Resursele naturale din Romania si din restul Europei, pe terminate: Creste dependenta de Rusia?

Vineri, 16 Mai 2014, ora 16:06
11223 citiri
Resursele naturale din Romania si din restul Europei, pe terminate: Creste dependenta de Rusia?
Foto: Wikipedia

Romania, la fel ca alte tari europene, se confrunta cu o criza a resurselor naturale, avand in vedere ca rezervele sunt pe terminate.

Studiul publicat de Universitatea Anglia Ruskin a luat in calcul raportul dintre cantitatile disponibile in prezent si consumul actual.

Razboiul gazelor intre Rusia si Ucraina pune Europa pe ganduri

Astfel, tara noastra va termina rezervele dovedite de petrol in urmatorii 2-10 ani, cele de gaze in maxim 5 ani, in timp ce carbunele va disparea in 5-10 ani, conform hartilor intocmite de specialisti.

Insa alte state europene stau si mai prost ca noi. De exemplu, Marea Britanie va ramane fara petrol in 5,2 ani, fara carbune in 4,5 ani si fara gaze in 3 ani, scrie The Courier.

Franta mai are la dispozitie resurse pentru mai putin de un an, la fel si Italia.

"E vital ca cei care modeleaza agenda politica europeana sa inteleaga cat de fragila este economia UE, care devine tot mai dependenta de vecinii mai bogati in resurse, precum Rusia si Norvegia. Iar tendinta se va pastra daca nu vor fi luate decizii in acest sens", a spus Aled Jone, directorul institutului care cerceteaza sustenabilitatea globala din cadrul Universitatii Anglia Ruskin.

Exista si state care au o situatie mai buna. De exemplu, Bulgaria mai are carbune pentru urmatorii 73 de ani, in timp ce Polonia se mai poate folosi de aceasta resursa in urmatorii 34 de ani.

Germania mai are rezerve de petrol doar pentru urmatorul an, gaze doar pentru doi ani, dar mai are 250 de ani in cazul carbunelui.

Comparativ, Rusia poate extrage petrol timp de o jumatate de deceniu, 100 de ani gaze naturale si 500 de ani carbune.

In consecinta, specialistii recomanda cresterea ponderii energiei regenerabile in consumul total si investitii in proiecte eoliene, solare sau geotermale.

Studiul a luat in calcul doar resursele naturale dovedite, nu si cele recent descoperite, care inca nu au fost evaluate sau exploatate.

Romania si resursele regenerabile

Ponderea electricitatii produse din surse regenerabile in consumul final brut de energie electrica al tarii in 2013 a fost de 41%, peste tinta de 38% asumata de Romania pentru anul 2020, si peste nivelul intermediar de 35% indicat pentru anul 2015, potrivit Departamentului pentru Energie.

Ce strategii si obiective si-a trasat Guvernul in domeniul energiei - nimic concret despre gazele de sist

Mai mult, in acest an, in tara noastra vor fi in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile cu o putere de circa 6.000 de MW, in crestere cu 40% fata de 4.300 de MW, cat este capacitatea lor totala de acum.

Ministerul pentru Energie a trasat de curand si directiile in care va merge acest sector. Astfel, oficialii roman sustin ca e vital sa ne diversificam sursele de alimentare, insa investitiile in regenerabile trebuie ponderate, avand in vedere ca pana acum nu s-au facut "cu cap".

Romania, intre primele 5 tari din UE la potentialul resurselor minerale

Romania se afla in primele cinci tari din Uniunea Europeana in privinta potentialului de resurse minerale, potrivit datelor oficiale.

Comoara din adancuri: Romania, intre primele 5 tari din UE la potentialul resurselor minerale

"Din pacate, daca vorbim de exploatare, suntem mai jos decat atat", a spus recent Grigore Pop, director general in Agentia Nationala de Resurse Minerale.

El a mentionat ca Romania dispune de aproape tot spectrul de resurse minerale posibile, incepand cu hidrocarburi, metale feroase si neferoase, carbune, materiale de constructii, roci de tot felul, precum si ape minerale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#resurse naturale Romania terminate, #criza resurse naturale Romania, #resurse naturale Romania, #resurse naturale Europa , #carbune