Orasele au inceput sa foloseasca aplicatii inteligente, dar nevoile pentru cetateni, companii si administratie sunt in crestere

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 18:06
3049 citiri
Orasele au inceput sa foloseasca aplicatii inteligente, dar nevoile pentru cetateni, companii si administratie sunt in crestere

Dezbaterea Nationala Smart City 2017-2020.Nevoi - Solutii - Metode a reunit la Bucuresti pe data de 30-31 mai, reprezentanti ai peste 30 de administratii publice locale, specialisti IT&C, companii private furnizoare de solutii, startup-uri, cercetatori, experti din sectorul public si din organizatii non-profit, consultanti si avocati.

Dezbaterea a fost o oportunitate de a vedea noi solutii si metode de punerea lor in practica, exemple de abordare integrata, legatura cu dezvoltarea strategica urbana si abordari conceptuale comparate.

Dezbaterea a fost coordonata de Marius Bostan, fost Ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala in Guvernul Ciolos.

Evenimentul a fost sustinut de Ziare.com si Business24.ro.

Cele 5 paneluri din prima zi au fost transmise pe Facebook putand fi revazute AICI.

Evenimentul a debutat prin interventia Domnului Joshua Burke, Atasatul Comercial al Ambasadei SUA in Romania, care a relevat importanta tehnologiilor smart in viata de zi cu zi, a pledat pentru cooperare in domeniul hightech si a incurajat Guvernul si autoritatile locale sa foloseasca aceste oportunitati pentru cetateni si pentru dezvoltarea economica, dand exemple din domeniile energie si transport.

Dezbaterea a avut ca partener Municipiul Alba Iulia, din partea caruia a fost prezenta la Bucuresti o echipa de experti pentru a prezenta stadiul proiectelor si a pune la dispozitie si altor administratii experienta proprie. Nicolaie Moldovan, City Managerul Alba Iulia, a vorbit despre viziunea de dezvoltare a orasului in sfera de oras inteligent.

De asemenea, a adresat multumiri publice companiilor, organizatiilor si persoanelor care contribuie la dezvoltarea proiectelor smart in Cealalta Capitala, care si-a propus, prin initiativa lansata anul trecut, sa reuseasca in 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, sa arate un model de dezvoltare de tip smart city pe cat mai multe componente.

Invitat principal al dezbaterii si totodata proiect pilot de oras inteligent, Municipiul Alba Iulia a aratat audientei ca poate fi un bun exemplu de luat in calcul pentru oricare dintre orasele Romaniei.

La nivel municipal, au fost demarate pana acum 48 de proiecte, unele dintre ele implementate deja, altele aflate in curs de implementare de catre companii mari, multinationale, dar si de catre companii romanesti sau chiar startup-uri.

Au fost deja implementate cu succes doua proiecte - concentrate pe cetatean - cu impact deosebit pe mobilitatea urbana: serviciul de e-ticketing si posibilitatea de a cumpara prin SMS biletul de calatorie cu autobuzul.

In prezent, in 15 autobuze ale Serviciului de Transport Public Alba Iulia, se poate folosi gratuit internetul Wi-Fi, o solutie furnizata de catre Orange Romania.

De asemenea, tot in cele 15 autobuze STP au fost montati senzori pentru monitorizarea calitatii aerului, care transmit date in timp real. In statiile principale ale orasului sunt amplasate panouri de informare cu privire la numarul autobuzelor si timpul de asteptare al cetateanului pana la sosirea mijlocului de transport in statie.

Un alt proiect important, implementat deja, are ca obiectiv comunicarea cu cetatenii prin intermediul unei aplicatii care faciliteaza interactiunea cu oamenii urbei sau direct in regim de dispecerizare (un dispecerat specializat pe interactiunea cu cetatenii pentru toate problemele orasului: domeniul public, retelele de utilitati, iluminatul stradal, parcari etc.).

"In parteneriatul cu Orange, beneficiem de aplicatia Civic Alert, care permite cetatenilor sa sesizeze direct administratiei locale problemele pe care le intampina. Aplicatia permite atasarea de fotografii cu elementele sesizate. O alta aplicatie oferita de un start-up local ne va permite sesiuni de chat cu cetatenii", a spus City Managerul Alba Iulia.

Nicolaie Moldovan a pus succesul proiectului Alba Iulia Smart City pe seama investitiei pe care a facut-o Primaria in calitatea factorului uman, atragand in echipa oameni valorosi, cu experienta, carora le-a oferit libertatea de a fi creativi.

Deschiderea liniilor de masterat pe domenii de smart cities au o importanta deosebita pentru formarea tinerilor care isi doresc o cariera in domeniul scrierii si implementarii de proiecte. In acest sens, Universitatea "1 Decembrie 1918" este un partener de incredere al Alba Iulia Smart City.

Moldovan a recomandat si altor orase transparentizarea proceselor de administratie locala, deschiderea catre cetateni si foarte multa fermitate si responsabilitate in relatia cu autoritatile centrale. Municipiul Alba Iulia a reusit sa dezvolte foarte multe proiecte atragand finantare prin fonduri europene, fiind orasul cu cea mai mare absorbtie a acestora - 200 de milioane de euro.

Marius Bostan, Coordonator al Dezbaterii Nationale, membru fondator al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri - FNTM, fost Ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala si initiator al proiectului de la Alba Iulia, a declarat in deschiderea dezbaterii:

"Romania este o tara cu o istorie importanta, dar orientata catre viitor si noi vom incerca sa extindem in toata tara o miscare de atragere a atentiei asupra acestei oportunitati - Smart City-, despre cum un oras poate deveni mai inteligent, cum un oras poate pune aceasta forta tehnologica in slujba dezvoltarii economiei, servirii cetatenilor, satisfactiei ridicate a turistilor si in general a unei vieti mai bune, pentru ca sunt solutii care nu costa mult si aduc beneficii foarte mari. Dezbaterea publica este necesara pentru a aduce tehnologii de varf care sa lucreze pentru cetateni si sa evite alegerile gresite din necunoastere sau lipsa de informatie relevanta."

S-a mai discutat despre nevoia de educatie aplicata in domeniul tehnologiilor pentru expertii din sectorul public, ce este foarte mare si ar putea fi satisfacuta in parteneriat cu companii din mediul privat care asigura transferul mai rapid in practica a noutatilor tehnologice si inovatiilor.

Administratia locala trebuie sa fie proactiva, sa atraga oameni si companii, programele trebuie sa fie implementate de jos in sus, sa plece de la administratiile locale si nu sa astepte ca deciziile pentru dezvoltarea oraselor inteligente sa vina de la nivel guvernamental.

Nevoia articularii unei strategii de tip smart city a fost evocata in cadrul mai multor interventii. Fragmentarea si dezvoltarea de solutii izolate care nu sunt interoperabile, diferite solutii insulare pentru fiecare dintre domeniile unui oras au fost observate si catalogate ca posibile riscuri.

Ca o concluzie s-a afirmat ca pentru crearea cu succes a unui oras inteligent este nevoie de adoptarea unei abordari integrate, astfel incat dezvoltarea urbana sa fie uniforma si sa poata crea mai multe beneficii, facand astfel orasele mai atractive.

La aceasta idee au contribuit in mod special Gerhard Hauber - Executive Partner Ramboll, Paulina Mitrea, Conf. Dr. UTCN, Cluj IT, dar si reprezentanti ai oraselor si municipiilor.

In Romania exista 103 municipii si 300 de orase cu potential de smart city.

Ionut Apostu, Viceprimar al orasului Buzau a precizat ca in acest oras au fost implementate cateva solutii tehnologice inteligente, in special in ceea ce priveste comunicarea cu cetatenii, dar ca mai este nevoie de integrarea acestora cu toate companiile de utilitati care deservesc cetatenii si care trebuie sa aiba acces la aceste aplicatii: "Ne trebuie o strategie specifica, suntem in proces de implementare a multor solutii care functioneaza la Alba Iulia de multa vreme. Lucram la proiecte ce privesc planul de mobilitatea urbana si pe baza rezultatelor planului dorim sa inchegam o strategie pe care sa o supunem dezbaterii publice, sa discutam cu cetatenii si sa vedem care anume dintre propunerile noastre sunt dorite de buzoieni. Mai avem nevoie de retehnologizare si avem buget in acest sens, dar si de sisteme moderne de monitorizare trafic si ticketing", a spus Viceprimarul.

Un alt invitat al Dezbaterii, Viceprimarul orasului Roman, Roxana Iorga, a precizat ca acest oras este unul inteligent in devenire si ca au fost implementate aplicatii si platforme de guvernare electronica care cuprind sisteme de management al deseurilor, supraveghere video, sistem de plati online pentru taxe si impozite, managementul cozilor si al timpilor de asteptare, acces la internet Wi-Fi in zonele publice.

Ceea ce mai trebuie facut in orasul Roman este continuarea informatizarii sistemelor si serviciilor administratiilor locale, dezvoltarea si mentinerea unei infrastructuri tehnice pentru a permite o comunicare mai eficienta cu cetatenii, dar si intre institutiile locale, precum si scalarea diverselor sectoare care se dezvolta odata cu orasul.

Cristian Popescu, Viceprimar al Sectorului 2, a precizat ca orasul inteligent nu inseamna doar achizitionarea si implementarea unor solutii tehnologice foarte avansate, ci si adoptarea unor solutii simple si ca urmare, la Sectorul 2, au transparentizat deciziile si au publicat toate contractele si platile pe website-ul Primariei, au introdus achizitiile centralizate, in zona utilitatilor de exemplu pentru toate unitatile de invatamant, urmand sa fie introduse pe mai multe domenii. A punctat si faptul ca smart cities inseamna si smart citizens.

La Dezbatere au participat companii care au implementat tehnologii inteligente la Alba Iulia, in alte orase din Romania, dar si reprezentanti ai unor companii din Israel, Anglia, SUA, Japonia si Finlanda. Aino Mensonen, Ramboll Finlanda a vorbit despre dezvoltarea strategica a unui smartcity. Dragos Nedelea, Head of Business Development Team - Smart City and E-Health Telekom Romania a prezentat scara dezvoltarii proiectelor de succes: de la cetateanul simplu la parteneriatele public-private, a vorbit despre ce lipseste din legislatie in ceea ce priveste aplicabilitatea conceptului smart city si a prezentat solutii posibile.

Silviu Neghina, Sales Manager Orange Romania, a prezentat studiul de caz al implementarii smart city la Alba Iulia, aflat la 77% implementare: 190 de puncte de acces WiFi, 15 puncte acces WiFi mobil, acoperire completa LoRaWAN, 25 de stalpi cu iluminat inteligent, 225 de beaconi (aplicatia #eAlbaIulia), 15 autobuze cu senzori de monitorizare a calitatii aerului, 4 echipe implicate in InnovatioLabs.

Claudiu Petre, Vicepresedinte al NTT Data Romania a prezentat contributia NTT adusa comunitatii din orasele unde actioneaza prin investii in educatie, economia locala si sustinerea activitatilor socio-culturale.

Brana Nikolajevic, Sales Specialist, RSA Threat Detection and Response, a adus in discutie securitatea cibernetica ce trebuie luata in considerare de orice administratie publica care implementeaza proiecte inteligente de tipul IoT si a precizat ca, din pacate, cea mai mare putere a oraselor inteligente - interconectivitatea - este, de asemenea, cea mai mare slabiciune. Solutiile de securitatea datelor furnizate in Romania prin SolvIT Networks au fost prezentate cu aceasta ocazie.

Gali Golan, VP Marketing&Communications ENSURAC&C, din Israel, a vorbit despre cum ar trebui sa arate un oras, din punct de vedere al solutiilor implementate, ca sa fie un smart city, prezentand solutii integrate de ultima ora dezvoltate de companie.

Doinita Mihai, Smart City Experts, Waste management a aratat ca in Romania se recupereaza doar 5 % dintre deseuri si ca am ramas in urma cu colectarea selectiva, ecologica. Cu aceasta ocazie, a fost prezentata aplicatia Sigurec si statia de colectarea cea mai automatizata, cu tehnologie de ultima generatie. Sigurec City este o statie care preia mai multe tipuri de deseuri si este asistata de catre un operator, care si consiliaza cetatenii.

Bogdan Constantinescu, Waste Management, a vorbit de sistemul automat de identificare a pubelelor de deseuri de catre masina eco de gunoi - solutie EcoMobile aplicata deja in Croatia.

Solutia propusa are 3 mari componente: identificarea pubelei, cantarirea continutului si senzorul din interiorul containerului care monitorizeaza volumul de deseuri care este depozitat, precum si temperatura din interiorul containerului. O astfel de masina a fost prezentata participantilor la eveniment, chiar in parcarea hotelului unde s-a desfasurat dezbaterea.

Bogdan Ioan Grudnicki, Euronovate, a prezentat PaperLess, o solutie de eliminare a hartiei din administratie, deja aplicata cu succes in sectorul financiar bancar. Razvan Dragoi, Development Manager FAN Courier, a prezentat solutii alternative smart de livrare - solutia "share places", livrare in puncte de lucru PayPoint, eBOX - smart lockere destinate platilor si ridicarii coletelor.

Razvan Troie, Product Development Manager Printec Group Romania a vorbit despre solutii de plati a taxelor, impozitelor si amenzilor pe un terminal automatizat, dar si despre

solutia i-Velo si sisteme automate de inchiriere instalate deja in zece locuri din Bucuresti.

Razvan Savu, Senior Consultant&Senior Research Analyst, IDC Romania a declarat in cadrul Dezbaterii: "Orasele sunt suma perceptiilor. Cui se adreseaza un smart city? Cine sunt smart people: nativi, stabiliti, turisti, temporari? - Tehnologia este un instrument care te folosesti doar atunci cand ai nevoie, de aceea strategiile de smart city trebuie sa aiba un impact in viata cetatenilor, care trebuie sa fie masurabil, cuantificabil."

Un oras inteligent are, in opinia lui Razvan Savu, 5 dimensiuni: viziune (strategie, conducere, justificare, bugetare), cultura (inovatie, implicarea cetatenilor, transparenta), procese (guvernanta. parteneriate, structura organizationala), tehnologie (adoptie IoT, arhitectura de date pentru cetatean), date agregate.

Bogdan Balaci, General Manager Philips Lighting SEE, a atras atentia asupra respectarii standardelor nationale si internationale pentru iluminatul public exterior si interior, de ce sunt importante si ce trebuie sa faca Primariile pentru a avea iluminat public de calitate, adaptat nevoilor cetatenilor.

De asemenea, au fost prezentati pasii de urmat pentru o buna proiectare a sistemului de iluminat exterior si beneficiile unui iluminatul interior corect, in special cel din institutiile de invatamant.

Specialisti strani care au implementat proiecte remarcabile de smart city au prezentat studii de caz dupa cum urmeaza: Gerhard Hauber, senior consultant in planificare urbana, Ramboll, a vorbit despre Copenhaga, Aino Mensonen, Ramboll Finlanda a vorbit despre Helsinki, iar Oren Gershtein, CEO Ideality Roads, Israel a vorbit despre rolul unui ecosistem al inovarii in orase inteligente-studiu de caz Israel.

O alta problema ridicata in cadrul dezbaterii s-a referit la faptul ca volumul datelor colectate creste in fiecare zi, iar acestea trebuie prelucrate si stocate undeva in siguranta. Cat de pregatiti suntem sa le migram in cloud si cum le asiguram securitatea. La aceste intrebari a raspuns Andrew Robertson, Strategic Advisor care a prezentat cel mai recent proiect data center - EuroDataPark - o locatie unica, proiectata si echipata pentru recuperarea datelor in caz de dezastre si continuarea operatiunilor.

Serban Paslaru, Partener Tuca Zbarcea & Asociatii, a prezentat solutiile alternative la contractele clasice de lucrari si servicii si anume contractele de concesiune si parteneriatul public privat (PPT), avantajele acestora, precum si plata de disponibilitate in contractul PPP versus pretul in contractul de lucrari sau servicii.

Tot despre metode de finantare ale proiectelor smart city, ale autoritatilor publice a vorbit si Valentin Miron, Presedinte VMB Partners, care a prezentat printre alte solutii si varianta companie de proiect pretabila proiectelor generatoare de venit.

Dezbaterea a fost incheiata cu un panel de prezentare a unor solutii inovative de smart city, dezvoltate de companii start-up, in cautare de finantare si parteneri, urmata de o degustare de vinuri bio si discutii constructive intre participantii la Dezbatere.

Evenimentul a reprezentat o buna oportunitate de networking intre companii si reprezentanti ai oraselor care doresc sa se dezvolte in conformitate cu asteptarie cetatenilor. Au asistat la demonstratii live ale unor solutii inovative si au avut ocazia de a se intalni a doua zi, pentru a pune bazele unor parteneriate viitoare si pentru a discuta mai aplicat pentru accelerarea proceselor de implementare a noilor proiecte.

Initiativele smart cities sunt importante pentru viitorul Romaniei si, pentru a obtine beneficii maxime, este importanta optimizarea si canalizarea resurselor financiare catre tehnologii ce au demonstrat potential acolo unde au fost adoptate cu succes.

Exista deja certitudinea ca se poate face un salt rapid si se pot monetiza in viata de zi cu zi a cetatenilor toate tehnologiile inovative de tip smart city insa procesul trebuie sa fie planificat profesionist iar actiunea sa fie integrata si in parteneriat solid cu experti din companii consacrate.

Dezbaterea este deschisa in continuare pe grupul de discutii Smart City Alba Iulia 2018 de pe Linkedin.

Ghidul Smart City propus anul trecut de MCSI aflat in dezbatere: https://goo.gl/O02uwA

Topic Softpedia: https://goo.gl/4IXLPO

Organizatorii evenimentului au fost: Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri - FNTM, cu sustinerea agentiei de PR & Events - Concord Communication.

Parteneri: Telekom, NTT Data, Orange, SolvIT Networks, Euronovate, Best Tools Salubritate, Fan Courier, ENSURAC&C, Ramboll, Philips, Tuca Zbarcea & Asociatii, VMB Partners, IBM, IOLA-Frontier Connect, UPC, Green Group, Senator Wines, Printec, General Survey Corporation, EuroDataPark.

Eveniment organizat cu sprijnul: RePatriot, Romanian Business Leaders, ANSSI, Edusa, TRIPDor, Voss Review, ClujIT, Different Angle Cluster, Smart Everything Everywhere.

Eveniment sustinut de Ziare.com si Business24.ro

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Smart City 2017 , #dezvoltare