Agricultorului cu minte ii ara Dumnezeu ogorul (II)

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 09:57
7163 citiri
Agricultorului cu minte ii ara Dumnezeu ogorul (II)
foto: krameterhof.at

Sepp Holzer considera ca agricultura moderna este o agricultura contra legilor naturale. Nicaieri in natura nu se gasesc lanuri de grau, de cartofi sau de porumb pe sute de hectare.

Acolo unde se practica monocultura, toate plantele se afla la concurenta, fiecare dintre ele avand nevoie de aceleasi substante minerale din sol. Astfel ca solul saraceste, iar agricultorul trebuie sa adauge ingrasaminte, ca plantele lui sa nu se usuce.

Plantele acestea vor fi firave, devin dependente de ingrasaminte si de interventia omului. In acelasi timp, un lan intreg cultivat cu aceeasi planta e un rai pentru daunatorii plantei respective, care se inmultesc exponential, asa ca agricultorul are nevoie si de insecticide.

Agricultorului cu minte ii ara Dumnezeu ogorul (I)

Insecticidele insa omoara si insectele folositoare, care se hranesc cu larvele si ouale celor daunatoare. Astfel ca, dupa tratamentul cu insecticide, insectele daunatoare navalesc din nou pe plante si se inmultesc si mai repede ca inainte, pentru ca nu mai au dusmani. Astfel ca agricultorul trebuie sa foloseasca acum si mai multe insecticide ca prima data.

Omul, prin activitatea lui, produce deci dezechilibre in natura, pe care ca sa le stapaneasca, are nevoie de tot mai multa energie. Actualmente, necesarul de combustibil in agricultura a devenit atat de mare, incat niciun agricultor nu mai poate sa-si desfasoare activitatile, daca nu primeste subventii de la stat.

Holzer mai pretinde ca in felul acesta solurile devin aride, neproductive, impermeabile la apa si din cauza aceasta se produc inundatii si catastrofe climatice, care se vor inmulti proportional, pe masura ce omul va intra tot mai mult in conflict cu natura.

Ideile lui Holzer, desi originale, se incadreaza intr-un concept numit permacultura, (permanent agriculture) concept teoretic dezvoltat de doi australieni, in anul 1974, Bill Mollison si David Holmgren.

In practica insa, conceptul acesta este pus in valoare de austrieci, care au traditie indelungata in domeniul permaculturii, cu mult inaintea australienilor.

Permacultura concepe agricultura ca pe o activitatea integrata, armonioasa, naturala, care sa nu produca conflicte cu mediul si din care sa nu rezulte niciun fel de deseuri: totul trebuie sa fie natural si reciclabil, urmand natura si legile ei si fara interventii omenesti brutale, ci numai cu actiuni minimale de corectie.

Sistemul simbiotic natural, odata format, se reproduce si se extinde de la sine, fara interventia omului, asa cum se regenereaza si se extinde o padure, daca e lasata sa se dezvolte de capul ei.

Activitatea lui Holzer se reduce la a semana si a culege. El scoate cartofii din pamant, dar are grija sa lase in cuib unul sau doi de samanta. Anul urmator cartofii vor creste din nou, fara a mai fi nevoie de o noua insamantare.

Vestea despre ferma lui Sepp Holzer, cunoscuta si sub denumirea de Krameterhof, a depasit deja de mult granitele Austriei, iar satenii din vale au incetat de mult sa mai faca glume pe seama lui. Unii dintre ei chiar au trebuit sa se lase de agricultura, in timp ce lui Sepp ii merge mai bine ca niciodata.

A ajuns chiar sa scrie carti despre metodele lui, este vedeta de televiziune, iar ziaristii din toata lumea sunt bucurosi cand ajung sa-i ia un interviu.

Modelul lui de gospodarie a fost ales ca proiect model pentru Expo 2000, iar pe langa cursuri si conferinte, Sepp Holzer a fost invitat si ca expert pentru a introduce permacultura in tari din America Latina, unde a condus proiecte de succes.

Ideea de Permacultura se potriveste insa si Romaniei ca o manusa pentru ca avem terenuri fertile, slava Domnului, care stau si produc numai buruieni. De asemenea, structura romanului este contemplativa, inclinata prea putin spre munca habotnica si istovitoare, de care se simte obosit chiar inainte de a o incepe.

Acesta este si motivul pentru care tinerii fug de agricultura ca de mere padurete. Permacultura insa ar putea deveni o activitate agricola de mare succes in tara noastra, avand in vedere ca se pate face cu munca mai putina, fara investitii si cu cheltuieli minime.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#sepp holzer, #permacultura sepp holzer, #agricultura austria, #cultura agricola sepp holzer , #dezvoltare