Surpriza in patria Mercedes si BMW: Masinile, interzise in centrul unui mare oras

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 07:07
3138 citiri
Surpriza in patria Mercedes si BMW: Masinile, interzise in centrul unui mare oras

Tara care a dat lumii automobilele Mercedes si autostrazile fara limita de viteza anunta o schimbare ideologica majora: Hamburg, al doilea mare oras din Germania, intentioneaza sa interzica accesul masinilor in centrul localitatii in urmatorii 20 de ani.

Proiectul face parte din planul de dezvoltare urbana numit "Reteaua verde", care are ca scop eliminarea vehiculelor personale din centrul orasului pana in 2034, scrie The Independent.

In schimb, locuitorii se vor putea deplasa in aceasta zona fie cu mijloacele de transport in comun, fie cu bicicletele sau, desigur, pe jos, pe artere verzi idilice la care lucreaza in prezent aproximativ 30 de planificatori urbani.

Locuitorii vor putea sa "priveasca natura chiar in oras", spune purtatoarea de cuvant a orasului Hamburg, Angelika Fritsch, proiectul incluzand, de asemenea, numeroase oportunitati pentru practicarea de activitati in aer liber.

"Reteaua verde" va acoperi 40% din suprafata orasului si va conecta parcurile, zonele de agrement, terenurile de joaca, gradinile si cimitirele printr-o retea extinsa de culoare verzi.

"In 15 - 20 de ani va fi posibil sa parcurgi orasul exclusiv cu bicicleta sau pe jos", sustine Angelika Fritsch.

In plus, vor fi absorbite emisiile de dioxid de carbon pentru a preveni inundatiile. Temperaturile medii din Hamburg au crescut cu intre 1,2 grade Celsius si 9 grade Celsius in ultimii 60 de ani. Nivelul marii a urcat cu 20 de centimetri in aceeasi perioada.

Din punct de vedere economic, proiectului verde ii sunt aduse critici. Astfel, unii considera ca spatiul ar fi mai potrivit pentru construirea de case sau centre de afaceri.

Pe de alta parte, Sven Schulze de la Institutul de economie mondiala din Hamburg sustine ca proiectul are si avantaje economice, deoarece va atrage in oras "oameni mai educati si mai competenti".

Singurul oras european important in care sunt luate masuri similare este Copenhaga. Aici este construita in prezent o retea de 26 de asa-numite "super autostrazi" pentru biciclisti, care se intinde din centrul orasului pana la periferie. Proiectul face parte dintr-un program ambitios prin care capitala daneza ar urma sa devina carbon neutra pana in 2050.

De asemenea, tot in Germania, masinile sunt complet interzise in dezvoltarea suburbana Vauban de la periferia orasului Freiburg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#masini interzise centru Hamburg, #oras Europa fara masini, #reducere emisii CO2 , #emisii CO2