Sase tari sunt responsabile de aproape 60% din emisiile de dioxid de carbon - Vezi topul

Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 09:19

   

Sase tari sunt responsabile de aproape 60% din emisiile de dioxid de carbon - Vezi topul
Doar sase tari produc aproape 60 la suta din emisiile de dioxid de carbon, unul dintre gazele cu efect de sera care provoaca incalzirea Pamantului.

Impreuna, China si Statele Unite, aflate pe primele doua locuri, sunt responsabile de mai mult de doua cincimi din cantitatea de CO2 eliberata in atmosfera.

Business Insider noteaza faptul ca viitorul planetei depinde de masurile luate de aceste state pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, un gaz care contribuie la incalzirea globala.

 • 1. China

 • Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

  China emite aproape de doua ori mai multe gaze de sera decat SUA, tara aflata in prezent pe locul secund, pe care a intrecut-o in 2006 in acest clasament. Statul asiatic este responsabil pentru 30% din totalul emisiilor de CO2 din lume.

  Guvernul american estimeaza ca aceasta cantitate se va dubla pana in 2040, daca Beijingul nu va lua masuri.

  China este dependenta de combustibilii fosili pentru producerea electricitatii si a otelului, insa abia recent a impus niste limite in ceea ce priveste cantitatea de emisii permisa pentru fabrici.

  Beijingul a semnat, luna trecuta, o intelegere cu Casa Alba prin care se angajeaza sa opreasca cresterea emisiilor de gaze de sera pana in 2030. Dupa o saptamana, guvernul chinez a anuntat ca va plafona consumul de carbon la 62% din cosul de consum pana in 2020.

  Desi e important din punct de vedere politic, acest acord nu va avea efecte semnificative asupra termostatului mondial, arata Business Insider.

  Emisii CO2 in 2013: 11 miliarde de tone
  Populatie: 1,36 miliarde de oameni

 • 2. SUA

 • In cadrul acordului bilateral cu China, SUA s-au angajat sa dubleze ritmul de reducere a emisiilor poluante, astfel ca in 2025 acestea ar trebui sa ajunga la 26-28% din cantitatea inregistrata in 2005.

  Insa aceasta masura, propusa de Administratia Obama, ar putea sa fie contestata de republicani.

  Mai mult, volumul de CO2 eliberat in atmosfera este, in prezent, in crestere, avand in vedere ca SUA au inceput sa-si revina din recesiune.

  Ca urmare, presedintele Barack Obama a promovat o economie mai mare a combustibililor folositi de masini si a propus reducerea poluarii cu carbon a uzinelor vechi si noi.

  Emisii CO2 in 2013: 5,8 miliarde de tone
  Populatie: 316 milioane de oameni

 • 3. India

 • Acordul SUA-China a pus presiune pe guvernul indian, care ar putea anunta noi tinte referitoare la poluare in ianuarie, in timpul vizitei pe care o va face Obama in aceasta tara.

  India a planuit dublarea productiei de carbon, pentru a alimenta cu electricitate anumite zone care inca au probleme.

  Aceasta tara are in fata o provocare uriasa: ea trebuie sa reduca emisiile de CO2, in timp ce economia este in plina expansiune, iar populatia creste tot mai mult.

  In 2010, India s-a angajat ca va reduce, pana in 2020, cantitatea de gaz poluant cu 20 pana la 25% din nivelul inregistrat in 2005.

  Emisii CO2 in 2013: 2,6 miliarde de tone
  Populatie: 1,2 miliarde de oameni

 • 4. Rusia

 • Rusia nu s-a confruntat cu reduceri obligatorii a emisiilor poluante pana la Protocolul Kyoto din 1997, pentru ca emisiile de CO2 au scazut pana atunci foarte mult, ca urmare a prabusirii URSS.

  Un producator major de petrol si gaze, Rusia are ca tinta reducerea gazelor cu efect de sera cu 25% fata de nivelul din 1990, pana in 2020.

  Pentru a-si indeplini tinta, tara condusa de Vladimir Putin a decis sa isi mareasca eficienta energetica cu 40% si sa extinda ponderea energiei regenerabile in cosul de consum cu 4,5%. Compania Gazprom, detinuta de stat, are propriile planuri de conservare a energiei.

  Totusi, aceste niveluri sunt puse in pericol de faptul ca in 2006 Kremlinul a anuntat ca vrea sa se se axeze mai mult pe electricitatea produsa cu ajutorul carbunelui si a energiei nucleare pentru a exporta mai mult petrol si gaze.

  Emisii CO2 2013: 2 miliarde de tone
  Populatie: 143,5 milioane

 • 5. Japonia

 • Dupa dezastrul nuclear de la Fukushima, din 2011, Japonia a fost fortata sa isi schimbe planurile referitoare la poluare. In noiembrie, oficialii au anuntat ca vor sa reduca emisiile de gaze de sera cu 3,8% fata de nivelul din 2015, pana in 2020.

  Incepand cu anul 2012, acest stat a aplicat o taxa pe poluare, care este directionata catre investiile in energia regenerabila.

  Emisii CO2 2013: 1,4 miliarde de tone
  Populatie 2013: 127 de milioane de oameni

 • 6. Germania

 • Germania si-a depasit tinta de reducere cu 21% a emisiilor de gaze de sera, aprobata in 1997. In prezent, acestea sunt mai mici cu 25% fata de nivelul din 1990. Insa acest lucru nu e suficient. Pentru a se alinia la legile Uniunii Europene, Germania trebuie sa reduca cantitatea de gaze de sera cu 40% pana in 2020.

  Folosirea carbunelui este in scadere, iar energiile regenerabile continua sa castige teren.

  De fapt, o patrime din energia consumata de nemti provine din aceasta sursa. Mai mult. Germania vrea sa ridice rata energiei verzi la 80% pana in 2050 si sa aiba pe sosele un milion de vehicule electrice pana in 2020.

  Emisii CO2 in 2013: 836 de milioane
  Populatie 2013: 80,6 milioane de oameni.

  Ce emisii trebuie micsorate

  Gazele de sera (gaze naturale sau sintetice care absorb razele infrarosii, provocand astfel o incalzire suplimenatara a planetei), ale caror emisii trebuie reduse conform protocolului de la Kyoto sunt:

  • dioxid de carbon CO2,
  • gaz metan CH4,
  • oxid de di-azot N2O,
  • fluor-hidrocarburi partial halogenate H-FCKW/HFC,
  • hidrocarburi perfluorurate FKW/PFC,
  • hexafluorura de sulf SF6.

  Conform raportului "IPCC Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change", 62% din emisiile de gaze cu efect de sera intre 2000 si 2010 sunt reprezentate de dioxidul de carbon.

  Emisiile de gaze cu efect de sera au crescut mai rapid intre 2000 si 2010 decat in cele trei decenii precedente, iar aproape jumatate din emisiile de dioxid de cardon din perioada 1750 - 2010 au fost inregistrate in ultimii 40 de ani.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de15051 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  Comentarii
  tractoristu
  rank 1
  Se spue ca si cum efectul de sera e de ieri
  Efectu de sera e dat de vaporii de apa , de gazul metan scapat din pamint sau din putrezirea vegetatiei.
  Gazul metan nu este nici macar 0,3 %, dar e singurul care se poate ...TAXA !
  Incalzirea globala ? Cei care inca mai sustin incalzirea globala ar trebui pedepsiti fizic, tras de urchi, baturi cu linia la palma . Complet needucati si fara simmtul marimilor. CO2 nu e poluant. E parte din artmosfera si a fost de la inceputul Lumii. Plusul de Co2 din atmosfera este devorat cu placere de catre plante . Pe pamint nu este exces de Co2 si nu poate fi. Stiu ce se zice , dar nu e vina mea ca ati baut cerneala la scoala .
  Incalzirea e de la Soare.Iar, chiar acum, este o racire globala care e pus tot pe seama ....incalzirii.
  E ca la biblie cind zice Cuvintul....
  - Adevarat va zic eu voua ca Ilie a venit !
  Ioan e Ilie !
  Stop
  rank 2
  @tractoris ,pasco si alti sateliti americani
  mai scoateti din circulatie masinilea alea urite care consuma mai mult de 12 litri la suta de km , ca oricum cu viteza supersonica americana de 55 mile pe autostrada te poti plimba si cu trabantul...ce nu inteleg ca se dau americanii cu cea mai technologie si dezvoltare da reduc gazele cu 26-28% pina in 2025 si Germania cu 40% pina in 2020 oare sa cumpere USA niste technologie Europeana ??? Unde sint Gunoaiele Lumii ??ßß
  Maramu1976
  rank 3
  Du-te si te culca ca ai avut o noapte lunga....
  ....nu mai amesteca Biblia cu ecologia!!! Apropo, la tine incălzirea la soba nu s-a inventat incă???
  pasco
  rank 5
  auzi Stop tu sa mergi incontinuare
  cu o cutiuta de golf,ca noua in state ne trebuie tot petrolul din lume sa pot merge bine merci cu V8 si benzina ieftina.
  obiectiv21
  rank 3
  Gaze nocive
  Spre deosebire de SUA (care produce gazele nocive pentru productia proprie de bunuri), China, devenit exemplu de « mondializare », produce pentru alte state (Uniunea Europeana in deosebi).

  Astfel se face ca tarile UE « nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase », intrucat productia lor de gaze nocive a fost deplasata inspre China. Daca s-ar insuma productiile de gaze poluante directe cu cele produse « prin delegare », UE cred ca ar fi pe locul 2, imediat dupa SUA.

  Liderul de necontestat al poluarii planetei si schimbarii climei ramane .. acelasi. Cel care a refuzat categoric intotdeauna chiar si dialogul pe aceasta tema, cel care, pentru a nu-ai modifica profiturile a condamnat toata umanitatea la dezastre si care a mers dupa sanatosul principiu « dupa mine potopul ! », atat cat nimeni nu exista sa il « traga de urechi » Iar urechi are, slava Domnului, cu atat mai mult cu cat partidul Democratic are drept logo un .. magar. Dar nu-i bai si elefantul republicanilor are .. urechi, pe langa .. trompa.

  India are o situatie de neinvidiat. Pentru a reduce eficient gazele nocive ce le produce, ar trebui sa se retehnologizeze masiz si rapid. Imposibil de realizat, la starea de saracie a acestei tari, producatoare si posesoare de arme nucleare.

  Rusia produce de 3 ori mai putine gaze nocive decat SUA.

  Japonia va trebui sa aleaga. Ramane de constatat ce.
  Stop
  rank 2
  @obiectiv21
  nu e chiar asa ,cele mai multe gaze nocive se produc cu centralele de produs curent care merg pe carbuni cum este in china si in USA cele mai multe gaze nocive o produc masinile si avioanele si mexicani dupa ce maninca fasole
  dac67
  rank 5
  Fiecare oras de pe terra e ca un vulcan activ...
  ...care emana gaze toxice.
  In fiecare zi in fiecare oras circula intre cateva mii
  si milioane de masini poluante.
  Peste 100.000 de avioane poluante zboara zilnic.
  Mii de vapoare poluante strabat oceanele zilnic.
  Apoi toate arderile rezultate de la gazul metan
  prin consumul casnic de la populatie
  Poluarea industriala globală.
  Spre ce ne indreptam ?! toate astea la un moment dat
  vor avea consecinte grave asupra planetei
  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor