Furnizorul dvs. de energie trebuie să se schimbe

Luni, 26 Iulie 2021, ora 18:06
4469 citiri
Furnizorul dvs. de energie trebuie să se schimbe

Companiile de rețele electrice au trecut prin foarte puține schimbări, de la mijlocul secolului trecut încoace, păstrând un statut de monopol și reglementări stricte. Dar acest lucru este pe cale să se schimbe.

FlexiGrid, un proiect de inovare finanțat de cel mai mare program de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, va crea o arhitectură care să permită și operatorilor de sisteme de distribuție (OSD) mici și mijlocii să deblocheze resurse flexibile. OSD sunt actori cheie în tranziția energetică a Europei. Aceștia vor trebui să aplice multe schimbări pentru a permite energia verde pentru Europa.

FlexiGrid lucrează cu patru situri demo în patru OSD europene. Rezultatele analizei efectuate asupra acestor OSD-uri converg la o singură concluzie: pentru a face față viitoarei tranziții, companiile din rețeaua electrică au constatat că au nevoie de noi competențe, cum ar fi capacitatea de a gestiona capacități uriașe cantități de date - o competență care le lipsește astăzi. Fiind preocupate să întrețină instalațiile existente, OSD-urile nu au privit prea mult în viitor.

FlexiGrid va oferi soluții de flexibilitate pentru OSD-urile europene mici și mijlocii, pentru a permite tranziția către energie fără carbon. Prin urmare, FlexiGrid a identificat nevoile specifice ale OSD-urilor, pentru a satisface cerințele unui viitor electrificat.

Principala cerere a tuturor OSD implicate este activarea răspunsului la cerere și facilitarea inteligenței în partea consumatorului a rețelei. Tehnologiile inteligente vor putea controla consumul, în timp, pentru o utilizare la nivel a rețelei. Prin integrarea intersectorială și optimizarea resurselor, operatorii de sisteme de distribuție vor putea face față viitoarei crize de capacitate printr-o mai bună flexibilitate și prin actualizarea sistemelor vechi cu tehnologie inteligentă.

Proiectul va livra platforme IoT, librării peer-to-peer și peer-to-pool, soluții de pentru vehicule electrice, soluții de energie electrică convertită în energie termică, precum și modele de afaceri inovatoare.

SIMAVI va livra o platformă IoT

SIMAVI va implementa un cadru IoT integrat și va demonstra mecanisme de control predictiv și optimizare. Integratorul român de software va furniza un set de instrumente și servicii de vizualizare pentru părțile interesate și consumatori din domeniul energiei și va implementa un sistem de gestionare a energiei bazat pe IoT pentru rețeaua de distribuție a energiei electrice și microgrile.

Pentru a câștiga conectivitate cu utilizatorii finali și pentru a menține un flux de informații între diferiți vectori de energie, SIMAVI va furniza, de asemenea, o platformă de comunicații.

Proiectul a început în 2019 și se va încheia la sfârșitul anului 2023 și a primit finanțare în temeiul acordului de subvenționare nr. 864048.

Pentru mai multe informații: https://flexigrid.org/

Citeste si:
Energia, mai scumpă ca niciodată. Specialiștii reclamă lipsa investițiilor. Când ar putea să se ieftinească ANALIZĂ
Energia, mai scumpă ca niciodată. Specialiștii reclamă lipsa investițiilor. Când ar putea să se ieftinească ANALIZĂ
Majoritatea ţărilor din Europa se confruntă, de mai bine de un an, cu o creștere accelerată a costurilor de cumpărare a energiei, după reculul din 2020, când debutul pandemiei a contractat...
Marcel Ciolacu: ”Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze, este suportabilă pentru bugetul de stat”
Marcel Ciolacu: ”Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze, este suportabilă pentru bugetul de stat”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat, luni, la sediul partidului, unde are loc o şedinţă a conducerii PSD, că măsura propusă de social-democraţi de reducere a TVA de la 19% la 5%...