in depozitele centralelor", mai arata Ministerul Energiei.

Joi, ministrul Toma Petcu a anuntat ca a cerut Corpului de Control sa faca verificari la cele doua complexuri energetice, Oltenia si Hunedoara, precum si la ministerul pe care il gestioneaza, pentru a vedea cum s-au facut pregatirile pentru iarna in conditiile in care s-a ajuns in situatia "de a fi tot timpul la limita stocului de carbune, riscand chiar oprirea lor de multe ori", acuzand Guvernul Ciolos de "o proasta pregatire pentru iarna in prealabil".

Citeste si:
Cum a redus Elena Lasconi la jumătate tarifele pentru gaz și energie electrică. "Sunt singurul primar cu această inițiativă"
Cum a redus Elena Lasconi la jumătate tarifele pentru gaz și energie electrică. "Sunt singurul primar cu această inițiativă"
Primarul orașului Câmpulung Muscel, județul Argeș, se laudă că a reușit să facă economii de 1,5 milioane de lei în bugetul municipiului plătind facturi mult reduse la gaz metan și...
Prima reacție a Administrației Prezidențiale în scandalul plagiatului premierului: "Președintele își menține poziția reiterată"
Prima reacție a Administrației Prezidențiale în scandalul plagiatului premierului: "Președintele își menține poziția reiterată"
Angajații Administrației Prezidențiale au răspuns punctual unor cereri privitoare la scandalul plagiatului premierului Ciucă. Cu alte cuvinte, președintele n-a formulat un punct de vedere...