Cine si cat pierde pentru ca Romania nu poate tranzactiona certificate de emisii?

Miercuri, 31 August 2011, ora 12:54
2770 citiri
Cine si cat pierde pentru ca Romania nu poate tranzactiona certificate de emisii?

Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a anuntat, saptamana trecuta, ca a decis suspendarea Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Comitetul in cauza a constatat ca tara noastra nu a respectat in intregime indicatorii din raportarile anuale privind poluarea, asa ca a decis "sa dea o lectie" autoritatilor de la Bucuresti.

Desi Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si-a exprimat speranta ca perioada in care Romania este suspendata de la tranzactionare certificatelor de emisii sa nu depaseasca sase luni, decizia reprezinta un pas inapoi pentru Romania, care nu va putea valorifica in tot acest rastimp circa 300 de milioane de cantitati atribuite (AUU) ce s-ar traduce in bani 1,5 miliarde de euro.

Decizia de suspendare nu s-a lasat fara urmari. Vinovat pentru situatie a fost gasit seful Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Iosif Nagy, care si-a dat marti demisia, ministrul Laszlo Borbely acceptand-o de indata, desemnandu-l drept inlocuitor pe Abos Gabor.

Ce sunt aceste certificatele si care sunt consecintele suspendarii?

Pentru a intelege care sunt consecintele acestei suspendari trebuie insa sa intelegem ce sunt, de fapt, aceste certificate. Certificatele de emisii (EUA) sunt alocate poluatorilor industriali importanti - companii private, detinatori de instalatii mari poluatoare, cu o limita minima de 20MW (care reprezinta cca 47% din emisiile totale de gaze cu efect de sera la nivel UE). Aceste certificate de emisii nu sunt ale statului roman si nu pot fi tranzactionate de statul roman.

Ca urmare a suspendarii eligibilitatii pe cele doua articole din Protocol (6 si 17), Romania nu mai poate efectua, temporar, tranzactii sub Registrul International al Tranzactiilor (ITL).

Acest lucru inseamna ca sunt restrictionate de la tranzactionarea internationala si certificatele de emisii de gaze cu efect de sera aratate mai sus (EUA), intrucat si acestea trebuie raportate sub ITL (unde avem restrictie). Astfel, indirect sunt afectati si operatorii economici privati care fac tranzactii internationale cu astfel de certificate.

"Intrucat Romania isi va respecta angajamentul de reducere a emisiilor GES sub Protocolul de la Kyoto, pentru aceasta perioada, disponibilul ramas pentru tranzactionare din Cantitatea Atribuita este de circa 300 de milioane AAU. Ca urmare a suspendarii, Romania nu va putea sa-si comercializeze surplusul de AAU disponibil, pe durata suspendarii. Acest surplus de AAU ramane in proprietatea statului roman si va putea fi tranzactionat dupa redobandirea eligibilitatii", se arata intr-un raspuns dat de Ministerul Mediului, la solicitarea Ziare.com.

Cum putea fi impiedicata aceasta suspendare?

Romania ar fi putut sa evite suspendarea daca Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES) ar fi fost realizat in deplina conformitate cu cerintele metodologice aprobate de Secretariatului Conventiei cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile climatice (UNFCCC). Inventarul National este transmis anual de Romania, fiind una dintre obligatiile asumate de tara noastra.

Practic, ONU a decis insa sa suspende Romania pentru ca nu a respectat procedurile pentru calcularea emisiilor, metode cerute de ghidurile de bune practici ale Comitetului Interguvernamental pentru Schimbarile Climatice. De asemenea, ONU este nemultumita de justificarea insuficienta privind alegerea anumitor metode de selectie a unor factori de emisie si a unor date de activitate cuprinse in inventar si subliniaza necesitatea aplicarii mai stricte a planului de asigurare a controlului si evaluarii calitatii in ceea ce priveste realizarea acestuia.

In realitate, insa, suspendarea s-a realizat din cauza unor dispute intre Ministerul Mediului si Ministerul Economiei privind utilizarea banilor obtinuti din tranzactionare si din cauza faptului ca Guvernul a aprobat cu foarte mare intarziere legislatia care sa permita valorificarea ceritificatelor.

Cat pierde Romania in urma decizie de suspendare?

Surplusul de AAU pe care il are Romania ramane in proprietatea statului roman si va putea fi tranzactionat dupa redobandirea eligibilitatii, pana la sfarsitul anului 2012. "Pierderea" despre care se vorbeste consta in faptul ca Romania nu mai incaseaza sumele care ar fi putut fi dobandite daca o parte din surplusul de AAU ar fi fost comercializat pana acum (circa 300 de milioane de astfel de unitati, in cazul Romaniei).

Pretul unei AAU depinde de oferta de pe piata internationala, care este variabila (circa 5 euro la inceputul anului 2011, in scadere in prezent). Asta inseamna ca Romania ar putea pierde cam 1,5 miliarde de euro.

"Romania ramane decisa ca, dupa redobandirea eligibilitatii, sa continue demersurile de comercializare a surplusului de AAU, cu atat mai mult cu cat a pregatit cadrul legislativ pentru acestea, iar acest cadru legislativ este in concordanta si cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite pe Schimbari Climatice, pentru folosirea sumelor rezultate din tranzactii in proiecte destinate asigurarii integritatii de mediu", se mai arata in precizarea Ministerului Mediului, remisa Ziare.com.

Tara noastra nu este singura care a fost astfel sanctionata, in anii precedenti, masuri similare fiind adoptate pentru Grecia, Bulgaria si Croatia.

Ce are de facut Romania pentru a remedia problema?

In prezent, tara noastra urmeaza sa pregateasca o noua varianta revizuita a inventarului national, pe care sa o transmita spre evaluare Secretariatului UNFCCC, urmand sa solicite ulterior, in baza acestei evaluari, reluarea tranzactiilor.

Conform estimarilor Ministerului Mediului, reluarea tranzactiilor s-ar putea intampla in aproximativ sase luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#tranzactionare certificate de emisii de gaze, #suspendare tranzactii certificate , #emisii CO2