Romania, al doilea poluator din UE prin centralele pe carbuni - Cum ne imbolnavim

Joi, 07 Martie 2013, ora 23:39
11895 citiri
Romania, al doilea poluator din UE prin centralele pe carbuni - Cum ne imbolnavim

Romania este a doua cea mai poluanta tara din Uniunea Europeana in privinta centralelor pe carbuni, potrivit unui raport dat publicitatii joi de Health and Environment Alliance (HEAL).

Tara noastra este depasita doar de Polonia in ceea ce priveste cantitatea de substante poluante eliberate in atmosfera de cosurile centralelor, fiind urmata de Germania.

Dintre cele mai poluante 20 de centrale pe carbune din UE, 5 sunt instalatiile romanesti de la Turceni, Rovinari, Drobeta Turnu Severin, Isalnita si Mintia, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Fundatia TERRA Mileniul III.

La nivelul Uniunii Europene, acest factor de poluare este responsabil in fiecare an pentru 18.200 de morti premature, aproximativ 8.500 de cazuri noi de bronsita cronica si peste 4 milioane de zile de lucru pierdute.

In termeni economici, impactul arderii carbunelui in Europa costa aproximativ 42,8 miliarde de euro pe an. Aceste costuri sunt asociate in mare parte cu afectiunile respiratorii si cardiovasculare ce reprezinta doua tipuri principale de boli cronice in Europa.

Impreuna, centralele pe carbune din Polonia, Romania si Germania sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din impactul total al acestor instalatii asupra sanatatii umane.

Cum ne imbolnavesc centralele pe carbuni?

Centralele pe carbuni sunt un important generator de poluare a aerului in Europa, pe care expertii in boli respiratorii l-au numit "ucigasul invizibil" si reprezinta astazi una dintre cele mai mai mari amenintari la adresa sanatatii publice. Expunerea la poluare este legata de un numar semnificativ de efecte asupra sanatatii umane, precum incidenta mare a bolilor respiratorii si cardiovasculare.

Productia de energie electrica pe baza de carbune se adauga la calitatea si asa slaba a aerului din Europa - afectata in principal de sectorul transporturilor, industrie, incalzirea rezidentiala si agricultura. Centralele electrice pe carbune elibereaza cantitati substantiale de pulberi in suspensie, dioxid de sulf, oxizi de azot - cele din urma contribuind indirect la formarea ozonului. Dintre acestea, cele mai periculoase pentru sanatate sunt pulberile fine (PM2.5) si ozonul.

Avand in vedere ca poluantii se pot imprastia in aer pe distante mari si nu au granite, intreaga populatie europeana este afectata.

Alte substante periculoase emise de cosurile centralelor de carbune sunt metalele grele, precum mercurul si poluantii organici persistenti (POP), cum sunt dioxinele si hidrocarburile policiclice aromate (PAH).

Intoxicarea cu acestea se poate face fie direct, prin respiratie, fie indirect, preluate prin alimente si apa. Un motiv special de ingrijorare il reprezinta cantitatile mari de mercur, avand in vedere ca acesta poate afecta dezvoltarea cognitiva a copiilor si poate afecta in mod ireversibil organele vitale ale fatului.

Centralele electrice pe carbune sunt cea mai importanta sursa de emisii de mercur in Europa, iar UE propune o serie de optiuni tehnice pentru reducerea acestor emisii in cadrul unui nou tratat ONU.

Ce masuri trebuie luate?

Peste 80-90% din populatia urbana din Europa este expusa la niveluri de pulberi in suspensie si ozon mai mari decat cele recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Aproape fiecare persoana este expusa la poluarea aerului pe timpul vietii. Aceasta expunere pe termen lung creste semnificativ riscul de a dezvolta boli cronice cardiovasculare sau respiratorii. Intre 4% si 10% din populatia europeana a fost diagnosticata cu boli cronice obstructive pulmonare, iar aproximativ 30 de milioane de europeni sufera de astm.

Concediul medical asociat acestor afectiuni afecteaza productivitatea si genereaza costuri. Necesitatea de a lua medicamente sau de a primi ingrijiri medicale reprezinta o presiune bugetara atat asupra persoanelor afectate, cat si asupra sistemelor publice de sanatate. Dar dincolo de costurile economice, cea mai afectata este bunastarea oamenilor, a familiilor si a comunitatilor, care ar trebui sa fie protejate de efectele negative asupra mediului.

Cheltuielile publice de sanatate provocate de bolile cardiovasculare au fost estimate la 196 miliarde de euro pe an pentru UE, in timp ce pentru bolile respiratorii cronice costurile au fost estimate la 102 miliarde de euro pe an, de catre European Lung Foundation (ELF) si European Respiratory Society (ERS).

O centrala mare pe carbune emite anual mai multe mii de tone de poluanti atmosferici periculoasi si are o durata de viata medie de cel putin 40 de ani. Constructia de noi centrale electrice pe carbune ar insemna ca emisiile periculoase si efectele lor asupra sanatatii se vor multiplica si vor continua pentru multi ani, potrivit comunicatului. De asemenea, ar contrabalansa reduceri de poluanti atmosferici realizate in alte sectoare.

"Aceste date privind impactul carbunelui asupra sanatatii sunt cu atat mai ingrijoratoare pentru Romania avand in vedere ca Guvernul nu ia masuri, ci dimpotriva amana retehnologizarea a 28 de termocentrale care trebuie sa-si reduca emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot si pulberi.

Actiunile Guvernului permit astfel mortalitati premature si imbolnaviri ale populatiei ce ar fi putut fi evitate prin aplicarea limitelor de emisii stabilite la nivel european. Nu este corect ca societatea sa acopere costurile de sanatate si de mediu ale unor industrii poluatoare, mai ales in conditiile in care exista alternative viabile la planul propus, in primul rand cresterea eficientei energetice atat pe partea de productie cat si pe cea de consum", a spus Ionut Brigle, activist Bankwatch Romania.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă Facebook din publicitatea electorală, după ce a redus drastic recomandările pentru știri politice
Cât câștigă Facebook din publicitatea electorală, după ce a redus drastic recomandările pentru știri politice
Retragerea Meta de pe zona politică a dus la picajul implicării utilizatorilor pentru postările presei şi ale partidelor aflate în campanie. Asta în timp ce compania aproape că și-a dublat...
Cum s-au repliat afaceristii romani fata de impozitarea agresiva impusa de stat
Cum s-au repliat afaceristii romani fata de impozitarea agresiva impusa de stat
Numarul de firme infiintate in primele doua luni ale acestui an a avut evolutia influentata de recentele cresteri de impozite din 2023 si ianuarie 2024, astfel structura acestora a fost modificata,...
#Romania poluare centrale carbune, #tari UE poluare centrale carbune, #poluare centrale carbune, #surse poluare Romania , #carbune