5 lucruri pe care cel mai probabil nu le stii despre Cernobil

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 14:24
18534 citiri
5 lucruri pe care cel mai probabil nu le stii despre Cernobil

In dimineata zilei de 26 aprilie 1986, o eroare a cauzat o explozie la reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil. In cateva secunde, zona inconjuratoare a fost contaminata cu radiatii despre care s-a estimat ca au fost de 400 de ori mai puternice decat cele eliberate la Hiroshima, dupa detonarea unei bombe atomice.

25 de ani mai tarziu, regiunea inca sufera enorm din cauza efectelor mortale ale dezastrului de atunci.

Dupa cum informeaza Askmen.com, iata cateva lucruri pe care cel mai probabil nu le stii despre accidentul nuclear de la Cernobil.

1. Este singurul accident de nivelul 7 pe Scala Internationala a Evenimentelor Nucleare

Aproape oricine stie ca acest accident a fost unul cataclismic, dar mai putin cunoscut este faptul ca a fost si este considerat cel mai mare dezastru provocat de om din toate timpurile, conform Scalei Internationale a Evenimentelor Nucleare (INES). Pe aceasta scala accidentele sunt clasificate pe sapte niveluri, cel de la Cernobil fiind singurul de nivelul 7, care presupune repercusiuni extinse asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului inconjurator.

2. In jur de 97% din materialul radioactiv de la centrala de la Cernobil a ramas intr-un sarcofag care nu este in stare buna

Echipajele care au intervenit de urgenta dupa explozia reactorului patru au ingropat complexul intr-un "mormant" de beton, care a devenit cunoscut ulterior drept sarcofagul de la Cernobil. Autoritatile planuisera sa construiasca altul dupa 20 de ani, dar nici dupa 25 nu gasesc bani suficienti, desi cel vechi a inceput sa sa deterioreze.

Potrivit ziarului polonez "Zycie Warszawy", vechiului sarcofag are crapaturi si fisuri suficient de mari cat sa treaca sobolani prin ele. Iar interiorul este plin de tantari despre care un jurnalist a scris ca sunt in mod clar mai mari decat cei normali.

In plus, un raport realizat de mai multi ingineri a aratat ca intreaga structura s-ar prabusi in eventualitatea unui cutremur de 6 grade pe scara Richter, putand trimite din nou nori uriasi de praf radioactiv in Europa.

3. In Belarus a ajuns circa 70% din contaminarea de la Cernobil

Zonele invecinate cu locul in care s-a produs un accident nuclear sunt foarte afectate de acesta, in situatia de fata fiind cazul Belarusului in special. Aflat la doar 16 kilometri de centrala de la Cernobil, acest stat a fost afectat de circa 70% din materia radioactiva, conform estimarilor oamenilor de stiinta. Ca urmare, o cincime din terenul agricol al Belarusului a fost grav contaminat, iar sute de mii de locuitori au fost nevoiti sa isi abandoneze casele si sa se mute in alte zone.

Alte mii de persoane au fost afectate de boli fatale, de la leucemie si cancer tiroidian pana la afectiuni cardiovasculare, iar in ceea ce priveste pagubele materiale se estimeaza ca aceasta tara a pierdut circa 235 de miliarde de dolari.

4. Ploaia radioactiva cauzata de catastrofa de la Cernobil a ajuns pana in Irlanda

Explozia de la reactorul numarul patru a creat un imens nor radioactiv, care a fost detectat peste tot in Europa, ajungand chiar si pana in Irlanda, sub forma ploii radioactive. Si, desi accidentul a avut loc in urma cu peste 25 de ani, consecintele inca se mai simt in aceasta zona.

Conform unei cercetari realizate de Ministerul britanic al Sanatatii, 369 de ferme si 190.000 de oi prezinta inca urme de substante radioactive. Numarul oilor afectate a scazut insa cu aproape 95% din 1986, cand peste 4 milioane de oi au fost plasate sub restrictii in Marea Britanie.

5. Sapte milioane de oameni afectati de explozia de la Cernobil primesc inca recompense materiale

Conform unui studiu, Ucraina, Belarus si Rusia continua sa plateasca recompense materiale semnificative unui numar de sapte milioane de persoane afectate in diferite feluri de dezastrul de atunci.

Potrivit cercetarii, 5-7% din cheltuielile guvernamentale anuale ale Ucrainei ar fi dedicate victimelor accidentului de la Cernobil, iar in Belarus ar fi vorba de 6,1%. Si asta dupa ce platile au fost rationalizate in ultimii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#cernobil efecte, #accident nuclear cernobil, #sarcofag cernobil, #pericol sarcofag Cernobil , #energia nucleara