Concentratia de dioxid de carbon in atmosfera a atins in 2016 un nivel record in 800.000 de ani

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 18:52
8210 citiri
Concentratia de dioxid de carbon in atmosfera a atins in 2016 un nivel record in 800.000 de ani
Foto: Arhiva Pixabay

Concentratia de dioxid de carbon in atmosfera terestra a ajuns la un nivel record in anul 2016, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), care avertizeaza ca aceasta evolutie ar "initia schimbari impredictibile in sistemul climatic".

Cresterea de anul trecut a fost cu 50% mai mare decat media ultimilor zece ani, relateaza BBC.

Cercetatorii afirma ca nivelul de CO2 a ajuns la cea mai ridicata concentratie din ultimii 800.000 de ani, ca urmare a activitatii antropice si fenomenului meteorologic El Nino.

Raportul OMM de anul acesta privind concentratia de gaze de sera are la baza masuratori realizate in 51 de tari.

Concentratia medie de CO2 in anul 2016 a fost de 403,3 de parti per milion (ppm), fata de 400 ppm in 2015.

"Este cea mai mare crestere inregistrata in cei 30 de ani de cand avem aceasta retea", a declarat dr. Oksana Tarasova, sefa programului de monitorizare atmosferica al OMM.

Fenomenul El Nino este caracterizat de crearea unor zone excesiv de calde si secetoase in parti ale Pacificului si afecteaza clima la nivel global, prin impactul asupra cantitatii de CO2 in atmosfera, ca urmare a secetei care limiteaza nivelul de dioxid de carbon absorbit de plante.

Emisiile de CO2 ca urmare a activitatilor antropice au scazut in ultimii ani, potrivit raportului, insa Tarasova a explicat ca ceea ce conteaza cu adevarat este cantitatea de CO2 in aer, in conditiile in care acest gaz ramane prezent in atmosfera timp de mai multe secole.

Potrivit raportului, cresterea concentratiei de CO2 in atmosfera este in ultimii 70 de ani de aproape o suta de ori mai mare decat era la finalul cele mai recente ere glaciare, care s-a incheiat in urma cu aproximativ 11.700 de ani.

Cresterea rapida a concentratiei de gaze de sera, inclusiv CO2, are potentialul de a "initia schimbari impredictibile in sistemul climatic (...) conducand la dereglari ecologice si economice severe", avertizeaza cercetatorii.

"Din punct de vedere geologic, este ca si cum am injecta o cantitate imensa de caldura", a declarat dr. Tarasova.

"Aceste schimbari nu vor dura zeci de mii de ani ca inainte, se vor produce rapid - nu cunoastem sistemul in aceasta stare, iar acest lucru este un pic ingrijorator", a completat ea.

Potrivit expertilor, ultima data cand pe Pamant s-a inregistrat un nivel similar de CO2 a fost acum trei-cinci milioane de ani, in perioada de mijloc a erei Pliocene. In acel moment, temperatura globala medie era cu 2-3 grade Celsius mai ridicata decat cea actuala, iar nivelul marii era cu 10-20 de metri mai mare din cauza topirii ghetarilor din Groenlanda si din vestul Antarcticii.

"Numerele nu mint. Continuam sa emitem mult prea mult si acest lucru trebuie inversat", a declarat Erik Solheim, seful Programului de Mediu al Natiunilor Unite, facand referire la obiectivele Acordului climatic de la Paris.

Mai mult, un raport recent intocmit de catre o agentie guvernamentala din Statele Unite indica faptul ca anul 2016 a fost cel mai calduros din istorie si al treilea an consecutiv in care se inregistreaza temperaturi record la nivel mondial. Anul 2016 a inregistrat cele mai ridicate temperaturi in cei 137 de ani de cand se fac masuratori.

Raportul "Starea Climei in 2016" a fost intocmit de catre Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (NOAA) din SUA, la el lucrand aproximativ 500 de oameni de stiinta din peste 60 de tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#condentratie record dioxid carbon , #dioxid carbon