Un maxim istoric: Dioxidul de carbon, la cel mai inalt nivel din ultimii 800.000 de ani

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 22:20
4052 citiri
Un maxim istoric: Dioxidul de carbon, la cel mai inalt nivel din ultimii 800.000 de ani
Foto: iea.org

Concentratia dioxidului de carbon in atmosfera tocmai a atins 402 parti pe milion in aceasta saptamana, cel mai inalt nivel inregistrat in ultimii 800.000 de ani.

Datele, culese de Observatorul Mauna Loa din Hawaii, au fost facute publice recent de Asociatia Nationala Oceanica si Atmosferica sau NOAA, principala organizatie a Statelor Unite care se ocupa cu investigarea calitatii oceanelor si a atmosferei, relateaza Climate Progress.

Obsevatorul Mauna Loa a devenit cunoscut anul trecut dupa ce a depistat, pentru prima oara de cand se fac inregistrari, ca pragul de 400 ppm a fost depasit. Cand s-a inceput monitorizarea nivelului de carbon in Mauna Loa in 1958, concentratiile erau de doar 313 ppm.

Desi nivelurile de dioxid de carbon cresc in fiecare primavara, in acest an, pragul a fost depasit in martie, cu doua luni mai devreme in comparatie cu anul trecut si s-a depasit nivelul record atins la acea data.

Daca in mai 2013, valorile au crescut brusc si nu s-au mentinut peste prag, inca de la sfarsitul lunii martie a acestui an, valorile inregistrate s-au plasat constant peste pragul de 400 ppm.

De fapt, se intampla intr-un ritm mai rapid cu fiecare deceniu, potrivit lui James Butler, director in cadrul diviziei globale de monitorizare al NOAA, o tendinta care: "[...] este in concordanta cu cresterea emisiilor de combustibili fosili."

Pragul de 400 ppm a fost mult timp considerat un lucru serios, dar nu este sfarsitul, ci doar un semn al cresterii nivelurilor de poluare, a explicat Butler intr-un interviu. El a mai spus: "Este o piatra de hotar, care marcheaza faptul ca oamenii au cauzat concentratiile de dioxid de carbon sa creasca cu 120 ppm din timpul perioadei pre-industriale, cu peste 90% a acestei cresteri petrecandu-se in secolul trecut. Nu cunoastem care sunt punctele critice."

Intrebat daca pragul de 400 ppm va fi trecut si anul viitor, el a raspuns ca sigur se va intampla pentru ca urmeaza o tendinta constanta de crestere.

Desi nivelul din atmosfera al dioxidului de carbon nici macar nu s-a apropiat de valoarea de 400 ppm in ultimii 800.000 de ani, exista dovezi ca Pamantul a mai experimentat niveluri atat de ridicate in urma cu cateva milioane de ani.

Vorbind despre pragul atins anul trecut, climatologul Peter Gleick a citat studiile facute de UCLA care: "[...] sugereaza ca noi ar trebui sa mergem inapoi cu cel putin 15 milioane de ani ca sa gasim niveluri de dioxid carbon care sa se apropie de cele de astazi."

Dar fie ca sunt 800.000 de ani in urma sau 15 milioane, Gleick subliniaza ca "cel mai important punct de retinut este ca nicicand in istoria planetei oamenii nu au alterat atat de radical atmosfera precum o facem acum."

O singura molecula de dioxid de carbon poate ramane suspendata pentru sute de ani, insemnand ca activitatilor industriale de astazi vor avea efecte ce vor fi resimtite pentru urmatoarele secole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#poluare carbon maxim istoric, #observator Mauna Loa Hawaii, #dioxid carbon emisii , #dioxid carbon