De ce avem pene de curent ca pe vremea lui Ceausescu? Retelele au 30-40 de ani, iar Guvernul ia banii de investitii

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 23:03
8092 citiri
De ce avem pene de curent ca pe vremea lui Ceausescu? Retelele au 30-40 de ani, iar Guvernul ia banii de investitii
Foto: Arhiva Pixabay

Avariile din ce in ce mai dese din reteaua de transport si distributie a energiei electrice nu ar trebui sa ne surprinda, fiindca acestea au o vechime de 30-40 de ani, iar cauza acestor disfunctionalitati este lipsa investitiilor, potrivit deputatului independent Remus Borza.

"Locuitorii mai multor cartiere din Bucuresti au ramas fara lumina. Nu ar trebui sa ne surprinda avariile din ce in ce mai dese din reteaua de transport si distributie.

Sunt efectul unor politici guvernamentale iresponsabile si a prostului management al operatorului national de transport de electricitate si al preocuparii obsesive de maximizare a profitului de catre distribuitorii de electricitate cu capital strain.

Retelele de transport si distributie au o vechime de 30-40 de ani. Pe langa uzura morala, vorbim si de pierderile din retea de peste 2 miliarde euro din ultimii ani. Cauza acestor disfunctionalitati o reprezinta lipsa investitiilor in intretinerea si modernizarea statiilor de transformare sau a instalatiilor de distributie si transport. E greu sa-ti asumi investitii cata vreme statul iti ia toti banii din conturi", afirma Remus Borza intr-un comunicat.

Acesta reaminteste ca anul acesta Ministerul Energiei si Ministerul Economiei au obligat toate companiile din subordine sa distribuie dividende de 90% din profit, iar in urma cu 2 luni Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz, Conpet "au mai platit statului inca un dividend special reprezentand toate rezervele de lichiditate ale companiilor".

Citeste si Ce face foamea de bani a Guvernului Tudose: Transelectrica da dividendele la stat si se imprumuta ca sa faca investitii

"Cu alte cuvinte, statul si-a lasat propriile companii in prag de iarna fara bani de indispensabili", spune deputatul.

Potrivit acestuia, Transelectrica, in ultimii ani, a realizat mai putin de 50% din planul de investitii in reteaua electrica de transport, consecinta fiind o serie de avarii in retea.

"Prima avarie majora a fost pe 1 iunie 2016 in judetul Arges, cand o linie de inalta tensiune de 220 kV de la Arefu a cazut. Au urmat cateva zeci de linii de 110 kV de la CEZ indisponibilizate.

Intamplarea a facut ca eu sa fiu chiar la centrala de la Vidraru. Aniversam 50 de ani de la punerea in functiune a uneia dintre cele mai mari centrale de sistem din Romania. Datorita interventiei instananee a Hidroelectrica, care a suplinit deficitul de energie din zona Arges - Valcea prin incarcarea grupurilor de 510 MW de la Lotru Ciunget si a grupurilor de 330 MW de la Raul Mare Retezat s-a evitat la secunda o pana generalizata de curent similara celei din 1977, care ar fi costat Romania cateva miliarde de euro.

Pe 8 noiembrie 2016, a mai cedat o statie de inalta tensiune a Transelectrica din Tulcea, care a indisponibilizat si centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda. In Bucuresti, penele de curent au devenit ceva cotidian. Parca suntem in anii '80", explica Borza.

Parlamentarul subliniaza ca statul, in calitatea sa de actionar la companiile energetice, trebuie sa-si asume investitii in punerea in functiune de noi capacitati de productie energie, modernizarea si upgradarea instalatiilor si liniilor de transport si distributie de energie.

Miercuri, la ora 16:40, in Bucuresti a avut loc o avarie in reteaua Transelectrica, fiind afectati consumatorii din zona de nord si cea de est a Capitalei. Realimentarea consumatorilor afectati a durat pana la 17:40.

Au existat probleme cu functionarea semafoarelor in zonele amintite, dar si cu iluminatul peroanelor in statiile de metrou Iancului si Pipera.

Pe 21 octombrie, la ora 4:32, in aceeasi statie electrica a mai avut loc o avarie, in urma careia cartierele bucurestene Obor si Fundeni, precum si o parte din localitatile Otopeni, Afumati si Fundeni au ramas fara energie electrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#pana curent Bucuresti , #electricitate
Comentarii