Ziare.com

Resursele naturale din Romania si din restul Europei, pe terminate: Creste dependenta de Rusia?

de Constantin Pescaru
Vineri, 16 Mai 2014, ora 16:06

   

Resursele naturale din Romania si din restul Europei, pe terminate: Creste dependenta de Rusia?
Romania, la fel ca alte tari europene, se confrunta cu o criza a resurselor naturale, avand in vedere ca rezervele sunt pe terminate.

Studiul publicat de Universitatea Anglia Ruskin a luat in calcul raportul dintre cantitatile disponibile in prezent si consumul actual.

Razboiul gazelor intre Rusia si Ucraina pune Europa pe ganduri

Astfel, tara noastra va termina rezervele dovedite de petrol in urmatorii 2-10 ani, cele de gaze in maxim 5 ani, in timp ce carbunele va disparea in 5-10 ani, conform hartilor intocmite de specialisti.

Insa alte state europene stau si mai prost ca noi. De exemplu, Marea Britanie va ramane fara petrol in 5,2 ani, fara carbune in 4,5 ani si fara gaze in 3 ani, scrie The Courier.

Franta mai are la dispozitie resurse pentru mai putin de un an, la fel si Italia.

"E vital ca cei care modeleaza agenda politica europeana sa inteleaga cat de fragila este economia UE, care devine tot mai dependenta de vecinii mai bogati in resurse, precum Rusia si Norvegia. Iar tendinta se va pastra daca nu vor fi luate decizii in acest sens", a spus Aled Jone, directorul institutului care cerceteaza sustenabilitatea globala din cadrul Universitatii Anglia Ruskin.

Exista si state care au o situatie mai buna. De exemplu, Bulgaria mai are carbune pentru urmatorii 73 de ani, in timp ce Polonia se mai poate folosi de aceasta resursa in urmatorii 34 de ani.

Germania mai are rezerve de petrol doar pentru urmatorul an, gaze doar pentru doi ani, dar mai are 250 de ani in cazul carbunelui.

Comparativ, Rusia poate extrage petrol timp de o jumatate de deceniu, 100 de ani gaze naturale si 500 de ani carbune.

In consecinta, specialistii recomanda cresterea ponderii energiei regenerabile in consumul total si investitii in proiecte eoliene, solare sau geotermale.

Studiul a luat in calcul doar resursele naturale dovedite, nu si cele recent descoperite, care inca nu au fost evaluate sau exploatate.

Romania si resursele regenerabile

Ponderea electricitatii produse din surse regenerabile in consumul final brut de energie electrica al tarii in 2013 a fost de 41%, peste tinta de 38% asumata de Romania pentru anul 2020, si peste nivelul intermediar de 35% indicat pentru anul 2015, potrivit Departamentului pentru Energie.

Ce strategii si obiective si-a trasat Guvernul in domeniul energiei - nimic concret despre gazele de sist

Mai mult, in acest an, in tara noastra vor fi in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile cu o putere de circa 6.000 de MW, in crestere cu 40% fata de 4.300 de MW, cat este capacitatea lor totala de acum.

Ministerul pentru Energie a trasat de curand si directiile in care va merge acest sector. Astfel, oficialii roman sustin ca e vital sa ne diversificam sursele de alimentare, insa investitiile in regenerabile trebuie ponderate, avand in vedere ca pana acum nu s-au facut "cu cap".

Romania, intre primele 5 tari din UE la potentialul resurselor minerale

Romania se afla in primele cinci tari din Uniunea Europeana in privinta potentialului de resurse minerale, potrivit datelor oficiale.

Comoara din adancuri: Romania, intre primele 5 tari din UE la potentialul resurselor minerale

"Din pacate, daca vorbim de exploatare, suntem mai jos decat atat", a spus recent Grigore Pop, director general in Agentia Nationala de Resurse Minerale.

El a mentionat ca Romania dispune de aproape tot spectrul de resurse minerale posibile, incepand cu hidrocarburi, metale feroase si neferoase, carbune, materiale de constructii, roci de tot felul, precum si ape minerale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si pe lipsa asta

Tradatorii de tara au permis OMV-ului sa faca centrala electrica de 1000 MW pe GAZ METAN.

 

De reamintit

Cred ca in romania mai exista persoane care au ideie despre aceasta informatie si pot dezvolta problema expusa.
Atentie - Ceausescu poarta discutii la Constanta prin anii 75 cu mai multe persoane, persoane cu titlul de oameni de stiinta. Printre acestia se aflau citiva directori de institute de specialitate, spacialisti in chimie etc. Discutia a avut caracter confidential / secret ca informatia sa nu ajunga la Rusi. Ceausescu dorea ca din Marea Neagra sa se extraga hidrogen care sa fie amestecat in reteaua de gaze naturale sau folosit in alte scopuri. Urma sa se finalizeze tehnologia - platforme , pompe de extractie de la mare adincime a hidrogenului sulfurat , instalatie de conducte la tarm , extragerea sulfului si utilizarea hidrogenului in diferite scopuri , inclusiv in centralele termice locatia statiei pilot . Un ofiter cu grad mare din marina militara a facut o afirmatie doar pentru initiati,
rusi au aflat si au cerut oficial ca romania sa abtina de la o astfel de inginerie . Desigur ca rusii aveau alta explicatie , aceia ca hidrogenul inepuizabil din marea neagra sa nu fie folosit in alta directie , sau o cercetare dezvoltata in avans fata de ei .
In aceste momente , tarile europene afectate , pot sa-si uneasca eforturilor tehnologice pentru exploatarea industriala a acestei resurse inepuizabile care sa inlocuiasca gazul rusesc cu hidrogen .

vrajeala ! palinca si vinul raman inepuizabile !

--------------------------------

 

Bum :) Si nu numai aceste lichide vitalizante! De vreo doua

mii de ani, mai avem si alte resurse importante! Nu numai minerale, fosile sau fuzionable, ci si resurse de cultura si inteligenta. De multe ori, aceste resurse nu au fost 'exploaiate' asa cum ar merita, sau nu au fost 'relevate' asa cum au facut-o alte natiuni.

Avem deci un potential inca nebanuit, fata de care gazele de sist sint doar un 'vant' scapat de catre socialisti... :)

Studiul este realizat de niste nespecialisti, care nu stapanesc ...

... in suficienta masura o serie de notziuni conventzionale, cum ar fi aceea de "rezerve dovedite"!
Afirmatzii cum ca "statul X va termina petrolul intr-un an" sunt prostii si nu trebuie luate in seama!
Studiul este prost si nu trebuie bagat in seama, sau este facut aiurea in mod intentionat, pentru a manipula, sau pentru a induce in eroare!

 

Nu va creste nicio dependenta.

Fascistul de la Kremlin nu se va linisti si Rusia va fi in cele din urma ocupata de Occident si China.

 

Care pe care

Felcere, mai bine ar ocupa rușii pe războinicii de americani și atunci ar fii pace in lume. Am plăti și un sfert din prețul actual pentru petrol și gaze naturale deoarece acesta este super umflat de perciunații din america

Mie bunicii mi-au spus

ca a fost mult mai rau sub rusi decat sub nazisti. Astia ne-ar da gaze ca sa ne sufocam, nu ca sa ne incalzim. Jos Rusia fascista! Jos expansionismul si revizionismul!

@marian33

- iote'l shi pe tovarashu' marianov 33 ! mai suntetzi multzi ! :O(((

O prostie!

Sint resurse destule in Europa si mai ales in RO. Problema este ca UE a inchis aceste capacitati sa nu se "murdaresca pe miini" si sa puna pe altii sa lucreze treburile murdare. Acelasi lucru ni l-au facut si noua...ne-au inchis mai toate minele de carbuni de neferoase si alte minerale utile. Acest lucdru a dus la un somaj ridicat si la disparitia unor alte industrii de pe aceasta orizontala.

 

Banul.Minele de carbuni au fost inchise si in Belgia, Franta,

Germania, etc. Bineinteles cu tulburari sociale, dar asta este! Poluarea cu carbune fosil este mult mai periculoasa decit citeva greve si nemultumiri.
In plus au fost luate masuri sociale importante, in asa fel incat sa nu piarda nimeni.

Daca nu stapaniti un subiect, este bine sa va documentati...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor