Romania risca declansarea procedurii de infringement pe mediu

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 22:26
2381 citiri
Romania risca declansarea procedurii de infringement pe mediu

Romania risca declansarea procedurii de infringement pe mediu din cauza emisiilor de gaze de la Sucursala Romag Termo, Regia Autonoma pentru Activitati Nucelare (RAAN) trebuie sa transmita Comisiei Europene, in 30 aprilie, certificatele CO2 pe care le-a primit in 2007 de la UE.

Certificate au fost oferite in scopul tranzactionarii lor la bursa pana in 2013 pentru rezolvarea, cu banii astfel obtinuti, a problemelor de mediu de la platforma Romag Termo, informeaza Mediafax.

Directorul general al RAAN, Marius Preda, a precizat ca RAAN a primit de la Uniunea Europeana cate un certificat CO2 (sau certificatele EUA) pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa in atmosfera de Sucursala Romag Termo, totalizand un numar de 1.800.000 de astfel de certificate de mediu.

Potrivit conducerii unitatii, la ora actuala lipsesc 650.000 de certificate, pentru care ar trebui platite penalizari de 100 de euro per certificat. De asemenea, in cazul declansarii procedurii de infringement pe mediu pentru Romania, exista riscul inchiderii Regiei.

Directorul general al RAAN a declarat ca cele 650.000 de certificate au fost insa vandute in diferite perioade, banii obtinuti fiind folositi pentru necesitatile Regiei, si nu pentru retehnologizarea electrofiltrelor.

"Din cauza finantarii insuficiente a apei grele la Regie, ne-am ajutat de aceste certificate. Prin vanzarea lor am facut rost de bani ca sa acoperim anumite materii prime si utilitati pentru functionarea Regiei, pentru a asigura salariile angajatilor. Ele s-au vandut, in principiu, in acea perioada, destul de bine, la 16 euro bucata, acum valoreaza in jur de trei euro, in scadere chiar, dar nu avem posibilitatea sa le cumparam din banii nostri acum, si pe 30 aprilie se trage linie", a explicat Preda.

Pe de alta parte, Regia are datorii de peste 800.000.000 de lei si nu isi poate permite achizitionarea acestor certificate, insa directorul general asteapta sprijin de la Ministerul Economiei, in caz contrar, unitatea riscand sa se inchida intrucat nu-si permite sa achite amenda.

Daca Romania nu inapoiaza in data de 30 aprilie catre Comisia Europeana certificatele de mediu ale RAAN risca declansarea procedurii de infringement pe mediu din cauza emisiilor de gaze nestopate de Sucursala Romag Termo, a mai spus Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Romania infringement mediu , #emisii CO2