Cum reduci factura la electricitate cu becuri LED

Duminica, 31 Martie 2013, ora 18:53
9308 citiri
Cum reduci factura la electricitate cu becuri LED

Becurile de tip LED au o durata de viata impresionanta (peste 20 de ani) si sunt foarte eficiente, lucru ce justifica pretul mult mai ridicat decat al unui bec normal.

In ultimii ani, acest tip de becuri a evoluat, dand o lumina mai calda, in timp ce varietatea lor a crescut.

Iata, insa, cinci lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte de a cumpara un bec LED, potrivit Cnet:

Puterea

Luminozitatea unui bec LED este determinata intr-un mod diferit fata de becurile clasice. Numarul de watti nu reprezinta, in acest caz, un indicator al puterii sale, deoarece are nevoie de mai putina energie pentru a lumina.

De exemplu, un bec LED de 8 sau 12 watti este echivalentul unuia incandescent de 60 de watti. Cel mai important indicator este, in schimb, numarul de lumeni, o unitate de masura pentru luminozitate. Astfel, un bec LED de 16 - 20 watti are 1.600 lumeni, echivalent unui bec incandescent de 100 watti.

Atentie la culori

Becurile LED pot avea o varietate extinsa de culori, inclusiv rosu sau mov, precum si o varietate de nuante de alb si galben. Pentru a va lumina casa, cel mai indicat este sa cumparati unul cu o lumina similara becurilor incandescente. Cele care au o culoare alba calda vor produce lumina cu o nuanta galbuie, in timp ce becurile de un alb stralucitor vor produce lumina similara celei din timpul zilei.

Culoarea poate fi masura de kelvini. Cu cat este mai mic numarul, cu atat mai calda (galbuie) este nuanta. Tipic, un bec incandescent are intre 2.700 si 3.500K.

Atentie la pret

Ca si masinile electrice, becurile LED sunt mult mai scumpe la cumparare, dar veti economisi bani in timpul utilizarii. Insa, pentru a vedea rezultatele in factura, trebuie sa inlocuiti mai multe sau toate becurile din casa.

Costuri aditionale

Daca aveti un intrerupator ce va permite diminuarea luminozitatii, trebuie sa stiti ca nu intotdeauna acestea sunt compatibile cu becurile LED. Prin urmare, va trebui sa inlocuiti si intrerupatorul sau trebuie sa cautati becuri compatibile, care ar putea fi mai scumpe.

Atentie la instalare

Becurile LED raman reci, datorita unui sistem care extrage caldura si o disipeaza in aer. Insa, pentru ca acest proces sa aiba loc, becul nu trebuie sa fie inchis complet, ci plasat intr-un loc cat mai expus. In caz contrar, becul se poate strica mult mai repede.

Citeste si:
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...