Nou model de centarala eoliana si solara in Dubai (Galerie foto)

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 16:55

   

Nou model de centarala eoliana si solara in Dubai (Galerie foto)
Un nou concept de centrale eoliana si solara ar putea fi construit in Dubai, propunerile futuriste venind din partea arhitectului egiptean Karim Elnabawy, care a proiectat deja un centru pentru producerea energiei electrice din resurse regenerabile.

Proiectul este destinat pentru a fi construit in Dubai, scrie publicatia online Evolo.

Conceptul se bazeaza pe realizarea a doua turnuri dispuse intr-o retea de metal. Soarele incalzeste aerul, care trece prin cilindrul central, iar turnurile sunt prevazute cu turbine eoliene.

Astfel, aerul cald, incalzit de radiatiile solare va pune in micare paletii turbinelor eoliene, astfel incat intreaga constructie ar fi independenta energetic si ar si produce energie electrica si termica.

Suprafata metalica mare de la baza este acoperita cu panouri fotovoltaice, care vor putea furniza energie electrica suficienta constructiilor din zona.Ca si element de noutate, fetele laterale ale turnurilor expuse la curentii de aer sunt prevazute cu niste filamente care pot oscila la rafalele de vant, generand energie, conceptul fiind imprumutat de la centralele mareo-electrice(centrale care folosesc forta valurilor).Proiectul este doar pe hartie, fara a fi precizate costurile constructiiei sau indicii de performanta. Oricum, este un concept revolutionar si in arhitectura, dar si in domeniul generarii energiei din surse regenerabile.Constructia este, de fapt, o centrala termica care ar putea fi folosita pentru producerea energiei electrice.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4181 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor