Taxa per tona de dioxid de carbon incinge spiritele in lume

Duminica, 17 Iulie 2011, ora 21:34
2570 citiri
Taxa per tona de dioxid de carbon incinge spiritele in lume

Taxa per tona de dioxid de carbon, de 23 de dolari, anuntata de ecologistii din Australia, aflati la putere, a inflamat spiritele in lumea de afaceri din Statele Unite si Europa.

Daca opozantii taxei sustin ca ea va duce la incetinirea cresterii economice, ecologistii australieni sunt in fapt constienti ca e nevoie de reducerea emisiilor de carbon si intentioneaza sa puna in practica un sistem de tranzactionare cu certificate de emisii de carbon.

Fara indoiala, Australia este unul din cei mai mari poluatori din lume, obtinand aproape 80% din energia pentru consumul intern din arderea carbunelui, un proces costisitor pentru mediu.

Australia vrea sa taxeze suplimentar marii poluatori cu CO2

Noua taxa ar fi de 23 dolari australieni, echivalentul a putin peste 17 euro, urmand sa fie impusa unui numar de aproximativ 500 de companii, aflate in topul celor mai mari poluatori din tara.

Conform economistului John Quiggin, de la Universitatea din Queensland, taxa per tona de dioxid de carbon afecteaza si firmele, dar si gospodariile deopotriva, primul efect fiind limitarea poluarii de la termocentralele de carbune, arata ABC.

Acesta arata ca un generator de electricitate pe baza de carbune de calitate inferiora ar trebui sa plateasca in jur de 30 de dolari pentru un megawatt. O alternativa mai ieftina este carbunele de calitate superioara, gazele naturale sau energiile alternative, pentru care nu se va plati nimic.

"La acest pret, noile investitii in carbune de calitate inferioara nu mai sunt profitabile, iar termocentralele actuale se vor inchide mai curand decat se estima", arata Quiggin.

Alti economisti sustin ca taxa per tona de dioxid de carbon este o "nebunie ecologista" si considera ca taxa va duce la slabirea economiei, fara sa aiba efectul de a reduce emisiile de carbon. La nivel global, companiile au reactionat prompt, sustinand ca taxa ar fi "nedreapta". Rio Tinto, un grup minier anglo-australian, sustine ca taxa "va incetini investitiile si cresterea numarului de locuri de munca".

Australia nu este insa prima tara care a implementat o astfel de taxa. Carbontax.org

Finlanda a fost prima tara, in 1990, care a introdus taxa per tona de dioxid de carbon. Initial, era o taxa pe continutul de carbon, insa ulterior a fost schimbata si a devenit o taxa pe carbon si energie, de aproape 18 euro pe tona de CO2.

Suedia a introdus in 1991 o taxa care in prezent este de 150 de dolari per tona de carbon, insa taxa nu se aplica la combustibil folosit pentru generarea de electricitate, iar companiile industriale nu platesc decat 50%.

Consumatorii non-industriali platesc o taxa separata pe electricitate, fiind scutiti cei care folosesc biocombustibil. Taxa, in felul in care a fost aplicata, a dus la cresterea gradului de utilizare a biocombustibilului pentru incalzire si industrie.

Marea Britanie a introdus o taxa in 2001 pentru energie in comert, industrie si sectorul public, fondurile fiind folosite pentru sprijinirea programelor pentru energii alternative.

In Statele Unite, Colorado a fost primul stat care a introdus o taxa pe emisii de carbon la electricitate, in 2007, aceasta fiind de aproape 7 dolari per tona de carbon - costul pentru gospodarii era de aproape 1,3 dolari pe luna, iar gospodariile care foloseau energii regenerabile primeau o reducere generoasa. Taxa expira in 2012 si produce pentru bugetul de stat in jur de un milion de dolari anual, conform estimarilor.

Waze lansează o nouă actualizare care îmbunătățește experiența utilizatorilor
Waze lansează o nouă actualizare care îmbunătățește experiența utilizatorilor
Waze continuă să evolueze, iar cea mai recentă actualizare vizuală demonstrează angajamentul Google de a păstra aplicația pe piață, separat de Google Maps, și de a oferi o experiență de...
Din India în România. Un mare jucător din industria reciclării cumpără o fabrică din nordul țării. Va fi prima sa unitate din Europa
Din India în România. Un mare jucător din industria reciclării cumpără o fabrică din nordul țării. Va fi prima sa unitate din Europa
O mare firmă indiană din domeniul reciclării intră pe piața din România. Compania Gravita India cumpără o fabrică din Neamț de reciclare a anvelopelor uzate, care va deveni prima unitate...
#taxa tona carbon, #taxa emisii carbon , #dioxid carbon
  1. Waze lansează o nouă actualizare care îmbunătățește experiența utilizatorilor
  2. Google susține o prezentare dedicată industriei în cadrul primei ediții a The Real Estate Event
  3. Din India în România. Un mare jucător din industria reciclării cumpără o fabrică din nordul țării. Va fi prima sa unitate din Europa
  4. Buftea va avea primul pasaj pietonal subteran. Când ar trebui să fie gata
  5. Amnistia fiscală, pericol pe termen lung. Avertismentul investitorilor: „Îi recompensează pe cei care nu plătesc la timp"
  6. Se curăță centrala nucleară de la Fukushima. Cât ar putea dura procesul și cine se va ocupa de această misiune
  7. CNAIR anunță un contract pentru un pasaj pietonal subteran în apropiere de Capitală. În cât timp ar trebui să fie gata FOTO
  8. Cel mai mare producător de cărămizi din lume inaugurează o nouă fabrică în România
  9. ASF critică regulamentul UE pe criptomonede. „Mirajul lor este mare. Nu sunt instrumente de investiții"
  10. România conduce din nou în clasamentul celor mai scumpe piețe pentru electricitate. Vârful de preț a ajuns la 679 de euro/MWh