Americanii ii acuza de spionaj pe chinezii cu care Romania a batut palma pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Joi, 11 August 2016, ora 12:05
8231 citiri
Americanii ii acuza de spionaj pe chinezii cu care Romania a batut palma pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Foto: China General Nuclear Power Corporation

Compania chineza cu care Romania a semnat memorandumul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda este acuzata de guvernul SUA de spionaj nuclear.

Conform actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation, si compania mentionata au conspirat in mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear in China fara aprobarea SUA, "cu intentia de a asigura un avantaj pentru Republica Populara Chineza", arata The Guardian.

Mai mult, potrivit procurorului general adjunct al SUA, John P. Carlin, "Allen Ho, la indicatiile unei companii chineze de energie nucleara detinuta de stat, ar fi abordat si recrutat experti nucleari rezidenti in SUA, pentru a furniza asistenta pentru dezvoltarea si producerea de material nuclear special in China".

Potrivit procurorului, Allen Ho a facut toate acestea fara sa se inregistreze la Departamentul de Justitie ca agent al unei natiuni straine si fara autorizatie din partea Departamentului american pentru Energie.

"Punerea sub acuzare a celor care incearca sa eludeze legile SUA prin obtinerea de tehnologie nucleara importanta, pentru tari straine, este o prioritate a Diviziei de Securitate Nationala", a mai spus acesta.

Pedeapsa maxima pentru conspiratii pentru angajarea si participarea ilegala in dezvoltarea de material nuclear in afara SUA este inchisoarea pe viata si o amenda de un sfert de milion de dolari.

Allen Ho este nascut in China, dar are si cetatenie americana.

Pe site-ul China General Nuclear Power Corporation se mentioneaza ca aceasta companie este cel mai mare constructor si operator de centrale nucleare din lume, operand 16 unitati cu o capacitate instalata de 17,09 GW.

In noiembrie 2015, Nuclearelectrica a semnat cu reprezentantii companiei Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#companie China reactoare Cernavoda spionaj, #companie China contract Cernavoda spionaj SUA, #companie chineza spionaj SUA , #energia nucleara
Comentarii