Ministrul Energiei: Nu cer derogare de la CE in problema carbunelui. Daca europenii cer investitii rapide, sa vina cu bani!

Joi, 15 Februarie 2018, ora 12:56
5057 citiri
Ministrul Energiei: Nu cer derogare de la CE in problema carbunelui. Daca europenii cer investitii rapide, sa vina cu bani!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia Europeana va trebui sa accepte ritmul in care cele 8 termocentrale romanesti pe carbune se retehnologizeaza pentru a deveni mai putin poluante, sustine ministrul Energiei, Anton Anton.

Daca acest ritm nu le convine europenilor, sa vina ei cu banii de investitii, iar statul roman va face retehnologizare chiar si maine, acolo unde acest lucru este posibil.

Operatorii celor 8 termocentrale pe carbune din Romania vor fi obligati sa investeasca sume mari in in urmatorii patru ani in retehnologizare, pentru a putea respecta noile norme de poluare impuse de Comisia Europena. Potrivit unui raport al Asociatiei Bankwatch, toate termocentralele noastre vor trebui sa modifice radical instalatiile mari de ardere (IMA) pentru a-si reduce emisiile pana la nivelul impus de Comisia Europeana.

In contextul in care aceste investitii ar putea fi greu de realizat, s-a lansat inclusiv ipoteza inchiderii unor termocentrale si reducerea productiei de energie pe baza de carbune. Anton Anton sustine, insa, ca Romania nu va renunta la carbune, la fel cum n-au facut-o nici Polonia si nici alte state din regiune.

"Eu sunt ecologist, ma bat pentru protectia mediului. Dar ma bat rational. Vin si spun: sigur ca da, nu vreau sa arunc in atmosfera sa schimb clima. Clima s-a schimbat din cauza noastra, nu vreau sa contribui la chestia asta. Vreau sa ma aliniez politicilor europene in totalitate, dar dati-mi si mie voie sa ma aliniez in ritmul meu.

Nu puteti sa-mi spuneti mie: frate, de maine implementezi ceva ce noi credem ca se poate. Sigur ca da, implementez, daca voi imi dati toti banii, calup, eu implementez maine, desi tehnic nu se poate, ca toata lumea va trebui sa faca treaba asta", a declarat Anton Anton intr-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul Energiei sustine ca pana acum s-a investit 1 miliard de euro in modernizarea termocentralelor si ca ar mai fi nevoie de inca 100 de milioane de euro oentru a le aduce la standardele cerute de Comisia Europeana.

In aceste conditii, ministrul Energiei sustine ca Europa va trebui sa inteleaga ca ne conformam in ritmul nostru noilor cerinte de mediu, fara ca el sa ceara vreo derogare.

"Eu nu cer derogari. Eu nu ma duc la Comisia Europeana sa cer derogari. Eu ma duc si spun: asta e planul meu si asta pot eu sa fac. Asta nu inseamna derogare, asta inseamna ca ma duc cu niste studii, documentat si spun asta pot sa fac. Pe mine ma deranjeaza ca toata lumea are senzatia ca mergem la Comisia Europeana si ne rugam de ei. Nu, nu! Suntem membri in Uniunea Europeana cu aceleasi drepturi pe care le are toata lumea si membri rationali si, cum sa va spun, responsabili. Nu suntem asa, acolo, de forma si de umplutura", a declarat Anton Anton.

Intrebat cum va sustine o astfel de pozitie, ministrul Energiei a declarat:

"Asa cum vreti, centralele le-am retehnologizat, am bagat o groaza de bani in ele si ele functioneaza cu carbunele nostru. Ele, ca sa obtina performantele pe care le doreste Comisia Europeana din punctul de vedere al emisiilor de noxe, mai au nevoie de inca o etapa de retehnologizare, care nu mai este atat de grea ca cea care a fost facuta pana acum, aia a fost cea mai grea.

Dupa parerea mea, peste alti cativa ani o sa aiba nevoie de o noua etapa de retehnologizare, adica partea tehnologica avanseaza permanent, pentru ca aceste cerinte ale Uniunii Europene nu sunt pe vorbe, ci pe tehnologii pe care le-a demonstrat cineva undeva. Deci se pot face. Noi venim si facem o analiza din punctul de vedere al costurilor si al capabilitatilor sa vedem cum putem sa facem".

G.K.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Anton Anton termocentrala Romania CE, #poluare derogare Anton Anton UE, #poluare derogare carbune Anton Anton , #carbune
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
"europenii, sa vina cu bani!" noi stim sa-i ciordim repede si bine!
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5