Enel pleaca din Romania: Diviziile ar putea fi cumparate de companii de stat

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 17:24
4210 citiri
Enel pleaca din Romania: Diviziile ar putea fi cumparate de companii de stat

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, se va deplasa, miercuri, in Italia, pentru a discuta cu reprezentantii Enel despre vanzarea diviziilor din tara noastra.

El va fi insotit de directorii generali ai Nuclearelectrica si Electrica, Daniela Lulache, respectiv Ioan Rosca.

Oficialul de la Bucuresti sustine ca distributia de energie este considerata strategica de statul roman, in special cea din sud-estul tarii, avand in vedere conflictul din Ucraina.

"Nu incurajam pe nimeni sa depuna oferta pentru cumpararea distributiei din Dobrogea, mai ales ca exista interes din partea unor companii de stat romanesti", a spus Nicolescu, marti, intr-o conferinta de presa, informeaza Mediafax.

La inceputul lunii iulie, Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a-si vinde activele de producere a energiei din Slovacia si de distributie si vanzari din Romania.

In tara noastra, planul include vanzarea participatiilor de 64,4% in Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% in Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, precum si 100% din actiunile Enel Romania SRL.

Companiile din Romania care se afla sub umbrela gigantului italian gestioneaza o retea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cota de piata de 34%) si care vand aproximativ 9 TWh/an unui numar de aproximativ 2,6 milioane clienti, dintre care 2,4 milioane sunt clienti rezidentiali (aproximativ 20% din piata de retail) si 200.000 sunt companii.

In anul 2013, aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro si au generat un profit operational de 289 milioane de euro.

Diviziile Enel, cumparate de companii de stat romanesti?

La finalul lunii august, Nicolescu a adus in discutie pentru prima data faptul ca societati din Romania sunt interesate de activele scoase la vnazare de italienii de la Enel.

Enel pleaca din Romania: Companii de stat, interesate de preluarea activelor

"Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului roman cu privire la clarificarea situatiei dividendelor in societatile de distributie detinute de Enel in Romania, dar si faptul ca, din punctul de vedere al statului roman, retelele de distributie reprezinta active cu caracter strategic", a declarat Nicolescu.

Totodata, oficialul roman le-a notificat italienilor faptul ca, recent, a modificat legislatia din domeniul privatizarilor, astfel incat companiile de stat sa poata achizitiona alte societati.

"In plus, i-am informat oficial ca exista interes din partea unor companii romanesti in ceea ce priveste preluarea unor parti din operatiunile lor in Romania, existand sprijinul total al statului roman pentru companiile cu actionariat romanesc. De altfel, acesta a fost motivul pentru care recent am modificat Legea Privatizarii, care anterior nu permitea companiilor de stat in care statul este actionar sa cumpere alte societati", a adaugat atunci ministrul Energiei.

Citeste si:
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...