28 ani de la cel mai mare dezastru industrial din istorie: Cernobil

Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 22:21
4403 citiri
28 ani de la cel mai mare dezastru industrial din istorie: Cernobil
Foto: Diletant

Ziua de 26 aprilie 1986 s-a nimerit sa fie tot intr-o sambata, ca si in acest an. Atunci, la orele 1,24 noaptea, s-a produs cunoscutul accident nuclear de la Cernobil, cel mai mare dezastru industrial petrecut vreodata in istoria lumii.

Centrala se afla la numai 16 km distanta de frontiera dintre Ucraina si Belarus, la 18 km de orasul Cernobil si la 110 km de Kiev. Dimensiunea accidentului depasea mult pe cel petrecut mai recent la Fukushima in Japonia, iar autoritatile de atunci n-au lasat sa se inteleaga ca sunt constiente de proportiile catastrofei.

Cum au reactionat autoritatile sovietice

Prima reactie a autoritatilor a fost cea clasica pentru un sistem totalitar: au crezut ca cele petrecute pot fi ascunse sub pres. Niciun ziar sovietic, nicio agentie de stiri, niciun post de radio sau televiziune n-au comunicat nimic in primele zile.

Mai mult decat atat, primaria orasului Kiev, trecand cu vederea peste faptul ca acest oras era cea mai apropiata metropola afectata direct, a cautat sa distraga atentia, organizand chiar a doua zi, duminica 27 aprilie, un concurs de biciclete cu premii pe bulevardul central.

Cu toate acestea, vestile au inceput sa transpire in presa straina. La noi in tara, ascultatorii postului "Europa Libera" au aflat cu consternare de cele petrecute.

Autoritatile locale erau intre ciocan si nicovala. Pe de o parte, Kremlinul le cerea sa taca, pe de alta parte nu puteau lasa fara explicatie populatia, care se gasea chiar langa locul catastrofei. Merita citate fragmente din apelul public facut de primaria celui mai lovit orasel, Pripiat:

"Stimati tovarasi! Sovietul orasenesc va informeaza ca in centrala nucleara din apropiere s-a produs un accident, urmare caruia organizatiile de partid, cele administrative si militare au si luat masurile de protectie necesara, dar pentru o mai buna securitate a voastra, am hotarat evacuarea temporara a zonei.

Ca urmare, astazi, 27 aprilie, la orele 14, va invitam in autobuzele speciale, care va vor transporta in locuri sigure, insotiti de militieni si membri ai comitetului de partid orasenesc. Este bine sa luati un minimum de bagaje, indeosebi acte, obiecte de prima necesitate, precum si o mica rezerva de alimente. Va chemam la calm si disciplina".

Apelul s-a transmis cu portavocea prin oras, dar in presa abia la 7 mai 1986, s-a publicat un comunicat scurt, care informa ca s-a produs un accident tehnic, dar "nivelele de radiatie nu depasesc normele aprobate de Ministerul Sanatatii si de catre AIEA".

Cauzele accidentului

Nu exista ceva mai incurcat decat sa stabilesti cauzele unei asemenea intamplari, in conditiile secretomaniei sovietice. Totusi, se stie ca in zilele anterioare fusese programata revizia unor instalatii, iar testul de siguranta prevazut la incheierea lucrarilor a fost amanat pentru noaptea urmatoare de catre directorul centralei. Echipa de noapte era insa mult mai neexperimenata decat cea de zi.

Specialistii au mai gasit o serie de erori tehnice, au acuzat calitatea reviziilor si a unor accesorii si au invinuit directorul pentru nepricepere. Nici nu se putea pricepe, el fiind factor politic, nu tehnic.

Ca in orice situatie neclara, au aparut fireste si supozitii imaginate de unii cercetatori de circumstanta care au avansat variantele lor: o posibila miscare telurica, un fulger globular, un sabotaj ascuns ulterior de catre autoritati, erori tehnice comise cu ocazia reviziei.

Invatatura de minte

Avaria tehnica de la Cernobil a avut calitatea sa atraga atentia specialistilor de la toate centralele nucleare din lume asupra necesitatii de a-si imbunatati normele de lucru si de a le respecta.

Norul de substanta radioactiva, care s-a raspandit nu numai deasupra statelor vecine, ci pana departe in Europa, peste tarile scandinave si America de Nord, a aratat ca siguranta fiecarei instalatii nucleare nu priveste numai teritoriul national, ci chiar intregul glob.

Dupa Cernobil, toti utilizatorii au declansat actiuni de revizuire a instalatiilor, unele din ele fiind chiar oprite temporar, ceea ce constituie un factor pozitiv.

Negativa este insa incercarea unora sa pescuiasca in ape tulburi, exploatand tragedia in lupta lor politicianista. Ma voi referi la recenta declaratie a viceprim-ministrului rus Dmitri Rogozin care, asa cum noteaza Pravda, atentiona recent pe blogul sau ca Ucraina ar face o greseala daca ar abandona combustibilul rusesc in centralele sale nucleare, trecand pe combustibil din SUA.

Adica, vezi Doamne, combustibilul american nu-i la fel de bun pentru Ucraina precum cel din Rusia. E jenant sa auzi un urmas al fostei URSS dand altora sfaturi despre ce e bun si ce e rau tocmai la Cernobil.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#accident centrala Cernobil, #istorie accident nuclear Cernobil , #energia nucleara