Ce a găsit ministrul Mediului la Bolintin Vale, după un control la incendiatorii de gunoaie: ”Sunt zeci de mii de kilograme de deşeuri arse ilegal aici”

Joi, 25 August 2022, ora 14:25
2567 citiri
Ce a găsit ministrul Mediului la Bolintin Vale, după un control la incendiatorii de gunoaie: ”Sunt zeci de mii de kilograme de deşeuri arse ilegal aici”
Zei de kilograme de deșeuri arse ilegal la Bolintin Vale FOTO Ministerul Mediului/Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, joi, după controlul pe care l-a făcut, împreună cu Garda de Mediu, la Bolintin Vale, că sunt zeci de mii de kilograme de deşeuri arse ilegal aici. Pentru arderea deşeurilor se va deschide dosar penal, a precizat ministrul, pedeapsa fiind între 3 şi 5 ani.

”În momentul de faţă, în această locaţie, toată activitatea economică din zonă se desfăşoară fără autorizaţie, este ilegală, toate deşeurile vor fi confiscate”, a spus ministrul Mediului.

El a arătat că această acţiune face parte dintr-o serie mai largă de astfel de controale şi a amintit faptul că săptămâna trecută a avut loc o acţiune de control în Sinteşti.

”Vom continua şi în celelalte judeţe din ţară, este nevoie de astfel de activităţi de forţă, pentru a opri arderea ilegală a deşeurilor, colectarea ilegală, valorificarea ilegală. Am modificat la începutul lunii aprilie legislaţia, am criminalizat, am transformat în infracţiune arderea deşeurilor şi îngroparea acestora. Au fost deschise peste 50 de dosare penale în baza acestei legislaţii, s-au aplicat amenzi în valoare de peste 3,5 milioane de lei, la unităţile administrativ teritoriale, la primării, la persoane fizice şi juridice”, a mai declarat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a ţinut să precizeze că Ministerul de Interne le-a oferit sprijinul instituţional pentru a interveni, iar activitatea Gărzii de Mediu trebuie să fie susţinută de Poliţia Economică, de Procuratură şi de instanţele de judecată. ”Aceste procese trebuie duse până la capăt, trebuie să vină condamnările pentru aceste infracţiuni, pentru a opri acest fenomen care, la un moment dat s-a generalizat şi, fără înăsprirea legislaţiei şi fără aceste controale, nu vom avea succes”, a mai spus Barna.

Întrebat ce se va întâmpla cu aceste deşeuri, ministrul Mediului a spus că acestea vor fi confiscate şi vor intra în circuit legal de sortare şi valorificare, în momentul confiscării intrând în proprietatea statului, astfel că vor ajunge la reciclare. ”Soluţia este legalizarea activităţii”, a mai spus Tanczos Barna.

"Nu există formă legală pentru aceste activităţi. Am venit, am constatat acest lucru, cantităţile vor fi confiscate şi recomand încă o dată persoanelor care s-au specializat în această activitate să obţină formele legale şi să desfăşoare activitate în mod legal” a spus el.

Ministrul Mediului a mai arătat că, pentru arderea deşeurilor se va deschide dosar penal, iar pedeapsa este între 3 şi 5 ani pentru această faptă.

”Se vor confisca materialele şi va fi un prejudiciu pentru acea persoană fără doar şi poate. Se vor aplica amenzile de rigoare pentru activitate ilegală pe partea economică şi sper ca cei care s-au specializat în aceste activităţi să intre pe calea legalităţii şi să-şi autorizeze activitatea. (..) Trebuie să scoată autorizaţie pentru locaţie, trebuie să aibă terenul în proprietate sau în chirie, trebuie să autorizeze platforma, trebuie să betoneze platforma, etc. Sunt condiţiile legale pe care vecinii le au şi unde am văzut că există forme, deja, într-o anumită măsură, acolo ei deja ştiu”, a afirmat ministrul.

Întrebat despre ce cantitate este vorba, ministrul Tanczos Barna a răspuns: ”Sunt zeci de mii de kilograme de deşeuri arse ilegal aici. Se va cântări toată cantitatea în momentul confiscării şi va intra într-un circuit de valorificare legală", a afirmat Tanczos Barna.

Garda Naţională de Mediu (GNM), împreună cu Jandarmeria şi Poliţia au descins joi dimineaţă în zona Bolintin Vale, fiind vizate activităţi ilegale din domeniul deşeurilor. La acţiune participă şi ministrul Mediului.

Citește și:
Cât gunoi ascunde comerțul online din România. "Activează aproximativ 10.000 de platforme"
Cât gunoi ascunde comerțul online din România. "Activează aproximativ 10.000 de platforme"
Mai mult de o treime dintre români au cumpărat în ultimul an produse de pe site-uri e-commerce, generând vânzări care vor depăși 6,8 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2022. O...
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR a transmis luni seară, 5 decembrie, un comunicat în care îl critică pe ministrul Mediului Tanczos Barna pe care îl acuză că se dovedeşte „incapabil să găsească soluţii la problema...