Care este diferenta dintre fulger si trasnet

Sambata, 05 Septembrie 2020, ora 05:45
11565 citiri
Care este diferenta dintre fulger si trasnet

In limba romana, folosim doi termeni pentru a vorbi despre lumina puternica ce se produce in urma descarcarii electrice, din timpul furtunilor de vara: trasnet si fulger. Daca pentru toata lumea este clar ca zgomotul produs de descarcarea electrica se numeste tunet, in ce priveste lumina degajata, multi nu stiu sa explice care este diferenta intre trasnet si fulger.

Raspunsul complet se poate gasi intr-un manual de fizica de clasa a VIII-a.

Din cauza curentilor de convectie, un nor se electrizeaza (prin frecare).

De obicei, varful norului se electrizeaza pozitiv, iar baza norului se electrizeaza negativ. Pamantul de sub nor, fiind conductor, se electrizeaza de obicei pozitiv (cu sarcina electrica de semn contrar fata de baza norului).

Intre baza norului si sol, sau intre doi nori alaturati, electrizati cu sarcini de semne contrare foarte mari, apare o tensiune electrica (diferenta de potential) de ordinul zecilor de milioane de volti.

Din cauza acestor tensiuni electrice se formeaza un canal, cu un diametru de cativa centimetri, prin care trec purtatorii de sarcina electrica - electronii.

Se produce astfel o descarcare electrica, a carei durata este de ordinul 0,5 secunde.

Daca descarcarea electrica are loc intre doi nori electrizati cu semne contrare, fenomenul produs se numeste fulger.

Daca descarcarea electrica are loc intre baza unui nor electrizat si sol (sau un obiect de pe pamant), fenomenul produs se numeste trasnet.

Pe scurt, trasnetul este descarcarea electrica ce are loc intre un nor si sol, iar fulgerul reprezinta descarcarea electrica produsa intre nori sau in interiorul unui singur nor.

Si ca sa fiti siguri ca nu le mai incurcati niciodata, ganditi-va la paratrasnet - dispozitivul montat pe cladiri sau pe sol, pentru protectia impotriva trasnetelor.

Motivul pentru care paratrasnetul de numeste astfel, si nu parafulger, este ca trasnetul este cel care ajunge la sol, nu fulgerul.

Potrivit Scientia.ro, cel mai lung fulger inregistrat vreodata a durat aproape 17 secunde, iar cel mai intins, 700 de kilometri.

In 4 martie 2019, in Argentina, un fulger a durat nu mai putin de 16,73 secunde - in conditiile in care un fulger normal dureaza in jur de 0,5 secunde.

In 31 octombrie 2019, a fost inregistrat si cel mai intins fulger, care s-a propagat de-a lungul sudului Braziliei, pe circa 700 de kilometri.

Anterioarele recorduri fusesera de 7,74 s (in august 2012, in sudul Frantei) si 321 km (in iunie 2007, in SUA).

Citeste si:
Liderul WTA, fără milă de adversare la Australian Open VIDEO
Liderul WTA, fără milă de adversare la Australian Open VIDEO
Asleigh Barty calcă totul în picioare la Australian Open. După ce în primul tur a avut nevoie de 56 de minute pentru a câștiga meciul, în turul secund australianca a trecut de Lucia...
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...